Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ευθραυστη Γερμανία


Εύθραυστη η Γερμανία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Το αναιμικό τραπεζικό σύστημα της και το υψηλό χρέος παραβλέπονται από τους επενδυτές ομολόγων γράφουν οι Financial Times προειδοποιόντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Γερμανία.

Η Γερμανία είναι αυτή που επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον από την είσοδο στην ευρωζώνη των αδύναμων χωρών, αναφέρουν στην ανάλυση τους οι FT. Η οικονομία της στηρίζεται κατά 40% στις εξαγωγές, ενώ το τραπεζικό της σύστημα μόνο ισχυρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το χρέος της ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, καθιστώντας την ευάλωτη, ακόμη και αν αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Οι αδυναμίες αυτές, κυρίως δε αυτές του τραπεζικού της συστήματος, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τη χώρα, την ώρα μάλιστα που επιμένει σε πολιτικές που οδηγούν την ζώνη σε αδιέξοδα. Αν συνυπολογιστεί η τεράστια έκθεση της Γερμανίας σε χώρες που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η χώρα μόνο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές δεν είναι.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, σε έκθεση τους, υπολόγιζαν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο 4%, ποσοστό ανάλογο με τη συρρίκνωση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Επομένως, σύμφωνα με τους FT, μόνο οι απώλειες για το Βερολίνο από μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αποτιμώνται σύμφωνα με τον αρθρογράφο σε 90 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ασκούσε πιέσεις σε όλες τις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής, ανεβάζοντας το κόστος των διασώσεων για την Γερμανία σε απαγορευτικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου