Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στιγκλιτς: Εγώ αν ήμουν 'Ελληνας ξέρω πως θα ψήφιζα

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Ευρώπης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στιγκλιτς, στηλιτεύει την συμπεριφορά των θεσμών έναντι της Ελλάδας και διαπιστώνει ότι αυτή η στάση δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με την πολιτική αντίθεση στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το διακύβευμα είναι η ισχύς..»

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή επίθεση στην Ελληνική δημοκρατία», ο κ. Στίγκλιτς τονίζει ότι η Ευρώπη δείχνει εμμονή στην τήρηση των προθεσμιών και των τελεσιγράφων, θέλοντας να γονατίσει την κυβέρνηση και να την εξαναγκάσει αν δεχθεί τιμωρητικές πολιτικές και όχι απλά λιτότητα.
«Το διακύβευμα είναι τελικά η ισχύς και η δημοκρατία πολύ περισσότερο από τα χρήμα και την οικονομία».

Το ρίσκο του δημοψηφίσματος

Αναφερόμενος στο δίλημμα το οποίο θέτει η κυβέρνηση στους πολίτες με το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναφέρει και οι δύο επιλογές το «ναι» και το «όχι» ενέχουν έναν υπερβολικό κίνδυνο.
«Ένα ΝΑΙ θα σήμαινε μια χωρίς τέλος ύφεση. Ίσως μια χώρα στα πρόθυρα της εξάντλησης -μια χώρα που έχει ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και της οποίας η νεολαία έχει μεταναστεύσει- θα μπορούσε τελικά να καταφέρει διαγραφή του χρέους της.» λέει ο Στίγκλιτς και προσθέτει ότι το ΟΧΙ θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός μπορεί να έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει ένα μέλλον, το οποίο, ίσως, χωρίς την ευημερία του παρελθόντος, είναι πολύ πιο αισιόδοξο από το σημερινό ασυνείδητο βασανιστήριο. Εγώ ξέρω πως θα ψήφιζα

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Οι Γερμανοί αγνοούν ότι έχουμε στα γονίδιά μας το… Μεσολόγγι – Κι αυτό τους τρελαίνει


Οι Γερμανοί, όπως κάθε λαός, έχουν προβλήματα. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι «πως δεν ντρέπονται που είναι ... Γερμανοί»*! 


Πέραν αυτού, χαρακτηρίζονται από ένα έντονο κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στους Έλληνες και την Ελλάδα, γιατί παρά την παράδοση που έχουν σε κλασσικές σπουδές, ποτέ τους δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την έννοια του μέτρου και της ελευθερίας που διακρίνει την ελληνικότητα… Έτσι, από την εποχή του Αλάριχου, που ισοπέδωσε τις ελληνικές πόλεις, μέχρι την εποχή του Σόϊμπλε που πήρε την σκυτάλη από το Γ΄Ράιχ, η διαδρομή τους στον ελλαδικό χώρο σηματοδοτείται από ερείπια και ανθρωποθυσίες!


Επίσης, στην πλήρη άγνοια κατανόησης της ελληνικότητας και κατ’ επέκταση της ελληνικής νοοτροπίας και ιστορίας, περιλαμβάνεται το ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις και έννοιες, που χαρακτηρίζουν τον ψυχισμό μας, και διατρέχουν την ιστορία από τις Θερμοπύλες μέχρι το Κούγκι και από την Αλαμάνα μέχρι το Αρκάδι, το πολυβολείο του λοχία Δημήτρη Ίτσιου στα οχυρά της Μακεδονίας και το ταμπούρι του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά…

Έτσι, τους φαίνεται αδιανόητο, ένας λαός μικρός, στριμωγμένος στον τοίχο, να τολμά -ανέλπιδα για τα μέτρα τους- να αντιστέκεται.

Σε αυτή τη φάση της ιστορίας μας, το ΟΧΙ του Αλέξη Τσίπρα στις ιταμές τους απαιτήσεις ηχεί σε αυτούς μεν παράλογα, σε μας όμως, ανεξαρτήτως όποιου υλικού κόστους, ως μήνυμα αντίστασης, που μας κρατά ζωντανούς ως λαό και ως έθνος. Αντίστοιχο με αυτό του αείμνηστου Πρόεδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Ανάν τονίζοντας: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα!».

Είναι ιστορικές οι στιγμές και όλοι περιμένουμε ο Πρωθυπουργός να αντέξει στις πιέσεις των σύγχρονων Ούννων και να μας βγάλει περήφανους από τη σύγκρουση αυτή λαών και αξιών. Άλλωστε, στην ιστορία και στα γονίδιά μας υπάρχει ΠΑΝΤΑ ένα Μεσολόγγι…

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Εν μέρει κομμουνιστές

Οι δανειστές μας ενδιαφέρονται για την άμυνα της χώρας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η απόρριψη χωρίς δεύτερη κουβέντα της πρότασης να βρεθούν περί τα 400 και βάλε εκατομμύρια που έλειπαν από τον λογαριασμό από την περικοπή των αμυντικών δαπανών. Οπότε, βρίσκει και το νόημά της η προτροπή εγχώριων πατριωτικών δυνάμεων που απηχούν τις πατριωτικές στάσεις με συνθήματα τύπου «Βάστα Γερούν» ή «Βάστα ΔΝΤ» ισάξια και ισοδύναμα του «Βάστα Ρόμελ».
Όταν λοιπόν ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Πίτερ Γκάμπριελ χαρακτηρίζει «εν μέρει κομμουνιστική» την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι που διαβάζει τα κείμενα της κομμουνιστικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε που ξημεροβραδιάζεται στο τουίτερ με τον Τζήμερο. Είναι που ξέρει πολύ καλά ότι οι δικές μας αγορές πολεμικού υλικού είναι επένδυση στη χώρα του. Και οι δικές μας περικοπές αμυντικών δαπανών συνιστούν πλήγμα στο ΑΕΠ των δανειστών.
Οι αγορές, εξάλλου, πολεμικού υλικού, συνιστούν πάγια επένδυση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αν προσμετρήσουμε τα ποσά που έχουμε δαπανήσει σε αφορές αεροσκαφών και αρμάτων μάχης, χώρια τα υποβρύχια, θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει ιδιοκτήτες τουλάχιστον της Ντασώ και της κατασκευάστριας εταιρείας Λέοπαρντ. Και που να μετρήσουμε τις μίζες οι οποίες κατατέθηκαν μεν σε ελληνικές τσέπες αλλά επέστρεψαν σε γερμανικές τράπεζες σαν καταθέσεις.
Ο ελληνικός κομμουνισμός οφείλεται λοιπόν στο γεγονός ότι θέλει να στερήσεις τις γερμανικές τσέπες απο 400 και βάλε εκατομμύρια με την ταυτόχρονη προσπάθεια να μην βγουν από τις ελληνικές τσέπες άλλα 3,6 δις (1% ΑΕΠ= 1.8 δις και αύξηση του ΦΠΑ= 1,8 δις) τα οποία θα γίνουν  και πάλι επενδύσεις στη Γερμανία.
Και όπως είναι γνωστό αν δεν γίνουν επενδύσεις στη Γερμανία  με κατώτατο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ και βασικό κατώτατο μισθό 1400 ευρώ, πώς θα γίνουν ύστερα επενδύσεις στην Ελλάδα από γερμανικές εταιρείες;
Το έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ «η ασφάλεια κοστίζει πολλά. Ωστόσο, το τίμημα της έλλειψής της μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο» γι αυτό η χώρα μας δίνει το 2,1% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, παρά την κρίση, δηλαδή, όσα δίνουν σε ποσοστό και οι ΗΠΑ.
Αυτά είναι απλά πράγματα. Να υπογράψουμε λοιπόν μια συμφωνία, ότι νά ’ναι, για να έχουμε ύστερα δουλειές, με μισθό, ότι προαιρούνται οι επενδυτές. Διότι αν δεν παραχθεί πλούτος, όπως λένε, πώς θα έχεις δουλειά, κι αν έχεις δουλειά τι να τις κάνεις τις συλλογικές συμβάσεις. Αν δεν υπάρχουν παραγγελίες στις πολεμικές βιομηχανίες πώς θα μας δανείζουν στη συνέχεια; Οπότε, να λέμε, ευτυχώς που έχουμε εχθρούς και ακόμη ευτυχέστερα που δεν υπογράφουμε μια συμφωνία ειρήνης μαζί τους. Εξάλλου όπως θα έλεγαν και τα νεοφιλεύθερα όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά τζιμάνια είναι γνωστό από παλιά ότι οι ειρηνιστές είναι μεταμφιεσμένοι εν μέρει κομμουνιστές.
Απόστολος Λυκεσάς

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Το διάγγελμα Κεδίκογλου για τη νέα ΕΡΤ

Το διάγγελμα Κεδίκογλου για τη νέα ΕΡΤ
Εμένα όμως έπρεπε να έβγαζαν πρώτο πρώτο στις 6 το πρωί. Η παρουσιάστρια συγκινήθηκε. Εγώ θα έκλαιγα από τη συγκίνησή μου, θα σπάραζα από το κλάμα. Τα δάκρυά μου θα ήταν καυτά.
Συγκίνηση έχω και τώρα. Δεν είναι και λίγο. Σ´ αυτή την πρεμιέρα όλοι για μένα μιλούσαν. Αφού έπαθα λόξιγκα. Εστω κι αν μιλούσαν με μαύρα λόγια για μένα, εγώ ήμουν το πρώτο θέμα.
Πανηγυρίζουν και πανηγυρίζουμε για τη νέα ΕΡΤ. Αν δεν ήμουν όμως εγώ να βάλω το λουκέτο, δεν θα άνοιγε τώρα για να πανηγυρίζουν.
Γλιτώσαμε, όπως είχα πει, 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Τι; Δεν γλιτώσαμε και δώσαμε άλλα 100; Ξέρετε πόσα έχει φτάσει το χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ; Τουλάχιστον 400 δισ. ευρώ. Τα 100 εκατομμύρια σάς μάραναν;
Χαίρομαι που είδα τον Ταγματάρχη μαζί με τον Τσίπρα, που έκαναν χαρούλες. Τα ίδια έκανε ο Λαμπίκος και με τον Αντώνη.
Χαίρομαι που ξανάνοιξε η ΕΡΤ. Βέβαια. Αυτή που θα θυμόμαστε για πάντα όμως είναι η ΝΕΡΙΤ. Πιο πολύ και από την ΥΕΝΕΔ. Ναι, το πιστεύω αυτό και όλοι το πιστεύουμε αυτό.
Ναι, τη ΝΕΡΙΤ θα θυμόμαστε πάντα. Αφήσαμε είδηση που να μην τη διαστρεβλώσαμε; Γεγονός που δεν το αποκρύψαμε;
Η μονταζιέρα της Συγγρού δεν έπιανε μία μπροστά στη μονταζιέρα της ΝΕΡΙΤ.
Ποιος δεν θα θυμάται, ποιος θα ξεχάσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού που έλεγε «ο μαλάκας, γαμώ το κεφάλι μου μέσα;»
Είμαι εδώ για την αγαπημένη μου ΕΡΤ και αν μου γίνει πρόταση για καμιά εκπομπούλα, θα σκεφτώ πολύ για να την αρνηθώ.
Το μαύρο τελείωσε. Ζήτω το άσπρο. Ασπρα περιστέρια, άσπρα καράβια τα όνειρά μας, άσπρο τριαντάφυλλο βαστώ, άσπρο πάτο. Ας γιορτάσουμε».

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η τουαλέτα της Δημοκρατίας

Σε μεγάλη κρίση βρίσκεται η Δημοκρατία στη χώρα μας, αφού συνδικαλιστής των ΜΑΤ κατήγγειλε πως η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν επέτρεψε το περασμένο Σάββατο σε άνδρες των ΜΑΤ να ικανοποιήσουν την φυσική τους ανάγκη στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ολιγαρχών, η Βουλή δεν είναι ο ναός της δημοκρατίας αλλά η τουαλέτα των ΜΑΤ.
Όπως αναφέρει ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ Βάγγος Καραρουφιάν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαγόρευσε στους άνδρες των ΜΑΤ να κατουρήσουν στη Βουλή, ενώ τους προέτρεψε να πάνε να κατουρήσουν πίσω από τα κυπαρίσσια.
Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε σε βασανιστήρια τους άνδρες των ΜΑΤ, αφού είχε πάρει μια ντουντούκα και έκανε «τσσσσσσσσσσσσσσσσσσ…», με αποτέλεσμα να πάει να σκάσει η φούσκα τους.
Οι άνδρες των ΜΑΤ κατούρησαν μέσα στα κράνη τους, ενώ ένας που χέστηκε πάνω του, σκουπίστηκε με το γκλομπ του, ενώ οι υπόλοιποι του έριχναν χημικά για να φύγει η σκατίλα.
Οι αστυνομικοί είναι έξαλλοι γιατί δεν μπορούν πια να κατουράνε στη Βουλή, την τουαλέτα της Δημοκρατίας.
Οι αστυνομικοί ζητούν να επανέλθει το καθεστώς κατουρήματος που ίσχυε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν η Βουλή ήταν το ορμητήριο των ΜΑΤ, ενώ από τα υπόγειά της έβγαιναν δεκάδες ασφαλίτες, για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τηρεί την προεκλογική του υπόσχεση να διαλύσει τα ΜΑΤ, αφού θα τους αφήσει να κατουριούνται πάνω τους και θα πάθουν όλοι υπερτροφία του προστάτη, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε παραίτηση.
.
(Θέλω να παρατηρήσω πως υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που θεωρούν λογικό η Βουλή να είναι όλα αυτά τα χρόνια η τουαλέτα και το ορμητήριο των ΜΑΤ.)
πιτσιρίκος

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

«Εφτυσαν» εντελώς οι Γερμανοί τις προτάσεις Τσίπρα


Μια αυταπάτη και ένα παράπονο εξέφρασε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η αυταπάτη του πρωθυπουργού συνίστατο στο ότι...
αναφερόμενος στο ταξίδι του στη βελγική πρωτεύουσα είπε ότι «θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης». Ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη αυτό. Ο Γιούνκερ είχε καλέσει τον Τσίπρα κοντά του για να του επιδώσει τις προτάσεις των Γερμανών (τυπικά των δανειστών, της Ευρωζώνης) και τον ήθελε στις Βρυξέλλες για να επηρεάσει κατασταλτικά τις αντιδράσεις του, γνωρίζοντας το σοκ που θα υφίστατο ο Ελληνας πρωθυπουργός μόλις έβλεπε τους απερίγραπτης κοινωνικής σκληρότητας όρους που απαιτούσε το Βερολίνο.
Πρέπει πραγματικά να έχεις στην εθνική σου παράδοση το κρεματόριο του Αουσβιτς και το στρατόπεδο του Νταχάου για να απαιτείς σε καιρό ειρήνης να στερηθούν το... νερό και το ηλεκτρικό (!) δεκάδες χιλιάδες Ελληνες μέσω της αύξησης κατά 10 (!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην κατανάλωσή τους ή για να ζητάς να μην καταβάλλεται το επίδομα του ΕΚΑΣ στους πιο εξαθλιωμένους συνταξιούχους. «Στον Καιάδα οι Ελληνες γέροντες!» είναι η ουσία της γερμανικής πολιτικής απέναντι στους συνταξιούχους όχι φυσικά της Γερμανίας, οι οποίοι άλλωστε είναι οι κατεξοχήν ψηφοφόροι της δεξιάς καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αλλά μόνο της Ελλάδας και της Νότιας Ευρώπης, ευκαιρίας δοθείσης.
Το παράπονο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως το εξέφρασε ο ίδιος, ήταν ότι αναφορικά με τις σε 47 σελίδες περιεχόμενες προτάσεις που είχε στείλει η κυβέρνηση στους εταίρους της εν Ευρωζώνη, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με έσχατη περιφρόνηση αντιμετωπίστηκε από τους Γερμανούς το ελληνικό σχέδιο - σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη ότι... δεν το είχε καν διαβάσει ακόμη!
Ξεκαθάρισε δε ο εκπρόσωπος αυτός ότι ούτως ή άλλως το μόνο κείμενο επί της ουσίας που δέχονται οι Γερμανοί να συζητήσουν είναι αυτό που έχουν... γράψει οι ίδιοι, το κείμενο της τρόικας! «Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης» δήλωσε απερίφραστα ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Η πρώτη ματιά στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα μέσω επίτευξης συμφωνίας των δύο πλευρών, δήλωσε ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πέρα όμως από αυτά που γράψαμε στην αρχή περί «αυταπάτης» και πέρα από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχουμε την εντύπωση ότι κατελήφθη εξαπίνης, απροετοίμαστος για το τι τον περίμενε στις Βρυξέλλες. Οποια μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα και αν κοιτούσε την Τετάρτη, το κλίμα ήταν άκρως επιθετικό κατά της χώρας μας από την πρώτη τους κιόλας σελίδα. «Οι δανειστές κάνουν στην Ελλάδα μια «τελευταία» προσφορά» ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δεν πήγαινε πίσω και ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Οι δανειστές ενώνονται για να αυξήσουν την πίεση επί της Ελλάδας για νέο σχέδιο διάσωσης». Χωρίς περιστροφές και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία προσδιόριζε και τους πρωταγωνιστές: «Ελλάδα - η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πίεση για να αποσπάσουν μια συμφωνία» έγραφε στον κύριο τίτλο της πρώτης σελίδας και αυτή. Ούτε καν από τους Αμερικανούς των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δεν είχε δημοσιογραφική στήριξη η Ελλάδα! «Η Ελλάδα βρίσκεται μόνη της καθώς εντείνονται οι συνομιλίες για το χρέος» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της αμερικανικής εφημερίδας. Μέσα ήταν ακόμη σκληρότερος: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πίσω από τη Γερμανία στο θέμα της Ελλάδας». Ολοι εναντίον του «ατίθασου».
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν δύο εξελίξεις. Η πρώτη αναφερόταν στη σύγκληση της Βουλής, προκειμένου ο πρωθυπουργός να την ενημερώσει για τις απαράδεκτες προτάσεις των δανειστών. Η δεύτερη εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση ότι χθες η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα να πληρώσει όλες τις δόσεις του Ιουνίου την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, στις 19 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ! Να τα βρει μόνη της, αποκλείεται. Κερδίζει απλώς δεκαπέντε μέρες ακόμη διαπραγματεύσεων, μέσα στις οποίες ελπίζει να μπορέσει να υπογράψει ανεκτή συμφωνία. Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις. Ιδωμεν...


Του Γιώργου Δελαστίκ