Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Αντίο συντάξεις


Μέσα στα προβλεπόμενα της εκπλήρωσης όχι πλέον των όρων της δανειακής σύμβασης, αλλά της «λύσης» της 21ης Ιουλίου, για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση, θα έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ανταλλαγή και επιμήκυνση των κρατικών ομολόγων (rollover), με συνέπεια τη μείωση της περιουσίας τους από τα 25 δισ. ευρώ στα 20.
Δηλαδή απώλεια 5 δισ., συν 8 δισ. από την εισφοροδιαφυγή, συν 6 δισ. από την αύξηση της ανεργίας στο 1.000.000 μέχρι το τέλος του έτους.
[Αντίο κοινωνική ασφάλιση, λοιπόν, αφού άλλωστε, με το «ειδικό» ασφαλιστικό καθεστώς στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Γιώργου μας, του Βενιζέλου, του Παπακωνσταντίνου και του Χρυσοχοΐδη, θα είναι εντελώς άχρηστη – και επιπλέον επιζήμια για την ανάπτυξη μέσω του «Σχεδίου Μάρσαλ». Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω δεν προβλέπουν το επιπλέον ελεγχόμενο κούρεμα, που όλοι προβλέπουν ότι σε επόμενη φάση θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 50%].
Όπως όμως διαβάζουμε σήμερα στην «Αυγή», «τα ταμεία διακρατούν τίτλους του ελληνικού Δημοσίου αξίας 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 16 δισ. είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδας επίσης σε ομόλογα μέσω του “Ειδικού Κεφαλαίου” και τα περισσότερα λήγουν το 2018».
Επομένως το σύνολο της περιουσίας των ταμείων είναι επενδεδυμένο αναγκαστικά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στην αγορά έχουν ήδη χάσει τεράστιο ποσοστό από την αξία τους – 40% έως 50% στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον τα περισσότερα λήγουν το 2018, άρα, αν νωρίτερα ένα ταμείο θελήσει, προκειμένου να πληρώσει συντάξεις, να ρευστοποιήσει μέρος των ομολόγων του, θα χάσει αυτομάτως κατά τα προαναφερόμενα ποσοστά.
Αντίο και στις συντάξεις, λοιπόν, αφού μονά - ζυγά τα ταμεία χάνουν ασύλληπτα ποσά από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Δεν πειράζει όμως. Θα έρθουν οι ασφαλιστικές εταιρείες των τοκογλύφων να καλύψουν το κενό ζωής και αξιοπρέπειας – εξ άλλου ποιος θα ενδιαφέρεται πλέον για συντάξεις λίγων ευρώ. Κρίμα για όσους δούλευαν κάτι δεκαετίες για να τους τα φάνε σήμερα τα λαμόγια στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας». 
Και με Έλληνες (!) υπουργούς (και πρωθυπουργό) να πανηγυρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου