Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Κύριε Σόιμπλε: Ουδείς γαρ ον φοβείται φιλεί…

Καλημέρα σας στο παρά πέντε… Όπου να ‘ναι πάμε για την κάλπη. Άλλοι από ‘δω κι άλλοι από ‘κει. Ένας θα κερδίσει οπωσδήποτε: Η Δημοκρατία. Αυτός ο κορυφαίος θεσμός, αγαπητέ κύριε Σόιμπλε Ευρωπάρχη! Αυτός ο θεσμός που εκπορεύεται απ’ αυτόν εδώ τον τόπο και που σας εδόθη αφιλοκερδώς! Όπως άπειρες παρακαταθήκες πού πλούτισαν αυτόν τον πλανήτη, δίχως εμείς να ζητήσουμε ποτέ μας κανένα αντίτιμο.
Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη αυτούς τούς αρχάριους λογιστές σας. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι άδικο αυτός τόπος να προσδιορίζεται μέσα από τα μπακαλίστικα τεφτέρια σας.  Δεν μας αξίζει κι ούτε το ανεχόμαστε. Το ξέρουμε δα κι από μόνοι μας. Είμαστε μια μικρή χώρα με χαμηλή παραγωγικότητα και καμπόσους επιόρκους που έχουν θησαυρίσει σε βάρος μας.   Θα έπρεπε μάλιστα από καιρό να τους έχουμε αφαιρέσει την Ιθαγένεια γιατί ασέλγησαν και κάποιοι συνεχίζουν να ασελγούν σε βάρος του. Δεν είναι όμως αυτοί που προσδιορίζουν αυτόν τον τόπο. Είναι όσοι γράψανε Θερμοπύλες κι όσοι αντιστάθηκαν σθεναρά στο Τρίτο Ραιχ. Είναι όσοι προδομένοι από το Σύμφωνο της Γιάλτας και ηττημένοι από έναν μάταιο αλλά αιματηρό Εμφύλιο πήραν των ομματιών τους κι άφησαν πίσω φαμιλιές γυναίκες και παιδιά για να βρεθούν στην Τασκένδη και αλλού .Είναι κι όσοι απόμειναν πίσω ορφανοί, αλλά κι όσοι έστω και νικητές προδόθηκαν ακόμα κι από τούς δικούς τους. Είναι όσοι ύστερα από λάθη μας αλλά και με τις μεγάλες δυνάμεις να μας ξεπουλάνε γύρισαν ηττημένοι από τον Σαγγάριο, φέρνοντας από πίσω ένα κομβοι ξεκληρισμένων με μια σημαία πού μέσα της είχαν τυλίξει κόκκαλα προγόνων κι ένα εικόνισμα.
Μα δεν είναι ανάγκη κύριε Σόιμπλε να σα πει αυτός ο ταπεινός κονδυλοφόρος ποιοί είμαστε κι ούτε τι κουβαλάμε στις αποσκευές μας. Ρωτήστε τον Γκαίτε, τον Βάγκνερ, τον Νίτσε ,τον Μπρεχτ μέχρι και τον Οστερμάγερ αλλά κι άλλους σύγχρονους Γερμανούς διανοητές. Θα μάθετε ποιο είναι το λίκνο πού ανέδειξε μεγάλα πνεύματα. Στο DNA τους όλοι αυτοί είναι Έλληνες. Για τον απλούστατο λόγο: Ως της ελληνικής Παιδείας μετέχοντες.
Ξέρετε κάτι; Όλα αυτά δεν είναι επιχειρήματα για να σας πείσουμε να γίνετε πιο επιεικής μαζί μας ούτε έχουν σκοπό και χαρακτήρα διδακτικό. Για τον απλούστατο λόγο: Γιατί είτε έχεις την ικανότητα να καταλάβεις τί σημαίνει Ελλάδα ή δεν την έχεις, οπότε είναι ανώφελο. Είναι ό,τι ενστερνίστηκαν σπουδαίοι Φιλέλληνες όπως ο Μπαυρον, ο Μάγερ αλλά και σύγχρονοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλοι αυτοί είναι η δύναμη μιας χώρας που οι λογιστές θέλουν να περιθωριοποιήσουν.
Πάμε παρακάτω: Προχθές ο αντιπρόεδρος σας αναφέρθηκε σε μια κακοδιαχείριση σε βάρος μας, από επιτήδειους. Ξέρετε κάτι; Όταν έχουμε ηθικό αυτουργό έχουμε και αυτουργό. Ποιοί μας φέραμε και σε ποιούς ανήκει η Κραους Μαφει και πόσους λάδωσε; Σε ποιούς ανήκουν τα υποβρύχια που γέρνουν και ποιοί τούς λάδωσαν; Σε ποιούς ανήκει η Ζημενς, σε ποιούς μοίρασε προμήθειες; Ποιοί προστατεύουν τον πρακτορίσκο σας τον Χριστοφορακο και στο όνομα ποιάς ηθικής και Δικαίου δεν τον εκδίδετε; Ποιό Δίκαιο και πού στον κόσμο νομιμοποιεί την φράση σας «ο καθένας να φροντίζει τι κάνει πίσω από την πόρτα του» όταν η χώρα σας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάβρωση αυτού του τόπου; Και πόσο αυτή σας η φράση συνάδει στην Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη;
Και πάμε τώρα λίγο στον κύριο Γιουνγκερ που είπε ότι θέλει τον Πλάτωνα πρωταθλητή λες κι είναι ο …Μέσι η ο …Ροναλντο! Πρόσθεσε, με έναν πρωτοφανή κυνισμό τη φράση ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει ν’  αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται τον θάνατο». Είναι επιεικώς αστοιχείωτος. Γιατί οιΈλληνες δεν αυτοκτόνησαν, ούτε στο Αρκάδι, ούτε στο Σούλι,μήτε στο Μεσολόγγι με τον Καψαλη. Συνειδητά επέλεξαν έναν τιμημένο θάνατο από μια ζωή ταπεινωμένη. Αν δεν μπορεί ο Γιουνγκερ να αντιληφθεί αυτή τη μικρή διάφορα τότε ως απόφοιτος Γ Λυκείου εξεταζόμενος για Πανελλήνιες θα ‘βγαινε …πατος! Κι αν η Ευρώπη διαθέτει τέτοιους ηγέτες το μέλλον της δεν θα ‘ναι μακρύ. Κλείνοντας επειδή υποθέτω ότι υπάρχει ένα έλλειμμα Παιδείας και το μόνο πού σας νοιάζει είναι το τεφτέρι, ώρα για ένα μικρό μάθημα από τους δικούς μας θησαυρούς:
1.Αντισθένης: «Οστις εταίρους δεδοικε ων λεληθεν εαυτόν»(Οποίος φοβάται τούς άλλους γίνεται δούλος χωρίς να το καταλάβει)
2.Αριστοτέλης: «Ουδείς γαρ ον φοβείται φιλεί»( Κανένας δεν αγαπάει όποιον φοβάται)
3.Αίσωπος:»Θανειν άπαξ ή δια βίου τρέμειν» (Κάλλιο να πεθάνεις μια φορά παρά να τρέμεις διά βίου)
4.Μενανδρος: «Βιος δεόμενος ουκ εστιν βιος» (Ζωή πού φοβάται δεν είναι ζωή)
Κλείνω κύριε Σόιμπλε. Δεν ξέρω πως αισθάνεστε εσείς εκεί πάνω. Εμείς είμαστε στις ουρές για ένα εξηντάρι. Είμαστε στις ουρές με τούς ανέργους για ένα γλίσχρο μεροκάματο που κι αυτό δεν βγαίνει. Περνάμε δύσκολα. Δεν ξέρουμε τί σκαρώνετε  για μας στα τεφτέρια σας. Δεν ξέρουμε καν τι μας ξημερώνει. Ένας ήλιος μας απόμεινε και μια θάλασσα. Είναι αυτά που στους αιώνες παίξανε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Και ξέρετε τί λέει ο Ηράκλειτος γι αυτό; «Ηθος ανθρωπω δαιμων». Που σημαίνει: Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι το πεπρωμένο του. Και σε αυτό θα βαδίσουμε την Κυριακή.
Γεια σας!
ΥΓ. …«απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη…». Καταχωρισμένο στην Παγκόσμια Μνήμη της Ιστορίας.
Του Αρη Σκιαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου