Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Στις 18 Μάη η Θεσσαλονίκη ψηφίζει (και) για το νερό της - Η κάλπη του Νερού

Την Κυριακή 18 Μάη οι Θεσσαλονικείς ψηφίζουν πρώτα στην κάλπη του νερού. Μόλις οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Καθώς το δημοψήφισμα δεν είναι θεσμικό αλλά προέρχεται από μια διαδικασία που ξεκίνησε από τα κάτω, πίσω από τις κάλπες θα βρίσκονται οι ίδιοι οι πολίτες της συμπρωτεύουσας. Οι κάλπες του νερού θα στηθούν έξω από τα όλα τα εκλογικά κέντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

«Η ιδέα του δημοψηφίσματος ξεκίνησε από το κίνημα SOSτε το ΝΕΡΟ που πραγματοποίησε πλήθος συνελεύσεων με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πολιτών αναγκάζοντας τους Δήμους της Θεσσαλονίκης να ακολουθήσουν» δηλώνει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού του κινήματος.
Η διαδικασία
Οκτώ ημέρες απομένουν για το δημοψήφισμα. Κάλπες θα στηθούν σε όλα τα εκλογικά κέντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συμμετέχουν οι έντεκα από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις που δεν συμμετέχουν δεν έχουν σχέση με την ΕΥΑΘ καθώς έχουν δικά τους νερά και δεν υδρεύονται, ούτε αποχετεύονται από αυτήν. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας θα τυπώσει τα ψηφοδέλτια, θα δώσει τους εκλογικούς καταλόγους και θα στήσει τις κάλπες. Πίσω από αυτές θα βρεθούν πολίτες εθελοντές.
«Το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα ώστε να μην υπάρξει νομικό πρόβλημα. Επειδή το δημοψήφισμα είναι άτυπο μπορεί να υπάρξουν καταγγελίες αν τοποθετηθούν εντός των εκλογικών τμημάτων» εξηγεί ο Γιώργος Αρχοντόπουλος και τονίζει: «κάνουμε έκκληση για βοήθεια. Έχουμε ήδη εκατοντάδες εθελοντές κι όσο πλησιάζει η ημέρα ο κόσμος γίνεται όλο και πιο θερμός. Όμως ο αριθμός των εθελοντών που απαιτείται είναι μεγάλος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο – είναι πρωτόγνωρο και για το κίνημα και για τους δήμους και για τους πολίτες – γι’ αυτό θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές. Όσοι πιο πολλοί είμαστε τόσο καλύτερη θα είναι η οργάνωση και τόσο λιγότερη η κούραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου