Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η ελληνική πτώχευση


Η αλήθεια είναι ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει μπει στην τελική της φάση. Γι’ αυτό και το όλο μέλημα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αλ λά και των αγορών, είναι τα θραύσμα τα της επίσημης πτώχευσης να μην είναι θανατηφόρα για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Προπα ντός δεν πρέπει να είναι μια άτακτη ή μη ελεγχόμενη πτώχευση. Δηλαδή μια μονομερής πτώχευση χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί τα συμφέ ροντα των δανειστών. Γι’ αυτό πασχί ζουν άπαντες.
Στο ίδιο μήκος κύματος δουλεύει και η κυβέρνηση ΠαπανδρέουΕίναι αποφασισμένη να τελειώσει τηβρό μικη δουλειά που της έχει ανατεθεί πάση θυσία και έπειτα να φύγει. Βα σική αποστολή της ανασχηματισμέ νης κυβέρνησης συλλογικής ευθύνης του ΠΑΣΟΚ είναι, αφενός, να περάσει τοΜεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πα ρεμβάσεων (δηλαδή μέτρων) και απο κρατικοποιήσεων (δηλαδή ξεπουλή­ματος) και, αφετέρου, να στήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό ταχύτατης εκποίησης της χώρας. Κι επειδή η ταχύρρυθμη εκποίηση της χώρας προ σκρούει σε πολλά και μεγάλα νομικά κωλύματα με βάση το ισχύον εγχώριο δίκαιο και τους νόμους, επιλέχθηκε ο μετρ της νομικής παραπλάνησης να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να μην έχει ιδέα από οικονομία και οικονομικά, αλλά γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της συγκάλυψης κατάφωρων παρα νομιών. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον αρχιτέκτονα της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα των διατάξεων για τη (μη) ευθύνη των υπουργών. Πρόκειται για κάποιον που έχει δι απρέψει στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο κ. Βενιζέλος προΐσταται ενός υπουργείου που έτσι κι αλλιώς έχει τεθεί στον αυτόματο πιλότο της τρό­ικας. Η παρουσία του εκεί μπορεί να του δίνει την ευκαιρία να εκφωνεί ομιλίες βλαχοδήμαρχου, όπως αρέ σκεται να κάνει, νομίζοντας ότι είναι πρωθυπουργός στη θέση του πρωθυ πουργού, αλλά η βασική του αποστο λή είναι να καλύψει νομικά τις απί στευτες παρανομίες που έχουν συ ντελεστεί και συντελούνται από την κυβέρνησή του. Να απαλλάξει, δηλα δή, υπουργούς και στελέχη της σημε ρινής κυβέρνησης από το άγχος του ειδικού δικαστηρίου. Κι επίσης να δη μιουργήσει το νομικό υπόβαθρο της ανεξάρτητης εταιρείας που απαιτεί η τρόικα για να αναλάβει την ταχύτατη εκποίηση δημόσιου πλούτου και αγα θών. Βεβαίως, όσο μάστορας κι αν εί ναι ο κ. Βενιζέλος σε τέτοιες πρακτι κές, το σκαμνί επί εσχάτη προδοσία δεν πρόκειται να το γλιτώσει κανείς.
Του Δημήτρη Καζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου