Την τελευταία 15ετία έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι λέξεις εργασία, εργαζόμενος και έχουν αντικατασταθεί από τις λέξεις απασχόληση, απασχολούμενος και άλλες παρόμοιες. Η αντικατάσταση δεν έγινε τυχαία. Οι παραγόμενες από την εργασία λέξεις παραπέμπουν στη σταθερή απασχόληση, στην πλήρη μισθωτή εργασία, στο εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και άλλα τέτοια μη αρεστά στα νεοφιλελεύθερα αυτιά των Βρυξελλών. Ενώ, η απασχόληση ενέχει και κάτι από ‘’χόμπι’’, από ευκαιριακή δουλειά, μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα.
Θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Μα για να φτάσω στον ακριβή ορισμό του ‘’απασχολούμενου’’ , με βάση τον οποίο υπολογίζονται και τα ποσοστά της ανεργίας στην ΕΕ-28 και επομένως και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας εντελώς διασταλτικά την έννοια της λέξης ‘’απασχόληση’’, οι στατιστικές αρχές των χωρών της ΕΕ-28 υπολογίζουν ως εργαζόμενους- ή καλύτερα ως ‘’μη ανέργους’’, συνεπώς ‘’απασχολούμενους’’- ακόμη και τα άτομα που εργάζονται (τρόπος του λέγειν) μία ώρα την εβδομάδα! Έτσι και οι αριθμοί ευημερούν ή τουλάχιστον στρογγυλοποιούνται κάπως και τα επιδόματα ανεργίας (όπου υπάρχουν ακόμη) μειώνονται και οι διάφοροι σαμαροβενιζέλοι μπορούν να μιλούν για success story.
Αντιγράφουμε κατά λέξη τους σχετικούς ορισμούς από τις ‘’επεξηγηματικές σημειώσεις της ΕΛΣΤΑΤ:
-Απασχολούμενοι: τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, τα οποία την εβδομάδα αναφοράς είτε εργάστηκαν έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, είτε εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση, είτε δεν εργάστηκαν αλά είχαν μια εργασία ή επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά.
-Άνεργοι: τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών που δεν χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούμενοι (σύμφωνα με τον ορισμό της προηγούμενης παραγράφου), ήταν άμεσα διαθέσιμα για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είτε έχουν βρει εργασία που θα αναλάβουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Με απλά λόγια, κάποιος που εργάστηκε έστω και μία ώρα την εβδομάδα που έγινε η έρευνα εργατικού δυναμικού, δεν θεωρείται άνεργος, αλλά απασχολούμενος. Και για να μην γίνει καμιά παρανόηση, τονίζεται ότι αυτή την ώρα μπορεί να εργάστηκε ως… μισθωτός (με σκοπό την αμοιβή), ως.. επιχειρηματίας (με σκοπό το κέρδος), ή ακόμη και να έκανε κάποιο θέλημα στην επιχείρηση της οικογένειάς του για να τον χαρτζηλικώσει ο πατέρας του…
Η εξάπλωση όμως της μερικής απασχόλησης εξανάγκασε την Eurostat να δημιουργήσει έναν ακόμη δείκτη, ο οποίος ‘’καλύπτει άτομα που αφενός έχουν κοινά χαρακτηριστικά με όσους χαρακτηρίζονται άνεργοι σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, αφετέρου όμως δεν ικανοποιούν όλα τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν άνεργοι’’.
Ο δείκτης αυτός, υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης, καλύπτει άτομα που αν και είναι απασχολούμενοι δεν εργάζονται ικανό αριθμό ωρών και από αυτή την άποψη ομοιάζουν με τους ανέργους, διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ.
Τα άτομα αυτά, στα δελτία Τύπου για την ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνονται στους απασχολούμενους και όχι στους ανέργους. Όταν καθιερώθηκε ο σχετικός δείκτης, το 2013, εκδόθηκαν 2-3 δελτία Τύπου με τα ευρήματά του. Έκτοτε η τύχη του επισήμως αγνοείται και κάποιος που ενδιαφέρεται θα πρέπει να ψάξει καλά στις ‘’Χρονοσειρές’’ της ΕΛΣΤΑΤ για να ανακαλύψει τα σχετικά στοιχεία.
Ας δούμε τώρα πως ο νέος αυτός δείκτης επιδρά στα στοιχεία περί της ανεργίας που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2014.
-Απασχολούμενοι 3.539.100 άτομα.
-Άνεργοι 1.280.100 άτομα, ποσοστό ανεργίας 26,6%.
Αν πάρουμε υπόψη και τον δείκτη ‘’υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης’’:
-Εργάζονται, όχι υποαπασχολούμενοι 3.291.700
-Υποαπασχολούμενοι 239.600
-Άνεργοι 1.280.100
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον ορισμό περί των ‘’υποαπασχολούμενων μερικής απασχόλησης’’ (…ομοιάζουν με τους άνεργους) και προσθέσουμε την κατηγορία αυτή στους ανέργους, έχουμε:
Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι που ομοιάζουν με ανέργους 1.280.100+239.600= 1.519.700 άνεργοι ή σχεδόν άνεργοι. Ποσοστό 31,6% αφιερωμένο στα success story και στην επερχόμενη σαμαροβενιζελική ανάπτυξη…
Να σημειώσουμε ότι οι ‘’υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης’’ που ‘’ομοιάζουν με τους ανέργους’’ το β’ τρίμηνο ήταν 95.200 για να αυξηθούν σε 239.600 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (αύξηση 152%).
Το ίδιο διάστημα οι εντελώς άνεργοι αυξήθηκαν από 366.700 σε 1.280.100 (αύξηση 249%).
Οι άνεργοι και οι σχεδόν άνεργοι το 2008 ανέρχονταν στο 9,3% του εργατικού δυναμικού, τώρα έφτασαν το 31,6%….
Του Θανάση Ηλιοδρομίτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου