Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Στα τάρταρα και η Ιταλία




Τα δεδομένα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας βάζουν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και των οίκων αξιολόγησης στέλνοντας τη μεσογειακή χώρα στα τάρταρα, όπως είχε άλλωστε προβλέψει ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν - ΚλοντΓιούνκερ, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα πως η κρίση χρέους θα μπορούσε να μεταφερθεί μεταξύ άλλων και στην Ιταλία.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Moodys απείλησε με υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ αργά χθες το βράδυ έθεσε υπό αναθεώρηση με αρνητικές προοπτικές τις αξιολογήσεις πλήθους ιταλικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα σήμερα άρχισε να κυκλοφορεί έντονα η φήμη πως κάποιες από τις ιταλικές τράπεζες δεν περνούν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και τις εκθέσεις της Moody’s για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνο σε κατακόρυφη πτώση.
Αποτέλεσμα της έκτακτης αυτής κατάστασης ήταν η προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσηςτων μετοχών του ιταλικού τραπεζικού κλάδου με το πρόσχημα της ύπαρξης τεχνικού προβλήματος.
Τη στιγμή της αναστολής διαπραγμάτευσης ο τίτλος UniCredit διολίσθαινε 8,9%, ενώ η Intesa Sanpaolo7,2%.
Οι πιέσεις μεταδόθηκαν και σε άλλες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με πτώση 3,5% για την Natixis στο Παρίσι και 2,2% για την Lloyds Banking Group στο Λονδίνο.
Το αναπάντεχο κύμα πωλήσεων τραπεζικών τίτλων στο Μιλάνο συνέβη γύρω στις 12 το μεσημέρι. Οι διαπραγματευτές με έδρα στο Μιλάνο ανέφεραν ότι υπήρξαν υψηλότεροι από τους συνήθεις όγκοι συναλλαγών αργά το πρωί και προσδιόρισαν τις «εντολές περιορισμού απωλειών (stop-loss)» ως έναν από τους πιθανούς λόγους της αρνητικής αντίδρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου