Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία η Σερβία

Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία βρίσκεται η Σερβία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως τα χρηματικά αποθέματα της χώρας επαρκούν μέχρι το Σεπτέμβριο.


Η Σερβία για να μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις μετά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον πόρους. «Εάν συνεχίσουν να εξαπατούν την κοινή γνώμη και δεν πουν την αλήθεια για τη σερβική οικονομία, τότε πολύ φοβάμαι ότι οδεύουμε με μεγάλη ταχύτητα προς μια ελληνική τραγωδία»υποστηρίζει ο Σάσα Τζόγκοβιτς από το Σερβικό Ινστιτούτο για την Ανάλυση της Αγοράς.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Μλάντγιαν Ντίκιτς, ανέφερε πως ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προοριζόταν για τους σερβικούς σιδηροδρόμους, ενώ δεν απέκλεισε και τη χρήση ενός δανείου από το ΔΝΤ, το οποίο θα διοχετευθεί στο δημόσιο προϋπολογισμό.
 
«Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να φανεί συνετή θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Σερβία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ότι ξοδέψαμε περισσότερα από όσα είχαμε και ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα εάν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο», δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Αλεξάντερ Στεβάνοβιτς στη Deutsche Welle, τονίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια απαράδεκτη κατάσταση στα οικονομικά.
 
Σημειώνεται, όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποστεί περικοπές στους μισθούς τους. «Τώρα είναι η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρει ο Σέρβος οικονομολόγος.
 
Δεδομένου ότι η Σερβία δυσκολεύεται να βρει δανειστές ενδέχεται να προσφύγει στο ΔΝΤ και να αποδεχθεί σκληρά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο στη χώρα ήδη ο μέσος όρος των μισθών κυμαίνεται στα 400 ευρώ το μήνα περίπου, ενώ η ανεργία πλήττει έναν στους τέσσερις Σέρβους.
 
Χτες παραιτήθηκε και ο Ντέγιαν Σόσκιτς, διοικητής της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας, διαμαρτυρόμενος για το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο περιορίζει την ανεξαρτησία της τράπεζας. Η Σερβία παλεύει με ένα ιστορικό, όπως χαρακτηρίζεται, έλλειμμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου