Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η παραβολή του σκύλου


Στην Ελλάδα μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, μίας από τις άπειρες που υπάρχουν στον χωροχρόνο, κάποιος έκανε τον εξής συλλογισμό:

- Οι σκύλοι είναι μη σκεπτόμενα ζώα.

- Οι μάζες είναι σύνολα ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων είναι μη σκεπτόμενα ζώα (σύμφωνα με το αξίωμα της υπερισχύουσας βλακείας).

- Άρα, αν δίναμε στους πολιτικούς από έναν σκύλο και βλέπαμε πώς τον μεγάλωναν, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πώς θα αντιμετωπίσουν τις μάζες, αν και εφόσον ανέλθουν στην εξουσία.’

Παραδόξως, η Βουλή ενθουσιάστηκε από αυτήν την ιδέα, και σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε την άμεση εφαρμογή της. Έτσι, την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι μιας φιλοζωικής εταιρείας επισκέφθηκαν τα γραφεία των κομμάτων της Βουλής και άφησαν στο καθένα από αυτά κι ένα κουτάβι, το οποίο προοριζόταν για τον αρχηγό της κάθε παράταξης.

Μετά από έναν χρόνο, τα μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης επισκέφθηκαν τους αρχηγούς των κομμάτων για να δουν πώς εξελίχθηκαν τα πέντε κουτάβια. Η κατάσταση που αντιμετώπισαν ήταν η εξής:

- Στην εξοχική κατοικία του πρώην Πρωθυπουργού βρήκαν τον σκύλο αραχτό κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Ο σκύλος ήταν τόσο χοντρός, που δεν μπορούσε καν να σταθεί στα πόδια του. Το αφεντικό του, αφοσιωμένο σε άλλες δραστηριότητες, δεν ασχολείτο με τον σκύλο του, παρά μόνο την ώρα του φαγητού, όταν τον τάιζε τα (μπόλικα) αποφάγια του. Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός ήξερε πότε είχε χορτάσει, και κάποτε σταματούσε να τρώει. Όμως το σκυλί δεν ήξερε πότε να σταματήσει, με αποτέλεσμα να τρώει, να τρώει και να ξανατρώει απίστευτες ποσότητες φαγητού, χωρίς να συνειδητοποιεί τι κάνει, φτάνοντας τελικά σ’αυτήν την κατάσταση.

- Στο σπίτι του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βρήκαν τον σκύλο σε κακή κατάσταση. Το αφεντικό του είχε όλη την καλή διάθεση να τον φροντίσει, όμως υπήρχε ένα πρόβλημα: Δεν είχε ιδέα τι έπρεπε να κάνει. Έτσι, για παράδειγμα, του έδινε συχνά σοκολάτα, η οποία μπορεί μεν να αρέσει στα σκυλιά, αλλά είναι τοξική γι’αυτά. Επίσης, δεν ήξερε ότι έπρεπε να του κάνει εμβόλια, κι έτσι το σκυλί κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να πάθει διάφορες ασθένειες. Γενικά, το σκυλί ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατο. Αλλά τι περιμένατε από κάποιον που καλά-καλά δεν ξέρει να κάνει ποδήλατο;

- Στο σπίτι της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, τα μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης δέχθηκαν άγρια επίθεση από τον σκύλο. Το αφεντικό του τον είχε εκπαιδεύσει να αναγνωρίζει από τη μυρωδιά τους μη-κομμουνιστές και να τους επιτίθεται. Ακόμα και όταν επενέβη το αφεντικό του για να σταματήσει, ο σκύλος εξακολούθησε να γρυλίζει απειλητικά καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί. Πάντως, ήταν αρκετά γυμνασμένος, αφού κάθε μέρα συμμετείχε σε πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, επίτηδες δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της λύσσας, για λόγους που το αφεντικό του αρνήθηκε να εξηγήσει.

- Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν αντιμέτωποι με μία τραγωδία: Το σκυλί προοριζόταν για τον αρχηγό της παράταξης, όμως στο συγκεκριμένο κόμμα υπήρχε μια ιδιότυπη διαρχία. Στην αρχή, οι δύο αρχηγοί διαπληκτίστηκαν, υποστηρίζοντας ο καθένας ότι το σκυλί προοριζόταν για τον ίδιο. Ωστόσο, όταν το σκυλί άρχισε να έχει ανάγκες, ο καθένας υποστήριζε ότι έπρεπε ο άλλος να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Τελικά, κανείς από τους δύο δεν κάλυψε τις ανάγκες, και το σκυλί πέθανε από ασιτία.

- Τέλος, στο σπίτι του προέδρου του ΛΑΟΣ, είδαν έναν καλογυμνασμένο σκύλο, όχι ιδιαίτερα φιλικό, αλλά ούτε και άγριο. Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που, εντελώς τυχαία, πέρασε έξω από το σπίτι ένας Πακιστανός μετανάστης. Μόλις τον αντελήφθη ο σκύλος, όρμησε καταπάνω του με μανία και τον σκότωσε με πρωτοφανή αγριότητα. Ο ιδιοκτήτης του δικαιολογήθηκε ότι τον εκπαίδευσε να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε οποιονδήποτε μη-Έλληνα, μη-Χριστιανό, για την προσωπική του ασφάλεια.

Οι συγκλονισμένοι εθελοντές της φιλοζωικής εταιρείας δημοσίευσαν τα στοιχεία της έρευνάς τους, προκαλώντας σάλο στους ψηφοφόρους.

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η αποχή έφτασε το 97,3%. Το υπόλοιπο 2,7% ψήφισε ένα νεοϊδρυθέν κόμμα φιλόζωων, το οποίο απέσπασε και τις 300 έδρες της Βουλής.

Κι έτσι, έζησαν τα σκυλιά καλά, κι όλοι οι άλλοι σκατά, γιατί αποδείχθηκε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είχε ιδέα από οικονομία, εξωτερική πολιτική και τέτοια, ενώ ο τύπος που είχε αυτήν τη φαεινή ιδέα για τα σκυλιά μάλλον είχε κάνει κάποιο λάθος στον συλλογισμό του.

(αν και, κατά μία άλλη εκδοχή, αυτός ο τύπος ήταν μέλος μιας φιλοζωικής οργάνωσης και όλα όσα έγιναν ήταν προμελετημένα, ώστε να ανέλθει στην εξουσία ένα φιλοζωικό κόμμα. Αλλά αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας – τι, επειδή τον έκαναν Υπουργό στην κυβέρνηση;)

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις της δικής μας πραγματικότητας είναι εντελώς συμπτωματική και οφείλεται σε ανωμαλίες του χωροχρονικού συνεχούς.

Από thestranger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου