Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πού το πάει το ΔΝΤ;


Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα είναι: Και τώρα; Έχουν διορθωθεί τα κακώς κείμενα του «προγράμματος διάσωσης» ώστε να μην πρόκειται πλέον περί προγράμματος αέναης κατάρρευσης; Η απάντηση είναι ένα πελώριο ΟΧΙ. Κάτι που το ΔΝΤ γνωρίζει και υπονοεί διπλωματικά στην έκθεσή του. Τι είναι εκείνο που πρέπει να διορθωθεί άμεσα; Τρία πράγματα:
  1. Να σταματήσει η διαδικασία της πανάκριβης, καταστροφικής και κίβδηλης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, η οποία βαραίνει αφάνταστα το δημόσιο χρέος καταδικάζοντας τη χώρα να έχει στο διηνεκές τράπεζες-ζόμπι που θα λειτουργούν ως μαύρες τρύπες οι οποίες απορροφούν όλη την ενέργεια των υγιών θυλάκων της ελληνικής οικονομίας. Πώς; Να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση άμεσα η Ευρώπη, το ESM μαζί με την ΕΚΤ. Το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο το έχουμε ήδη πει εδώ και εδώ.
  2. Να μεταφερθούν τα μη απορροφηθέντα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για επενδύσεις στον ιδιωτικό μας τομέα χωρίς καμία συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης ή των δικών μας τραπεζών.
  3. Να διασυνδεθούν οι αποπληρωμές των μνημονιακών δανείων (συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων που κατέχει ακόμα η ΕΚΤ) στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Πώς θα πετύχουμε αυτά τα αιτήματα; Θα συμφωνούσε κανείς ξένος παράγων με αυτά τα αιτήματα; Σας διαβεβαιώ ότι το ΔΝΤ συμφωνεί και είναι διατεθειμένο να πιέσει το Βερολίνο προς αυτή τη κατεύθυνση. Όμως δεν μπορεί να το κάνει όταν η κυβέρνηση των Αθηνών δεν το συζητά καν - όταν η δική μας κυβέρνηση παραλύει ακόμα και με τη σκέψη να αρθρώσει έναν λόγο που ίσως στενοχωρήσει την κα Μέρκελ ή τον κ. Σόιμπλε. Αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ είναι έξαλλο, τόσο με τη δική μας κυβέρνηση, όσο και με τη γερμανική.
Απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου