Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Νέα παιχνίδια των hedge fund με το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, τα ομόλογά της όμως -τα οποία εδώ και καιρό περιφρονούν οι επενδυτές- προσελκύουν ξαφνικά το εντονότατο ενδιαφέρον των hedge funds, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «New York Times», κ. Landon Thomas Jr.



Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του, «αφότου ορισμένοι επενδυτές "χτύπησαν φλέβα χρυσού" στοιχηματίζοντας κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών, πολλοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στο "καυτό", αλλά και επικίνδυνο trade της ώρας: στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων που, σύμφωνα με traders, αλλάζουν χέρια στην τιμή των 36 σεντς για κάθε ευρώ ονομαστικής αξίας.


Οι επενδυτές ελπίζουν να βγάλουν "χοντρά κέρδη" από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σώσουν και πάλι την Ελλάδα, φοβούμενοι την παγκόσμια οικονομική καταστροφή αν δεν το κάνουν.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας που πέτυχε η Ελλάδα τον Ιούλιο με τις τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Ευρώπης, ένα σημαντικό ποσοστό των υφιστάμενων ομολόγων αναμένεται να μετακυλιστεί σε νέα, πιο μακροπρόθεσμης λήξης, ομόλογα τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε άνω των 70 σεντς ανά ευρώ. Αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου -υποθέτοντας ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ-, αυτοί που αγόρασαν τα ομόλογα πρόσφατα σε εξευτελιστικές τιμές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να διπλασιάσουν τα χρήματά τους».


Βέβαια, κάτι που είναι καλό για τα hedge funds δεν είναι απαραίτητα καλό και για την Ελλάδα.



Η δημοφιλία αυτού του trade -τονίζεται στο άρθρο- αποτελεί απλώς την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η προσεκτικά δομημένη ανταλλαγή ομολόγων στην οποία συμφώνησαν η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές της μπορεί να είναι μια πολύ πιο γλυκιά συμφωνία για τους επενδυτές παρά για τους φορολογουμένους.


«Όλοι γνωρίζουμε πως αυτή ήταν μια καλή συμφωνία για τις τράπεζες», δήλωσε ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος κ. Otmar Issing, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν θα βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου