Πλήρης η υπαγωγή και της Κύπρου στη μνημονιακή τρόικα ύστερα από την υποβολή αιτήματος δανειοδότησης από τον Χριστόφια στο ΔΝΤ. Όλες οι κακές προβλέψεις για την Μεγαλόνησο επιβεβαιώθηκαν, έστω και αν πολλοί ήταν αυτοί που αρνούνταν να δουν τη σκληρή πραγματικότητα. Πλέον η Κύπρος παίρνει τον δρόμο της Ελλάδας και η ψευδαίσθηση οικονομικής ισχύος που είχε αναπτυχθεί μετά την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της έχει γίνεισυντρίμμια.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί εμμονή. Ή ίσως… εθνικιστική αγκύλωση. Όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, σχεδόν μόνοι, από την αρχή της ελληνικής μνημονιακής περιπέτειας, παραλληλίζαμε, συγκρίναμε και συσχετίζαμε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο με το ελληνικό μνημόνιο. Οι λόγοι ήταν απλοί:
● Το ίδιο (αγγλικό) νομικό γραφείο είχε συντάξει τα δύο σχέδια.
● Και τα δύο προέβλεπαν πλήρη απώλεια κυριαρχίας για τις χώρες που αφορούσαν.
● Και για τις δύο χώρες τον τελικό λόγο θα είχαν τα ξένα δικαστήρια για ζητήματα πολιτικής και κυριαρχίας.
● Στο Σχέδιο Ανάν τελικός κριτής των διαφορών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων θα ήταν τα αγγλικάδικαστήρια, ενώ οι όποιες διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της για τη δανειακή της σύμβαση με την τρόικα θα επιλύονται επί τη βάσει του αγγλικού δικαίου.
● Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Δημήτρης Χριστόφιας, οι οποίοι υπήρξαν, και οι δύο, βασικοί υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, είναι («σύμπτωση», θα πείτε ίσως…) οι μοιραίοι άνθρωποι, υπό τις ηγεσίες των οποίων οι δύο χώρες μπήκαν στην εποπτεία της τρόικας των διεθνών τοκογλύφων.
● Και οι δύο αυτοί ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου υπήρξαν πάντα οι κατ’ εξοχήν θιασώτες της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης» και της χρεοκοπημένης πολιτικής του «κατευνασμού», παρότι η Τουρκία συστηματικά χρησιμοποίησε αυτήν την πολιτική ως εφαλτήριο για την αναβάθμιση των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το ελληνικό μνημόνιο, λέγαμε στην αρχή της κρίσης, παραπέμπει ευθέως στο Σχέδιο Ανάν. Τώρα το κυπριακό μνημόνιο θα βασίζεται στο ελληνικό, το οποίο άλλωστε είναι το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζονται όλα τα μνημόνια χωρών της ευρωζώνης.
Κοινώς το κύριο στοιχείο των δύο μνημονίων θα είναι ο έλεγχος, εκ μέρους των δανειστών, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των δύο χωρών, στην περιουσία τους και στα νυν και μελλοντικά τους έσοδα. Δηλαδή σε όλο το εύρος του εθνικού τους πλούτου.
Τα πράγματα, ωστόσο, εκφεύγουν της οικονομίας και περιπλέκονται καθώς η γεωγραφική θέση των δύο ελληνικών κρατών, η κοινότητα των συμφερόντων τους, η στενή αλληλεξάρτησή τους, η ζωτική ανάγκη της μιας για την προκοπή και την ελευθερία της άλλης και η ενότητα των ενεργειακών οικοπέδων τους συγκροτούν ένα τεράστιο και επίζηλο «φιλέτο», όχι μόνο ενεργειακό, αλλά και γεωστρατηγικό.
Οι κοινές απειλές εις βάρος των δύο ελληνικών κρατών, οι κοινές αντιλήψεις των δύο μοιραίων ηγετών τους, η κοινή πορεία προς την υποδούλωση λόγω χρέους δύο οικονομιών που ετέθησαν υπό την ίδια διεθνή κηδεμονία, τα κοινά στοιχεία στις απόπειρες ελέγχου και καθυπόταξής τους δεν είναι… τα μόνα κοινά στη μαύρη τους τη μοίρα.
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου