Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η αλήθεια του κυρίου Κώστα...

Θα ήθελα να γνωρίσω τον κύριο Κώστα (Ευθυμιάδη). Είναι πρόεδρος της Νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής Καβάλας της Ν.Δ. Κάτι σημαντικό πρέπει να είναι το αξίωμά του, αλλά δεν έχει σημασία. Το σημαντικό με τον κύριο Κώστα, είναι πως είναι ειλικρινής. Τον είχαν φιλοξενήσει σ’ έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και τον ρώτησαν για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η απάντηση του κυρίου Κώστα είναι αξιοζήλευτη. Είπε, επί λέξει: «Η ΕΡΤ έκλεισε επειδή οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο έδειξαν πως με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβερνητική προσπάθεια».
   
Ο κύριος Κώστας είναι ο πιο ειλικρινής άνθρωπος που έχει μιλήσει μέχρι τώρα για την ΕΡΤ. Δεν είναι δημοσιογράφος, δεν είναι κατά πως φαίνεται επαγγελματίας πολιτικός, δεν είναι διαπλεκόμενος με οποιοδήποτε τρόπο σε όλη αυτή την ιστορία. Είναι, απλά, ο κύριος Κώστας. Ένα κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. που δεν λέει αρλούμπες και φληναφήματα του τύπου «Η ΕΡΤ ήταν αμαρτωλή και γι' αυτό έκλεισε» ή «Η ΕΡΤ έκλεισε για να γλιτώσει από τους κηφήνες». Ο κύριος Κώστας εκφράζει τη διαδεδομένη και κυρίαρχη στα κομματικά επιτελεία αντίληψη για τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ανόθευτα, σχεδόν απονήρευτα, μάλλον με αφέλεια ενός μωρού παιδιού. Αλλά σίγουρα με ειλικρίνεια.
  
Ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «χρήσιμος ηλίθιος», αλλά μάλλον δεν ταιριάζει στον συγκεκριμένο άνθρωπο μια φράση που αποδίδεται στον Λένιν ή κάποιους άλλους Σοβιετικούς αξιωματούχος. Ίσως θα ήταν καλύτερα να λέγαμε πως ο κύριος Κώστας έχει άγνοια κινδύνου. Χωρίς αυτό ν' αλλάζει το αποτέλεσμα. Γιατί η αλήθεια για την ΕΡΤ είναι ακριβώς αυτή που τόσο ωμά εκφράζει το κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Δεν έπαιζε ακριβώς τον συμπληρωματικό προς την κυβέρνηση ρόλο που ήθελε η τελευταία. Για την ακρίβεια, δεν τον έπαιζε με απόλυτη συνέπεια. Δεν ήταν αντικυβερνητική, δεν έφερνε όμως και το απόλυτα ποθητό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα.
   
Φυσικά, η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπούσε επιδιώκοντας τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες εξουσίες, τις ίδιες φιλοδοξίες είχαν. Μέχρι και εκείνη η αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΝ, εκεί γύρω στο 1989, μπορεί να αποτέλεσε μια μικρή παρένθεση στον δικομματισμό, αλλά τα ίδια δείγματα είχε εμφανίσει. Η τότε ΕΡΤ στη Ν.Δ., η τότε ΕΤ2 στον ΣΥΝ. Δίκαια μοιρασιά!
    
Βέβαια, ο κύριος Κώστας, ανέφερε μόνο μια αιτία για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά μάλλον δεν πρέπει να τον μαλώσουμε γι' αυτό. Αν δείτε το βίντεο με τη συνέντευξή του, θα καταλάβετε ότι δεν θα πρέπει να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τον κύριο Κώστα. Δεν θα περιμέναμε να μιλήσει για τις υπόλοιπες αιτίες. Όπως, την προσπάθεια να βρεθούν 2.000 απολύσεις, την προσπάθεια για μια θεαματική κίνηση που θ' αλλάξει το πολιτικό κλίμα λόγω αποτυχίας πώλησης της ΔΕΠΑ, την προσπάθεια να δοθεί περισσότερος ζωτικός χώρος σε ανταγωνιστικά προς την ΕΡΤ οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα, την προσπάθεια να επιδειχθεί πυγμή ενόψει μάλιστα και των ακόμα πιο δύσκολων μνημονιακών στόχων που θ' ακολουθήσουν. Και, ενδεχομένως, και άλλες προσπάθειες που είχαν κατά νου κυβερνητικά στελέχη.
        
Εργαζόμουν στην ΕΡΤ μέχρι τις 11 Ιουνίου, σχεδόν στο σύνολο της επαγγελματικής μου πορείας. Δεν θεωρώ έντιμο ν' αναφερθώ σε όσα έχουν δει τα μάτια μου, παρότι δεν είναι λίγα. Δεν θα είμαι καθόλου αντικειμενικός και δεν το θέλω. Απλά, ήθελα να τιμήσω με αυτό το μικρό σημείωμα τον κύριο Κώστα. Τον κλασσικό νεοέλληνα κομματάρχη με το χαρακτηριστικό στυλ και αισθητική που λέει τα πράγματα όπως είναι...


Του Γιάννη Παντελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου