Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Καλύτερα πατάτες… μπλούμ παρά σούσι


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Με βάση την έρευνα, λοιπόν, οι Έλληνες επέστρεψαν σε συνήθειες της κατοχής και της μετεμφυλιακής περιόδου καθώς οι περισσότεροι σιτίζονται με ρύζι, πατάτες και όσπρια κι έχουν κόψει συνήθειες όπως είναι το κρέας και τα ψάρια.
Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.
Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).
Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).
Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας και από τη δική του οικογένεια οι περικοπές σε… ακριβές συνήθειες διατροφής είναι από τις βασικές προσπάθειες να κρατηθούμε όρθιοι εν μέσω κρίσης. Η πλάκα είναι ότι η κρίση μπορεί να μας κάνει και λιγότερο βουλιμικούς και να κόψουμε τις συνήθειες να πηγαίνουμε στις ταβέρνες και να παραγγέλνουμε 10 κιλά παϊδάκια και τα μισά να μένουν. Ούτε θα μαγειρεύουμε στο σπίτι 30 φαγητά που τελικά κατέληγαν στα σκουπίδια αλλά αυτό το θεωρούσαμε προτέρημα του Έλληνα.
Επίσης, η επιστροφή σε πιο… παραδοσιακά φαγητά μπορεί να μας κάνει και λιγότερο παχύσαρκους και πιο υγιείς. Τσακίσαμε τα κοπάδια, φάγαμε ότι βρόμικο υπήρχε στις καντίνες και τα ντελίβερι, καιρός είναι να πάμε σε πιο σπιτικά φαγητά. Φασολάδα, φακές, πατάτες μπλουμ, ρυζάκι. Τι έπαθαν οι πρόγονοί μας δηλαδή που έτρωγαν κρέας δύο φορές το χρόνο; Περισσότερο έζησαν και με λιγότερη χοληστερίνη.
Εμείς οι «επιτυχημένοι» Νεοέλληνες θεωρήσαμε ότι το κρέας πέντε φορές την εβδομάδα, το σούσι και τα γαλλικά πιάτα ήταν σημάδια επιτυχίας και κοινωνικής ανέλιξης. Δεν είναι κακό, λοιπόν, να γυρίσουμε στις πατάτες μπλουμ. Ίσως μας κάνει να σκεφτούμε περισσότερο ποιοι είμαστε και που πάμε.
Καλύτερα, λοιπόν ρύζι και φασολάδα παρά αλογίσια μπιφτέκια. Καλύτερα μεσογειακή διατροφή παρά σούσι μπαρ, μεξικάνικα και ιταλικά εστιατόρια που γέμισαν την Ελλάδα.
Από το antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου