Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πώς ο Οτζαλάν «γείωσε» την εξέγερση των Κούρδων – Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα «TARAF»

οζαλαν
Ο αριθμός των νεκρών κούρδων διαδηλωτών αύξανε ανησυχητικά και οι πολίτες κουρδικής καταγωγής στην Τουρκία, αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής αλλά και τις μονάδες του στρατού που είχαν αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές και σε συνοικίες της Πόλης, είχαν ξεχυθεί στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους για την στάση του Ταγίπ Ερντογάν στην πολιορκία του Κομπάνι στη Συρία.
Εκείνη την νύχτα ο Διοικητής της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) Χακάν Φιντάν συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους που διέθεταν Whatsapp στα κινητά τους τηλέφωνα έφθασαν μέσα στην νύχτα στις φυλακές του Ιμρανλί (νησί των σκύλων) στην Προποντίδα όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Δεν ήταν η πρώτη φορά άλλωστε. Η συνάντηση μεταξύ του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του Οτζαλάν κράτησε αρκετή ώρα, όπως σημειώνει η ανεξάρτητη και μαχητική εφημερίδα «TARΑF» στο επίμαχο δημοσίευμα της της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου. 


Ο κρατούμενος στη φυλακή ΑPO, συμφωνεί τελικά και στέλνει ειδικό σημείωμα στον ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς στο Ντιγιαρμπακίρ. Με το σημείωμα αυτό ο Οτζαλάν δίνει οδηγίες η σημαντικότερη από τις οποίες είναι να διακοπούν οι διαδηλώσεις των κούρδων και να συνεχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση. «Υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων» γράφει ο Οτζαλάν.
Την επόμενη ημέρα (την Πέμπτη) ο Ντεμιρτάς παραχωρεί συνέντευξη τύπου στο Ντιγιαρμπακίρ όπου και αποκαλύπτει τις «οδηγίες Οτζαλάν» τις οποίες και εξηγεί. Σε λίγες ώρες το κίνημα διαμαρτυρία των Κούρδων της Τουρκίας εκτονώνεται παρά τους 35 νεκρούς. Λίγες ομάδες μαχητικών κούρδων , μία πολύ μικρή μειοψηφία εξακολουθεί να διαμαρτύρεται και να συγκρούεται με την αστυνομία.
Το δημοσίευμα της «TARAF» αποκαλύπτει ξεκάθαρα το πώς εξελίσσεται η «ολέθρια σχέση» μεταξύ Οτζαλάν και της ΜΙΤ, η οποία έχει αρχίσει από καιρό και ήδη προκαλεί την οργή ντου αποκαλούμενου «Βουνού» δηλαδή των οπλαρχηγών του ΡΚΚ που βρίσκονται στο όρος Καντίλ όπου έχουν τα στρατόπεδα τους.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της κεντρο-αριστερών – δημοκρατικών και πάντως όχι ισλαμιστικών τάσεων της τουρκικής εφημερίδας η οποία έχει συγκρουστεί επανειλημμένως την τελευταία περίοδο με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναπαράγεται από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής από τα τουρκικά ΜΜΕ και βεβαίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.
Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε και πάλι να ελέγξει την κατάσταση παρά την εσωτερική αντίδραση των εκατομμυρίων κούρδων της Τουρκίας που εξοργίζονται από την συνειδητή απάθεια της Άγκυρας μπρος στη σφαγή των κούρδων της Συρίας αλλά και της εν τοις πράγμασι ανίερης συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους των Τζιχαντιστών.
Για αλήτες και βανδάλους κάνει λόγο ο Ερντογάν
Δεν πρόλαβε να αναπαραχθεί η είδηση περί κατευναστικής παρέμβασης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και ο πρόεδρος της Τουρκίας πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας τους οργισμένους διαδηλωτές «αλήτες, βανδάλους και προδότες».
Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε όλους όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν, θεσμικά ή ατομικά στην εξέγερση των τελευταίων ημερών, ξεκαθάρισε πώς η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα καθορίσει την εσωτερική και εξωτερική της πολιτική υπό την πίεση αλητών και βανδάλων.
Ξεκαθάρισε επίσης προκαλώντας την κουρδική κοινή γνώμη, πώς η Τουρκία έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αρνούμενος να τοποθετηθεί για άλλη μία φορά έναντι των Τζιχαντιστών. Δεν εκστόμισε ούτε μία κουβέντα για του Κούρδους της Συρίας που αυτή την στιγμή μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Προφανώς έχοντας διασφαλίσει την «συνεργασία» του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και την σιωπηρή ανοχή του Κουρδικού Κόμματος του Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς που υπακούει στις οδηγίες του APO, ο Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και άρα διαθέτει τα περιθώρια να επιμείνει στην «απάθεια» που αποτελεί την πάγια θέση της Τουρκίας έναντι των τεκταινομένων στη Συρία για την οποία απάθεια κατηγορείται από τον αμερικανικό και νατοϊκό παράγοντα αλλά και από το σύνολο πλέον των διεθνών ΜΜΕ για πρώτη δε φορά και από την ίδια την Μόσχα δια στόματος του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ.
Δραματική έκκληση του ΟΗΕ
Να επιστρέψουν οι τουρκικές Αρχές σε εθελοντές κούρδους να περάσουν στο Κομπάνι και συνδράμουν τους κούρδους μαχητές απηύθυνε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενεύη ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι επίκειται μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αφού τουλάχιστον 500 άτομα έχουν παγιδευτεί στο Κομπάνι. Ο Μιστούρα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που θα πέσει η πόλη θα ακολουθήσει πραγματικό μακελειό. Ο Μιστούρα επικαλέστηκε εκτιμήσεις αναλυτών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύ λίγα σημεία στην πόλη. Εκτιμάται ότι 500 με 700 άτομα, κυρίως ηλικιωμένα έχουν παγιδευτεί στο Κομπάνι, την ίδια στιγμή 10.000 με 13.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
«Οι πολίτες στο Κομπάνι είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν, κι όταν οι πολίτες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη απειλή, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί» δήλωσε ο Μιστούρα.
Απo τo inprecor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου