Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

JP Morgan: Γιατί αμφιβάλλουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει λύση Πηγή:www.capital.gr


 
Με τίτλο «γιατί αμφιβάλλουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας θα δώσει λύση στο πιστωτικό πρόβλημα της Ελλάδας», η JP Morgan σε σημερινό της report εξηγεί για ποιο λόγο κρατά «μικρό καλάθι» για την αυριανή Σύνοδο.
Στο report του επενδυτικού οίκου αναφέρεται πως σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους Merkel, Hollande, Draghi και Juncker παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ξεκινάει αύριο. Δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιδίωξη μιας πολιτικής συμφωνίας από τον Αλ. Τσίπρα σε ένα πλαίσιο  το οποίο θα θέσει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αποδεχθεί η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο δανεισμού της.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η συζήτηση των ηγετών θα διεξαχθεί εν τω μέσω δημοσιευμάτων ότι οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των Ελλήνων αξιωματούχων έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο.

Μετά από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος, Jeroen Dijsselbloem υποστήριξε πως τα πλήρη μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πρόοδος στην εφαρμογή τους ώστε να υπάρχει πιθανότητα εκταμίευσης οποιασδήποτε ενδιάμεσης δόσης. «Ο Αλ. Τσίπρας ίσως μπορέσει, μέσω συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να εξασφαλίσει χαλάρωση αυτής της στάσης, με την εφαρμογή ενός περιορισμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων που να επιτρέψουν την καταβολή μέρους των κεφαλαίων, εάν δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης δέσμη των μέτρων.

«Αλλά ακόμη και αυτό μας φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η ικανότητα διαπραγμάτευσης λεπτομερών μέτρων με καλή πίστη», αναφέρει η JP Morgan.

Επομένως, που μας αφήνει αυτό; Το βασικό σενάριο της JP Morgan ήταν (και παραμένει) ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα βρουν έναν τρόπο για να εργαστούν από κοινού και να φθάσουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ωστόσο, επισημαίνει, η πιθανότητα ενός σεναρίου «παγωμένης σύγκρουσης», αυξάνεται. Και εξηγεί γιατί. Ελλείψει μιας νέας εξωτερικής στήριξης, οι ελληνικές αρχές πιθανώς θα συνεχίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές τους και θα προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια έναντι του ΔΝΤ. 

Η JP Morgan εκτιμά ότι σε συνδυασμό με την ευρύτερη έννοια ότι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι πολύ δύσκολες, αυτό θα προκαλέσει νέες εκροές καταθέσεων και την επιβολή capital controls. «Με τα capital controls και την Ελλάδα να μην πληρώνει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα μπορούσαμε να φανταστούμε να επιμένει μια «παγωμένη σύγκρουση» για αρκετούς μήνες».

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα συνεχιστούν, αλλά η οικονομία θα πληγεί από την ενισχυμένη αβεβαιότητα και τους περιορισμούς στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να λειτουργήσει. Μπορεί τότε να βρεθεί μια λύση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης περιοχής. 

Εναλλακτικά, με την ασθενή ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε έλλειμμα, οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις εντός της Ελλάδας, πιθανώς θα μας πάνε είτε προς ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είτε σε νέες εκλογές.


capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου