Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Εργασιακός Μεσαίωνας: Πληρώνουν τους υπαλλήλους σε είδος

Δεν έχει τελειωμό η εκμετάλλευση των ανέργων στην Ελλάδα του σήμερα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία σχετικής έρευνας της ΓΣΕΕ που πραγματικά σοκάρουν.
Για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι συνθήκες θυμίζουν Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, λοιπόν:
- Ακόμη και μεγάλες (κατά τα άλλα) επιχειρήσεις έχουν κάνει "νόμο" την πληρωμή μέρους του μισθού, το ένα τρίτο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε είδος. Με κουπόνια super market δηλαδή αντί χρημάτων.
- Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αντί μισθού λαμβάνουν φαγητό μια ή δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο, και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία, 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.
- Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν τους μισθούς ανά τρίμηνο ενώ χιλιάδες καταβάλλουν έναντι μισθού ένα μικρό μόνο ποσό.
- Ακόμη περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που καθυστερούν μισθούς από 3 έως και 9 ή 12 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά επί 8ωρο την ημέρα.
- Ταυτόχρονα, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που παρανόμως δεν λαμβάνουν τα δώρα ή το επίδομα άδειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάνουν το 1.000.000.
- Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους έως 25 ετών καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ το μήνα, για 4ωρη απασχόληση, δηλαδή δουλεύουν για μόλις 2,25 ευρώ την ημέρα.
Τέλος, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, από τις 423.000 χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων, οι 140.000 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.000 σε απασχόληση εκ περιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου