Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η έκθεση της Reporters sans Frontieres

Η Ελλάδα, έχασε 14 θέσεις στην κατάταξη της Reporters sans frontieres, (RSF), το 2013 πέφτοντας στην 99η θέση της κατάταξης των χωρών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την οργάνωση η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε..
Στην τελευταία θέση είναι η Βουλγαρία, όπου το 2013 σημαδεύτηκε από βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων τις οποίες διέπραξαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο περιθώριο διαδηλώσεων.
Η RSF χαρακτηρίζει σημείο καμπής για τα ελληνικά ΜΜΕ το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο. «Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: υπό την πίεση της Τρόικα, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς», επισημαίνει η έκθεση.
Ακόμη, η RSF σημειώνει ότι συχνά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν διαδηλώσεις, έχουν πέσει θύματα βίας, τόσο από την αστυνομία, όσο και από διαδηλωτές, που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης παγκοσμίως βρίσκεται η Ερυθραία και στην αμέσως προηγούμενη η Βόρεια Κορέα. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου