Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλάδα όπως Τουρκία!

Τα «εθνικά υπερήφανα» ΜΜΕ μας έχουν φροντίσει να δημοσιοποιήσουν και να καταγγείλουν την συμφωνία της Άγκυρας με το μη αναγνωρισμένο από την διεθνή κοινότητα τουρκοκυπριακό κράτος σχετικά με την εκμετάλλευση του θαλασσίου υπεδάφους στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Όπως άλλωστε αρμόζει σε υγιή, εθνικόφρονα επικοινωνιακά όργανα.



Παραδόξως όμως δεν έχουν κάνει εξίσου γνωστό το γεγονός ότι και η Ελλάδα στο παρελθόν υπέγραφε αποσταθεροποιητικές συμφωνίες με εξ ίσου προβληματικές οντότητες αντιμετωπίζοντας μάλιστα την παγκόσμια κατακραυγή.


Ας πάμε πίσω στο 1996. Κυβέρνηση Σημίτη, διοικητής του ΟΤΕ ο Δ.Παπούλιας. Τον Μάιο του 1996 ο ΟΤΕ προωθεί, με κάθε μυστικότητα, στην Σερβοβοσνιακή οντότητα σχέδιο για την “στρατηγική ανασυγκρότηση “ του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τους κόστους 400 χιλ μάρκων. Η μυστικότητα ήταν κατανοητή: Τα οργανωμένα από τον ΟΤΕ δίκτυα θα παρείχαν σύνδεση των Σερβοβοσνιων με το Βελιγράδι αλλά όχι με την υπόλοιπη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με άλλα λόγια ο ΟΤΕ ενίσχυε την αποσχιστική πολιτική του Παλε και φυσικά ερχόταν σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Ντέιτον.


Και μπορεί μεν η κυβέρνηση Σημίτη να προωθούσε με κάθε μυστικότητα αυτά τα αποσταθεροποιητικά σχέδια αλλά ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ όταν βρέθηκε ανάμεσα στους ομόδοξους αδελφούς στο Παλε ήπιε λίγο ρακί παραπάνω, μεράκλωσε, ξέχασε τα περί άκρας μυστικότητας και δήλωσε υπερήφανα στην τοπική εφημερίδα Glas Sprski :“Αυτό το σχέδιο θα σας δώσει την δυνατότητα να κερδίσετε την ανεξαρτησία σας από την άλλη πολιτική οντότητα την Μουλμανικο-Κροατική Ομοσπονδία»(!!)


Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «στρατηγικής ανασυγκρότησης» του ΟΤΕ είχε και στρατιωτικές παραμέτρους: Περιλάμβανε κέντρα μετάδοσης πληροφοριών και κέντρα διοίκησης και ελέγχου τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την Βοσνία σε περίπτωση που επαναλαμβάνονταν οι εχθροπραξίες.
Όλα αυτά τα αποκάλυψε ο διευθυντής της Σερβικής Τηλεγραφικής και Τηλεφωνικής Εταιρίας που δήλωσε ότι ο λόγος που είχε επιλεγεί ο ελληνορθόδοξος ΟΤΕ για την εκπόνηση του σχεδίου ήταν επειδή το σχέδιο περιλάμβανε ευαίσθητα στοιχεία στρατηγικής φύσης που δεν ήταν δυνατόν να αποκαλυφθούν στους άπιστους: “Επιλέξαμε τους Έλληνες φίλους μας» είπε «επειδή δεν ήταν δυνατόν να εμπιστευτούμε τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες μας στον πρώτο τυχόντα».(!)


Φυσικά όταν η ιστορία έγινε γνωστή λίγο αργότερα τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η νόμιμη κυβέρνηση της Βοσνίας αντέδρασαν έντονα. Ο υπεύθυνος για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη Καρλ Μπιλντ διαμαρτυρήθηκε έντονα στην ελληνική κυβέρνηση διότι το ελληνικό σχέδιο «απέκοπτε το Σαράγιεβο».


Από την πλευρά του ο Βόσνιος πρέσβης στην ΕΕ Νεντζατζ Χατζιμουσιτς δήλωνε στην «Ελευθεροτυπία» ότι η κυβέρνηση της χωρας «είχε μείνει κατάπληκτη από το γεγονός ότι μια φίλη χώρα με την οποία έχουμε και διπλωματικές σχέσεις προχώρησε σε μια τέτοια συμφωνία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα χωρίς να συμβουλευτεί την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αυτή η πράξη ενισχύει τις αυτονομιστικές τάσεις του καθεστώτος Κάραζιτς»


Όπως λοιπόν λέγαμε και στην αρχή δεν είναι μόνο η Τουρκία που προωθεί αποσταθεροποιητικές συμφωνίες με προβληματικές οντότητες. Τα ίδια κάνει και η Ελλάδα μόλις της δοθεί ευκαιρία.


Κάτι που επιμένουν να ξεχνούν τα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε τριτοκοσμική χώρα.

Του Τάκη Μίχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου