Σάββατο 29 Μαΐου 2010

''Εάλω η Πόλις''!!



''Εάλω η Πόλις''!!

Μια κραυγή απελπισίας για το χαμό του τελευταίου προπυργίου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453.

Θα πρέπει να είναι ημέρα διδαχής γιατί η ιστορία πάντα διδάσκει.

Δεν ηττήθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους τότε ,το 1453 .Είχε ήδη ηττηθεί από τους ίδιους τους κυβερνώντες πάρα πολλά χρόνια πριν.

Πρώτα από όλα ήταν ο πλούτος της πόλης η αιτία τόσων επιθέσεων ειδικά από τους δυτικούς. Η απαρχή της πτώσης της Βασιλεύουσας ήρθε από τους Φράγκους το 1204. Μπήκαν στην πόλη,που ήδη παρουσίαζε τα πρώτα σημάδια της παρακμής και άρχισε πια ο αληθινός κατήφορος.

Μια παρακμή που βοηθήθηκε από τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, από την εξουσία της Εκκλησίας που ήταν μεγάλη και την πάλη των δύο Εκκλησιών,Δυτικής και Ανατολικής , να κυριαρχήσουν η μία στην άλλη.

Μια παρακμή εξαιτίας κακής πολιτικής και διαχείρισης της εξουσίας. Φατρίες και ίντριγκες κλυδώνισαν την αυτοκρατορία συθέμελα.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πριν την άλωση

Η συρρίκνωση της εδαφικής κυριαρχίας της Κωνσταντινούπολης , ο στόλος της που χανόταν σιγά σιγά, η σπατάλη των κρατούντων τα ηνία της αυτοκρατορίας, οι έριδες, η έλλειψη διαχείρισης της οικονομικής δυσπραγίας της Πόλης , οδήγησαν στην τελική πτώση.

Η παραγωγικότητα είχε μειωθεί ,επικρατούσε διαφθορά που ξεκινούσε από την κεφαλή της εξουσίας και μεταδόθηκε γρήγορα και στο κοινωνικό σύνολο.

Κοινωνική εξαθλίωση , ανίκανοι αξιωματούχοι , αναρχία και

εκφυλισμός στην κοινωνία--καθρέπτης της εξουσίας--γενική αποσάθρωση του κράτους ,οδήγησε τη Βασιλεύουσα στον εξωτερικό δανεισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο πλούτος της Εκκλησίας και δη των μοναστηριών μεγάλωνε καθώς και μεμονωμένων κατοίκων της Πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό πόσο οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας --όχι όλοι ευτυχώς--προτιμούσαν την Τουρκική επέλαση από τη συνένωση με την Παπική Εκκλησία.

Την ώρα της τελικής πολιορκίας ,την ώρα που είχαν τον Οθωμανικό στρατό απέναντί τους και κάποιοι μάχονταν μέχρι τέλους δίνοντας και τη ζωή τους, υπήρχαν πλούσιοι που δεν έδωσαν το χρυσάφι τους για να πληρωθεί ο στρατός, για να βοηθήσουν τον αυτοκράτορα στη σωτηρία της Πόλης τους.

Λέγεται μάλιστα ότι παρέδωσαν τα πλούτη στον Μωάμεθ τον Πορθητή ως δώρο ,μετά την πτώση της Πόλης και εκείνος θυμωμένος για την προδοσία στον αυτοκράτορα τους τους θανάτωσε οικογενειακώς!!

Το ίδιο συνέβη και με αρκετά μοναστήρια, που κράτησαν τους θησαυρούς τους εντός των τειχών των μοναστηριών τους, χολωμένοι καθώς ήταν με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για τη συμφωνία με το Βατικανό για τη συνένωση των εκκλησιών.

Και έτσι, διαλυμένη και κατεστραμμένη, τη βρήκε ο Οθωμανικός στρατός και την κατέλαβε και λεηλάτησε τα πάντα, άρπαξε, σκότωσε και βίασε.

Γράφει ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης "Απόδειξις ιστοριών"


.... Οι Ελληνες μόλις διέτρεξε η φήμη πως έπεσε η Πόλη, άλλοι άρχισαν να τρέχουν προς το λιμάνι στα πλοία των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων και καθώς ορμούσαν πολλοί πάνω στα πλοία βιαστικά και με ακαταστασία χάνονταν, γιατί βούλιαζαν τα πλοία. Και έγινε εκείνο που συνήθως γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις. Με θόρυβο, φωνές και χωρίς καμιά τάξη έτρεχαν να σωθεί ο καθένας μέσα σε σύγχυση...

.... Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, που όλο και μεγάλωνε από τους κυνηγημένους, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, που ονομάζεται Αγια Σοφιά. Μαζεύτηκαν εδώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Αλλοι πάλι σ' άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Σε λίγο άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί όμως από τους Ελληνες φάνηκαν γενναίοι° αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους.

Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν° αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν".


Όταν τα κράτη γίνονται ''αδύναμοι κρίκοι'', τότε είναι εύκολη η ήττα τους σε πολλά επίπεδα και κυρίως σε Εθνικό επίπεδο!

Ημέρα διδαχής για τους σημερινούς πολιτικούς λοιπόν γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και ας αλλάζουν οι εποχές.

Ημέρα μνήμης και για τους πολίτες γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου