Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στιγκλιτς: Εγώ αν ήμουν 'Ελληνας ξέρω πως θα ψήφιζα

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Ευρώπης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στιγκλιτς, στηλιτεύει την συμπεριφορά των θεσμών έναντι της Ελλάδας και διαπιστώνει ότι αυτή η στάση δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με την πολιτική αντίθεση στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το διακύβευμα είναι η ισχύς..»

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή επίθεση στην Ελληνική δημοκρατία», ο κ. Στίγκλιτς τονίζει ότι η Ευρώπη δείχνει εμμονή στην τήρηση των προθεσμιών και των τελεσιγράφων, θέλοντας να γονατίσει την κυβέρνηση και να την εξαναγκάσει αν δεχθεί τιμωρητικές πολιτικές και όχι απλά λιτότητα.
«Το διακύβευμα είναι τελικά η ισχύς και η δημοκρατία πολύ περισσότερο από τα χρήμα και την οικονομία».

Το ρίσκο του δημοψηφίσματος

Αναφερόμενος στο δίλημμα το οποίο θέτει η κυβέρνηση στους πολίτες με το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναφέρει και οι δύο επιλογές το «ναι» και το «όχι» ενέχουν έναν υπερβολικό κίνδυνο.
«Ένα ΝΑΙ θα σήμαινε μια χωρίς τέλος ύφεση. Ίσως μια χώρα στα πρόθυρα της εξάντλησης -μια χώρα που έχει ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και της οποίας η νεολαία έχει μεταναστεύσει- θα μπορούσε τελικά να καταφέρει διαγραφή του χρέους της.» λέει ο Στίγκλιτς και προσθέτει ότι το ΟΧΙ θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός μπορεί να έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει ένα μέλλον, το οποίο, ίσως, χωρίς την ευημερία του παρελθόντος, είναι πολύ πιο αισιόδοξο από το σημερινό ασυνείδητο βασανιστήριο. Εγώ ξέρω πως θα ψήφιζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου