Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Κάτω από την ομπρέλα

Λατρεύω να κατασκοπεύω ομπρέλες. Σαν να έχω πάει σε πολυσινεμά! Κάτω από κάθε ομπρέλα, αποσπάσματα διαφορετικής ταινίας… Ανάλογα την ώρα κι άλλη «σειρά». Όρεξη να ’χεις να παρατηρείς. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά σωματότυπα, διαφορετικές κοινωνικές τάξεις συμβιώνουν αρμονικότατα.

Να ένας ηλικιωμένος κύριος, με μαγιό τύπου Κωνσταντάρα, σε ελληνική ταινία. Κάνει γυμναστικές ασκήσεις (τουλάχιστον όπως τις θεωρεί) και μετά με μια πετσέτα γύρω από τα «ευαίσθητα» σημεία, προσπαθεί να βγάλει το μαγιό του. Χέρια πάνε πέρα δώθε. Σαν θέατρο σκιών πίσω από μπερντέ. Και δώστου προσπάθεια… Ωπ και θα πέσει από δω… Ωπ και μη φανεί από την άλλη… Άντε και λίγη προσπάθεια ακόμα… Όπα,όπα πέφτει η πετσέτα… Ένας κώλος σε γκρο πλαν! Κοιτά αριστερά δεξιά ξανασηκώνει αστραπιαία τη πετσέτα. Αμάν να ντυθεί να ξενοιάσουμε!

Πιο κει μια ευτραφής κυρία φωνάζει στο «Σταματάκη της», «φτάνει Σταματάκη, μελάνιασες». Δε προλαβαίνει να βγει ο Σταματάκης, του έχει έτοιμη μια κουμούτσα σάντουιτς, ν΄ αναπληρώσει τις θερμίδες που έχασε, (στα δέκα λεπτά κολύμπι) και ένα χυμό πορτοκάλι λες και έδωσε αίμα…Ο Σταματάκης!

Να και το «κορμί» της παραλίας! Μιλάμε για κορμί! Ξέστηθο και με μαγιό κομποσκοίνι. Ξαπλώνει και ποζάρει. Αλείφεται και καμαρώνεται… Να δεις θα αυτοματιαστεί! Κάθε άνδρας την κοιτάζει και με διαφορετικό βλέμμα. Άλλος σαν λύκος, άλλος σαν λάτρης του ωραίου, άλλος σαν πεινασμένος, άλλος σαν μπίχτης, άλλος κλείνοντας με υπονοούμενο το μάτι στο διπλανό του …Όσο για τα σχόλια των γυναικών «Λαικιά!», «Έχει κυτταρίτιδα στα γόνατα», «Γιάννη! Σε είδα! Την κοίταξες!»,«Τι κοίταξα μωρέ; Έλα Θεέ και κύριε! Μου΄κοψες τη χολή με τη φωνή σου! Ναι κοίταξα και τι έγινε;».

Τη συζήτηση διασώζει ένα μωρό που σπάει τον οικογενειακό «κλοιό» καθώς ξαμολιέται στη θάλασσα. Μια μακρόσυρτη φωνή μόνο «Το Παιδίιιιι!» κινητοποιεί ορδές…Και το άτιμο τρέχει πιο πολύ. Το πιάνουν στο παραπέντε…Ένα «ουφ» μαζί με «Τι έκανες Δημητράκη;»…Μπλουμ! Ο έρημος. Και ζήσαμε σκηνές Παλαιοκώστα σε απόδραση…

Πιο κει ένα ζευγαράκι μέσα στο έρωτα. Ξεχειλίζει ο έρωτας! Το πιο μεγαλειώδες συναίσθημα να ζεις και πιο αστείο να παρατηρείς. Τι φιλιά! Βεντούζα να το πω… Έμπλαστρο Ρώσικο να το πω! Πάντως μιλάμε για έρωτα όχι ποντικοκούραδα.
Α να και το ζεύγος που έχει ακριβώς την ίδια απόχρωση μαλλιών. Κατά πως φαίνεται πρέπει να τα βάφει πρώτα εκείνη και ότι περισσεύει το πετάει και στο έτερο μισό. Συνήθως παίζουν ρακέτες. Εκείνος σκοτώνεται ν΄αποκρούσει, πέφτει εντυπωσιακά κάτω, τα καταφέρνει στο τσακ και η άτιμη η συμβία του, πετάει την επόμενη μπαλιά αλλού για αλλού και απορεί κιόλας γιατί τον κάνει «τούρκο».Αν συνεχίσουν το άθλημα προβλέπω έγκλημα στην παραλία!

Ο κύριος πίσω μου δίνει κατευθύνσεις από το κινητό του «Θα βάλεις τέσσερις μπλούζες small και δύο τζην τριαντατεσσάρια σε μια σακούλα, να βάλεις και κάρτες πολλές και θα πας στο δεύτερο όροφο στην εφορία, στην κυρία Στέλλα και θα πεις από το Θανάση». Γεια σου ρε κουβαρντά Θανάση! Αιμοδότη της ελληνικής
Οικονομίας! Κλείνει το τηλέφωνο ο Θανάσης και απευθυνόμενος στην παρέα διευκρινίζει «Εγώ αυτό το λέω δημόσιες σχέσεις»… Ξαναγειά σου ρε Θανάση! Και αυτοί δημόσιες σχέσεις το λένε! Όλοι «Ντάβλας» στον τόπο μας!

Γυρνάμε τη κάμερα σε άλλο ζευγάρι. Η νεαρά του σπάει σπυράκι στην πλάτη. Σαν γύπας χώνει τα νύχια της, ΩΧ αναφωνεί εκείνος και κοιτάζει γύρω γύρω με ντροπή,«αν έβλεπες !» εμμένει εκείνη, τη σπρώχνει εκείνος αποφασιστικά, επιμένει εκείνη, σφίγγει τα δόντια το παλικάρι, συμπάσχει όλη η παραλία. Τι κουσούρι κι αυτό το γυναικείο με τα σπυράκια!

Τι ώρα είναι; Δυο. Να φεύγουν οι πρωινοί! Έρχεται άλλη «σειρά». Τα γυμνασμένα κορμιά. Η άτριχη γενιά! Τα τέσσερα φύλα. Τα αγουροξυπνημένα… Βάρδα μη και ξυπνήσουν! Μετά τις 2 αναλαμβάνει άλλος «ρεπόρτερ». Εμείς; Παλιοσειρά!


Της Ρέας Βιτάλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου