Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Δωρεά οργάνων: Δικαίωμα ή υποχρέωση

1. Δωρεά οργάνων: Δικαίωμα ή υποχρέωση?

Απάντηση:
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Διότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι που δεν μας ανήκει ούτε υποχρεούμεθα να δωρίσουμε κάτι που δεν θέλουμε. Η δωρεά των οργάνων είναι κάτι πάνω και έξω από αυτά.

Είναι ΑΓΑΠΗ:
Ανυπόκριτη , ακαταδολίευτη, χωρίς συμφέρον, γιατί απλά απευθύνεται σε άγνωστό μας..
Είναι ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ:
γιατί νοιαζόμαστε για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας
Είναι ΜΕΓΑΛΩΣΥΝΗ:
γιατί μέσα στην οδύνη της απώλειας του προσφιλούς μας , σκεφτόμαστε τον διπλανό μας…
- Είναι ότι ποιο ωραίο και μεγάλο μπορεί να κάνει καθένας μας μέσα σε μία αποσαθρωμένη και απαξιωμένη κοινωνία…

2. Ποιά ακριβώς είναι η διαδικασία δωρεάς οργάνων?

Απάντηση:
-Όταν είμαστε στην ζωή, απλά δηλώνουμε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, συμπληρώνοντας την κατάλληλη φόρμα ή μπαίνοντας στο www.eom.gr την πρόθεση να είμαστε δωρητές οργάνων.

-Μετά τον θάνατό μας μέσω των συγγενών μας οι οποίοι γνωρίζουν τα πιστεύω μας, όταν ο θάνατός μας συμβεί μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας και οι γιατροί τους ενημερώσουν για την καταλληλότητα μας να γίνουμε δωρητές οργάνων …

Αλήθεια... Δεν είναι προτιμότερο να συνεχίσει να ζεί κάτι από μας μέσα στο σώμα κάποιου άλλου, σώζοντας τον;
Δεν είναι προτιμότερο να γίνει ο θάνατός μας αντί για θρήνος χαρά;
Δεν είναι καλύτερα τα όργανά μας αντί να τα φάνε τα σκουλήκια να στείλουν ένα παιδάκι πίσω στο σχολείο του, μια μανούλα στο παιδάκι της, ένα πατέρα στην οικογένειά του…
Δεν είναι προτιμότερο να γίνουμε χρήσιμοι για την κοινωνία και με τον θάνατό μας όπως προσπαθούσαμε να είμαστε χρήσιμοι όλη την ζωή μας;

3. Πώς εξασφαλίζεται ότι ό δότης δεν είναι εν ζωή όταν υπάρχουν περιπτώσεις που κλινικά νεκροί ασθενείς συνήλθαν μετά από 22 χρόνια σε κώμα?

Απάντηση:
Να μην μπερδεύουμε το κώμα με τον νευρολογικό θάνατο (μέχρι πρότινος εγκεφαλικό θάνατο). Στην περίπτωση του κώματος ο εγκέφαλος δεν είναι νεκρός! Έχει απλά βλάβη διαφόρου βαρύτητος. Κάποια τμήματά του λειτουργούν και δεν αποκλείεται να επανέλθει η λειτουργία και σε κάποια άλλα που δεν έχουν κατατραφεί αλλά δεν λειτουργούν.
Στην περίπτωση του νευρολογικού (εγκεφαλικού) θανάτου ο εγκέφαλος είναι νεκρός και δεν μπορεί να επανέλθει. Τα όργανα του νεκρού, πλέον, ανθρώπου μπορεί να διατηρηθούν για λίγο, με τεχνητά μέσα, ώσπου να νεκρωθούν και αυτά. Ο μόνος λόγος να «παραταθεί ο θάνατος»

4. Με δεδομένο ότι η αφαίρεση οργάνων γίνεται μόνο από κλινικά νεκρούς ασθενείς, γιατί ο δότης υποβάλλεται σε ολική νάρκωση?

Απάντηση:
Λάθος. Δεν χρειάζεται ο νεκρός νάρκωση! Υποστήριξη των λειτουργιών των οργάνων χρειάζεται διότι εάν δεν το κάνουμε θα σταματήσουν άμεσα! Αυτό κάνει ο αναισθησιολόγος στο χειρουργείο.

5. Η εκκλησία είναι αντίθετη? Τι έχετε να πείτε σχετικά?

Απάντηση:
Κάθε άλλο! Η Εκκλησία της Αγάπης του Χριστού είναι υπέρ της Μεταμόσχευσης. Η άποψή της είναι εκπεφρασμένη και δημοσιοποιημένη. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η Εκκλησία κηρύττει την αγάπη, και την βοήθεια στον συνάνθρωπό μας.
Ειδικότερα, στο θέμα του Νευρολογικού (Εγκεφαλικού) Θανάτου, η Εκκλησία λέει ότι είναι θέμα της Ιατρικής Επιστήμης. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Φαντάζεσθε τον παπά να διαγιγνώσκει τον θάνατο και εμένα να κάνω το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας; Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς λέει ο λαός… Και η Ιατρική επιστήμη έχει λύσει το θέμα από το 1967. Δηλαδή 55 χρόνια πριν. Δεν νομίζετε ότι δεν είναι και τόσο επίκαιρο να το συζητάμε σήμερα;

6. Ποιά είναι η πορεία των δωρεών και των μεταμοσχέυσεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδά? Θεωρείτε ικανοποιητικά τα σχετικά στοιχεία? Είναι αλήθεια ότιη Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ( π.χ. 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν στην Ισπανία είναι 34) Τι φταίει γι΄αυτό και πώς μπορεί να διορθωθεί?

Απάντηση:
Ήταν η τελευταία. Με την άνοδο των μεταμοσχεύσεων το 2011 η χώρα μας έχει ανέβει αρκετές θέσεις. Περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία για να σας ενημερώσουμε για την ακριβή θέση μας. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου στην Ευρώπη, που αγγίζει το 100%. Ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα που το 2010 είχε 3.5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το 2011 είχε 12.5%. Δηλαδή μία αύξηση 350%!!! Είμαστε δηλαδή ένα κλικ κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Συμπέρασμα:
Μπορούμε και μάλιστα, γιατί όχι, καλύτερα από αυτούς. Γιατί έχουμε, ακόμη, ποιο ανθρώπινη κοινωνία και η κρίση μας κάνει καλύτερους. Αν δεν με πιστεύετε περιμένετε και θα δείτε…
Γιατί απλά είμαστε ένας ωραίος λαός, κι ας έχουμε κακούς πολιτικούς…
Του Δημήτρη Γάκη 

αντιπροεδρου του Ε.Ο.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου