Την εκτίμηση ότι η κρίση στη Ελλάδα έπληξε τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Τόνυ Μπάρμπερ.
Οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν τη χώρα τους με αποτέλεσμα η κρίση να πλήξει κυρίως τις μεσαίες και φτωχές τάξεις.
«Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν όλα τα δεινά του 20ού αιώνα, δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος των FT επισημαίνει πως το πρόγραμμα της τρόικας θυμίζει στους Έλληνες πως οι μεγάλες δυνάμεις συχνά ασκούσαν τον έλεγχο στη χώρα, από την επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία. Ταυτόχρονα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες θυμίζει την κατοχή των Ναζί την περίοδο 1941-44 καθώς και την επιρροή της Βρετανίας και των ΗΠΑ στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο το «αίτημα για αυτοδιάθεση είναι κεντρικής σημασίας για την ελληνική ταυτότητα», υπογραμμίζει.
Επιπλέον μπορεί η κρίση να επέφερε πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και των δωροδοκιών, που απέκτησε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ο αρθρογράφος εκτιμά πως η διαφθορά στο δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν.
Στην απεμπλοκή από το ΔΝΤ ποντάρει ο Σαμαράς
Ο αρθρογράφος των FT εκτιμά πως εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως «βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία το Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές τον Ιούνιο του 2016.
Το πρόβλημα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει μόλις 154 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Βάσει του Συντάγματος, χρειάζεται 180 έδρες για να εκλέξει πρόεδρο.
Εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά εκτιμά πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει καλή απόδοση εάν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο».
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ ο αρθρογράφος εκτιμά πως «οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από την στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου