Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Είναι τρελοί αυτοί οι "χριστιανοί" (ή πολύ επικίνδυνοι...)


Ενώ τα φασιστικά κινήματα κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φανατικές θρησκευτικές ομάδες «αναγεννημένων» χριστιανών αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η οργάνωση Personhood USA που πίσω από μια επιθετική καμπάνια εναντίον κάθε επέμβασης στην αναπαραγωγική διαδικασία, κρύβεται το σκοτεινό πρόσωπο των φονταμενταλιστών νεοχριστιανών που επιδιώκουν να επιβάλλουν το δικό τους παράλογο δόγμα στις ΗΠΑ.


Η οργάνωση αντιτίθεται σε κάθε μορφή επέμβασης στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα: θεραπευτικές ή μη διακοπές κυήσεως, μεθόδους αντισύλληψης, θεραπευτικές επεμβάσεις (όπως υστερεκτομή, περίδεση τραχήλου), σε κάθε μορφή προγεννητικού ελέγχου, σε κάθε μορφή τεχνητής γονιμοποίησης. Δηλώνει πως οι γυναίκες που προχωρούν σε διακοπές κυήσεως για οποιονδήποτε λόγο θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή ενώ παράλληλα αντιτίθεται σε κάθε μορφή έρευνας που περιλαμβάνει βλαστοκύτταρα.

Παρόλο που όλα αυτά ακούγονται γραφικά, η οργάνωση, που ξεκίνησε από την πολιτεία του Κολοράντο, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα και έχει επεκταθεί ήδη σε 9 πολιτείες ενώ έχει αρκετούς οπαδούς, τόσο ρεπουμπλικάνους όσο και δημοκρατικούς. Η αποδοχή της είναι τόσο ευρεία ώστε κατάφερε να περάσει προς ψήφισμα στην πολιτεία του Μισσισσιππή ένα νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο θεωρείται ως νομικό πρόσωπο το γονιμοποιημένο ωάριο ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε επέμβαση, από κάποιες μορφές αντισύλληψης μέχρι και την επιστημονική έρευνα βλαστοκυττάρων, ποινικοποιείται και επιφέρει σοβαρές ποινές.

Αν και τελικά οι ψηφοφόροι της πολιτείας του Μισσισσιππή απέρριψαν την θέσπιση του νέου νόμου σε ποσοστό 58% έναντι 42% που ψήφισε θετικά, η οργάνωση κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς τόσο στο Κογκρέσο όσο και στις γειτονικές πολιτείες. Η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις επόμενες εκλογές Michele Bachmann καθώς και 63 ακόμα ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τέθηκαν υπέρ της προσωποποίησης των ωαρίων και έφεραν προς ψήφιση στο κογκρέσο ένα νόμο εμπνευσμένο από την οργάνωση Parenthood USA. Στη Φλόριδα έχουν ήδη συγκεντρωθεί 20.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για τη θέσπιση παρόμοιας νομοθεσίας.

Η πρωτοβουλία έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Αμερική καθώς δημιουργεί τεράστια ζητήματα που θίγουν τόσο τα δικαιώματα των γυναικών όσο και την επιστημονική έρευνα. Η αμερικανική κοινωνία στέκεται μάλλον διχασμένη μπροστά στο φαινόμενο των χριστιανών φονταμενταλιστών. Παρόλο που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν συμφωνεί με την θέσπιση του νέου νόμου, λίγοι είναι εκείνοι που διαφωνούν ριζικά με τα διδάγματα των χριστιανικών οργανώσεων.

Η εμφάνιση τέτοιων πρωτοβουλιών δεν είναι κάτι καινούριο στις ΗΠΑ, όπου οι φανατικές χριστιανικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους το χριστιανικό δόγμα είχε αποκτήσει τεράστια πολιτική επιρροή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για να το επιβάλλουν ενώ παράλληλα έγιναν σημαντικές περικοπές στα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού και στις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

Η θανατική ποινή, οι έντονες κοινωνικές ανισότητες που έχουν οδηγήσει 50 εκατομμύρια αμερικανούς στα όρια της φτώχειας, η ανεργία και η περιθωριοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι ζητήματα που μάλλον δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους υπερασπιστές της τάξης και της ηθικής. 
Καθώς η αμερικανική κοινωνία συγκλονίζεται από ένα έντονο κλίμα αμφισβήτησης όπως αυτό εκφράζεται από την επιτυχία του κινήματος Κατάληψη της Γουόλ Στριτ, οι χριστιανοί φονταμενταλιστές βρήκαν τον καλύτερο τρόπο να στηρίξουν το κατεστημένο: αποπροσανατολίζοντας από τα σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και περιορίζοντας τη συζήτηση στο επίπεδο του ποιος δημιουργήθηκε πρώτα: η κότα ή το αβγό...

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου