Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Σε καλή ...... μεριά!!!

Ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα (τουλάχιστον για το προσεχές 6μηνο) ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να δανειστεί σήμερα με σχετικά χαμηλό –για συνθήκες κρίσης και ενώ δανείζονται πανάκριβα οι μισές τουλάχιστον χώρες της ευρωζώνης- επιτόκιο, μόλις (!) 4,90% έναντι 4,85% τον περασμένο Ιούλιο. Η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά και έτσι το δημόσιο, αντί να εισπράξει μόλις 1,5 δισ. ευρώ και τελικώς θα αντλήσει 1,950 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς μάλιστα διαμορφώνεται κάτω και από τον πληθωρισμό (που τον Δεκέμβριο έφτασε στο 5,2%), εξέλιξη που δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν συμφέρον το επιτόκιο και προοπτικά. Διαμορφώνεται μάλιστα κάτω και από το 5 % που είναι το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει η Τρόικα τα 110 δισ. ευρώ.
Στις 18 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθούν γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας. Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών Εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ ενώ στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου