Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Προβοκατόρικη η ρητορική ότι για την κρίση στην ευρωζώνη φταίνε οι “τεμπέληδες” Νότιοι

Άρθρο πολιτικού αναλυτή στην διαδικτυακή Huffington Post “επανατοποθετεί το μύθο του τεμπέλη Νότιου” σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο Mehdi Hasan, πολιτικός αναλυτής σε άρθρο του στη διαδικτυακή Huffington Post, με τίτλο “Γιατί είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την κρίση στην ευρωζώνη σαν ένα παραμύθι ηθικής κατηγορώντας τους “τεμπέληδες Νότιους” . Ο αναλυτής γράφει πως η κρίση εξακολουθεί να σκοτώνει»,αναφορικά στον θάνατο της 13χρονης από αναθυμιάσεις όταν στην ανάγκη της να ζεσταθεί χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Ο Hasan προβάλλει μεταξύ άλλων τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, (όπου 1 στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος και περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δεν μπορούν να βρουν δουλειά), τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών και τη μείωση του αριθμού γεννήσεων.

Παράλληλα, ο αναλυτής συγκλίνει με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Paul Krugman και του αναλυτή των FT, Martin Wolf, ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μοντέρνο παραμύθι ηθικής που κάνει λόγο για τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους, καθώς όπως διευκρινίζει ο ίδιος, τα ποσοστά ρεκόρ χρέους προκλήθηκαν από τραπεζικά δάνεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ενώ η κρίση προκάλεσε την κατάρρευση των εισοδημάτων από τη φορολογία, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα στη χώρα αυτή, η οικονομική ύφεση δεν προκλήθηκε από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες ή το δημόσιο χρέος, αλλά από την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, κυρίως στον κτηματομεσιτικό και τον τραπεζικό τομέα. Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ηθικολογούμε περί χρέους, τονίζει ο Hasan, είναι για να αποφύγουμε την επιλεκτική υποκρισία. Και αυτό γιατί τα χρόνια πριν την οικονομική ύφεση, π.χ. τη διετία 2003 – 2004, η Γερμανία είχε κατ΄εξακολούθηση παραβιάσει τους κανόνες περί ελλείμματος στον προϋπολογισμό όπως αυτοί περιγράφονταν στο Ευρωπαϊκό σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας.

Επίσης, ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Γκέραρντ Σρέντερ, ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα του από τις κυρώσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται, το 2006 όταν η Ισπανία και η Ιρλανδία παρουσίαζαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, η Γερμανία είχε έλλειμμα και το 2008, όπως απεκάλυψε έρευνα του Bloomberg, υπερχρεωμένες γερμανικές τράπεζες και ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έλαβαν μυστικά δάνεια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Τέλος, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους απαιτεί θαρραλέους και οξυδερκείς ηγέτες, όπως ήταν ο Κόνραντ Αντενάουερ ή ο Τσαρλς Ντε Γκολ και όχι πολιτικούς όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου