Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

H αφόρητη προβλεψιμότητα του κ. Manager

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡΙΚΗΣ



1. ΤΙΤΑΝΙΣΜΟΣ



Δημιουργείς την εικόνα μίας εταιρείας που έχει βγει από χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Μεγάλη σημασία έχει το παγκόσμιο δίκτυο και το φανταστικό πελατολόγιο, το οποίο βασίζεται στη (δυνητική) λίστα που περιλαμβάνει κάθε έμβιο ον του γνωστού γαλαξία. Δεν έχει σημασία αν συστεγάζεσαι με δύο συμβολαιογράφους, ένα λογιστή κι ένα χειροπράκτη σε διάρι της πλ. Βάθη.
Ως βάση της περιγραφής έχεις πάντα κάποιον ουρανοξύστη στο Ντουμπάι ή ένα υπερμοντέρνο συγκρότημα της Silicon Valley.


2. ΜΕΣΙΑΝΙΣΜΟΣ


Πρέπει οπωσδήποτε να πείσεις ότι μόνο το φάρμακο κατά του καρκίνου θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δική σου κοινωνική προσφορά.
Αν καταφέρεις να συνδέσεις το όνομα της εταιρείας σου άρρηκτα με το μέλλον της χώρας, το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση χωρίς την ύπαρξή σου, τόσο το καλύτερο.
Το κράτος οφείλει να σου παρέχει αιώνια ευγνωμοσύνη, μεταφραζόμενη σε φοροαπαλλαγές, εισφοροελαφρύνσεις, στημένους διαγωνισμούς και “υγειονομική ζώνη” από ελέγχους του ΣΔΟΕ, των υγειονομικών υπηρεσιών και της επιθεώρησης εργασίας. Δεν έχει σημασία αν τα προϊόντα σου είναι κάτι ξεχαρβαλωμένες κινεζιές ύποπτες για ηλεκτροπληξία, τοξική δηλητηρίαση, πνιγμό βρεφών (ή και όλα τα προηγούμενα), ή αν τις υπηρεσίες σου απολαμβάνουν κάτι μυστήριοι τύποι για να κλέψουν τη σύνταξη παπούδων με αλτσχάιμερ και καραμέλες από πιτσιρίκια.
Το βασικό είναι να πείσεις ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να ζει χωρίς την πενικιλίνη, αλλά όχι χωρίς τις δικές σου υπηρεσίες.

3. NΕΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΝEWSPEAK)


Στην περιγραφή χρησιμοποιείς πάντα έναν ισορροπημένο αριθμό αγγλικών εκφράσεων του συρμού. Την απαραίτητη δόση λατινογενούς ξύλινης γλώσσας (π.χ. leader, commitment, specialists κ.λπ.). Αν δεν μπορείς να αποφύγεις την αλήθεια, πες την πάντα σε μία ξένη γλώσσα. Ειδικά όταν περιγράφεις θέσεις εργασίας (βλ. “Chief Administrative Assistant” αντί “η κοπέλα για τους καφέδες”). Οποιαδήποτε υπόνοια ότι έχεις κατέβει από τα Γκράβαρα, μιλάς ακόμη σαν Αλβανός στο πρώτο προπαρασκευαστικό τρίμηνο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και κυκλοφορείς με τρίτο χέρι BMW από γερμανική μάντρα, α-π-α-γ-ο-ρ-ε-ύ-ε-τ-α-ι! Στις απαγορευμένες (ρητά και διά ροπάλου λέξεις) περιλαμβάνονται οι: υπάλληλος/προϊστάμενος, δουλειά, απόλυση, υπερωρία, κέρδος. Αντ’ αυτών χρησιμοποιούνται οι: συνεργάτης, δημιουργία, λύση συνεργασίας, παραγωγικός χρόνος, όραμα.


4. ΜΑΡΘΑΒΟΥΡΤΣΙΣΜΟΣ


Το πιο κρίσιμο σημείο για έναν μάνατζερ που σέβεται τον εαυτό του είναι η διαχείριση κρίσης. Την πρώτη δηλαδή στιγμή που σε κάνουν τσακωτό ότι πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ κρίσιμο να ξεπεράσεις εντελώς το πολιτισμένο προσωπείο που έχεις χτίσει με τα προηγούμενα τρία βήματα και να επιστρατεύσεις όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει απλόχερα ο λαϊκισμός και ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος. Μη φοβάσαι. Υπάρχει η ώρα που ακόμη και τα πιο σκληρά παλικάρια λυγίζουν και κλαίνε (σ.σ. ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να πείσεις, τουλάχιστον μπορεί και να ρίξεις γκόμενα).
Η φράση κλειδί είναι: “φταίνε οι άλλοι“.
Κυρίως οι συνδικαλιστές και η Αριστερά (σ.σ. αν και την τελευταία με προσοχή, διότι η κατάχρηση ενδέχεται να διώξει πολύτιμα πελατάκια).


Έτσι λοιπόν για κάθε σου απάτη, παρανομία, ανήθικη συμπεριφορά, κατάχρηση εξουσίας κ.λπ, ευθύνες φέρουν μόνο η απέραντη γραφειοκρατία, η πανταχού παρούσα διαπλοκή (στην οποία εννοείται ότι δεν συμμετείχες ποτέ), το σοβιετικού τύπου υπερμέγεθες ελληνικό δημόσιο, το ξένο κεφάλαιο που δεν έχει τις πατριωτικές ευαισθησίες του ημεδαπού, τα εργασιακά προνόμια εις βάρος των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βέβαια το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ παραμένει νόμιμο (και η Μακρόνησος κλειστή).
Η ολοκλήρωση του κατηγορητηρίου θα πρέπει πάντα (μα πάντα) να συνοδεύεται από απειλές για κλείσιμο, χρεοκοπία, αναγκαστικές μαζικές απολύσεις, φυγή στο εξωτερικό, ακόμη και αυτοκτονία, αν οι περιστάσεις το απαιτούν.


Απόσπασμα από άρθρο του Γαλαξιάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου