Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Στο «κόκκινο» ο ακτοπλοϊκός κλάδος


Υψηλά δάνεια, μείωση του κύκλου εργασιών και ζημίες αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον κλάδο της ακτοπλοΐας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαθιά κρίση.
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέδειξαν για μία ακόμη φορά πως το σοβαρότερο πρόβλημα των εταιρειών είναι ο υπερδανεισμός, που αθροιστικά φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα ΑΝΕΚ, ΝΕΛ και Attica Group είδαν τις πωλήσεις και τα λειτουργικά τους κέρδη να υποχωρούν και τις ζημίες τους να αυξάνονται. Συγκεκριμένα η ΑΝΕΚ κατέγραψε ζημίες 21,2 εκατ. ευρώ, η Attica Group εμφάνισε αρνητικό αποτέλεσμα 21 εκατ. ευρώ και η ΝΕΛ αύξησε τις ζημίες της στα 11 εκατ. ευρώ.
Μοναδική εξαίρεση αποτελέσαν οι Μινωικές, που κατά το α’ εξάμηνο κατόρθωσαν να μειώσουν τις ζημίες και τις υποχρεώσεις και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Παρά τις καλές επιδόσεις η κατάσταση για τις Μινωικές παραμένει δύσκολη, καθώς η εταιρεία βαρύνεται με δάνεια 276,8 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι ζημίες της φτάνουν  τα 4,9 δισ. ευρώ.
Ρόλο – κλειδί στην επόμενη μέρα του ακτοπλοϊκού κλάδου θα διαδραματίσουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Σύμφωνα στελέχη της ακτοπλοΐας, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στον κλάδο, η συνένωση δυνάμεων φαίνεται να είναι μονόδρομος. Εκτός κι εάν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που είναι πρόθυμος να βάλει «φρέσκα» κεφάλαια σε κάποια εταιρεία, εξασφαλίζοντάς της την αυτόνομη πορεία της. 
Δηλαδή κάτι το οποίο συνέβη με την Attica Group που ελέγχει την Blue Star Ferries και τη Super Fast Ferries, στο μετοχικό κεφάλαια της οποίας εισήλθε η αμερικανική Fortress μέσω της έκδοσης δυο ομολογιακών δανείων ύψους 75 εκατ. ευρώ. Η απόφαση, αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της Attica. Σημειώνεται πως χρειάστηκαν 35 μήνες διαβουλεύσεων της ελληνικής εταιρείας , που ανήκει στον όμιλο της Marfin Investment Group, με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά στη Fortress Investment Group, έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 60 δισ. αμερικανικά δολάρια…
Από το blog sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου