Μια σημαντική παρέμβαση στα της Μεσογείου έγινε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Χάντσον που εισηγείται ευθέως στην Ουάσινγκτον να άρει το στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα εκφράζει ισχυρές αμφιβολίες για την «προσήλωση» της Τουρκίας, βάζοντας ακόμα στο παιχνίδι και την μελλοντική συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ!
Το Ινστιτούτο προτρέπει την ηγεσία των ΗΠΑ να εντάξει την Κύπρο στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αφού θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι πια αξιόπιστος «συμπαίκτης», ποντάροντας περισσότερο στην στρατηγική συνεργασία του τριγώνου Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.
Το «Χάντσον», σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου με την υπογραφή του Ανδρέα Πιμπίσιη, ζητά από την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους Κύπριους με «διεύρυνση των στρατιωτικών ασκήσεων, υποστηρίζοντας την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τερματίζοντας παράλληλα την 40χρονη ετεροχρονισμένη απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».
Να τονιστεί ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι το νατοϊκό πρόγραμμα που αποτελεί προθάλαμο για την πλήρη ένταξη μίας χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Μάλιστα, το «Χάντσον» σημειώνει πως η άρση του εμπάργκο «είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει προκειμένου να επιτραπεί η πώληση σκαφών περιπολίας για την προστασία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, που επίκειται να αναγερθούν στο Βασιλικό, από πιθανή τρομοκρατική επιχείρηση διά θαλάσσης». Η αναφορά σε «ρεαλιστική ανάγκη» δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάλυση του ινστιτούτου.
Όσον αφορά το πώς μπορεί να αντιδράσει η τουρκική πλευρά; «Μια δεκάδα περιπολικών σκαφών, πάντως, δεν μπορεί να κάνουν οτιδήποτε έναντι των δεκάδων σκαφών του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας».
Το «Χάντσον», όμως, προσπαθεί να διακρίνει τι συμφέρει τις ΗΠΑ σε όλη την σκακιέρα της Μεσογείου: «Μια από τις σημαντικές απειλές που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ προέρχεται από τα νοτιοανατολικά, συνεπώς ένας δημοκρατικός σύμμαχος – σαν την Κύπρο – στην πιο εκτεθειμένη γωνιά της Ευρώπης μπορεί να συνεισφέρει μετρήσιμη ασφάλεια στη συμμαχία».
Το ινστιτούτο, μάλιστα, βλέπει σ” αυτό το ενδεχόμενο, με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, και «κίνητρο για τα μέλη της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να ξεπεράσουν την αντίθεση της Τουρκίας για συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δει το θέμα του φυσικού αερίου της περιοχής κατ’ ανάλογο τρόπο που είχε προσεγγίσει το πετρέλαιο ως σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του ισοζυγίου δυνάμεων στη Μέση Ανατολή».
Και συνεχίζει: «Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Μεσογείου, άλλωστε, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και οφείλουν ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ευρώπη να προστατέψουν αυτά τα αποθέματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη μεταφορά ενέργειας προς τη Δύση».
Όσον αφορά την Τουρκία; Κατά το «Χάντσον» θεωρείται ακατάλληλη για συνεταίρος στα αμερικανικά σχέδια! Οι λόγοι;
- «Η στρατιωτική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ υπογραμμίζει το σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί η ασφάλεια –στην προκειμένη περίπτωση η έλλειψη– να έχει στην ενεργειακή παραγωγή και αναμενόμενη εκμετάλλευση».
- «Η εξασφάλιση του ελέγχου των προσφάτως ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα επιτρέψει στην Τουρκία να επανακτήσει μια δεσπόζουσα θέση που θα ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο».
- «Όπως στις περιπτώσεις του Καυκάσου και της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κύπρος χωρίς την σταθεροποιητική παρουσία των ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα στα υφιστάμενα ρήγματα της περιοχής μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων».
- «Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης της περιοχής και πρέπει να τύχουν σοβαρής προσοχής ως στοιχείο ακαταλληλότητας για να συνεχίσει η Τουρκία στο πιο μακρινό μέλλον να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ».
Αντίθετα, καταλήγει, η πρόσκληση προς την Κύπρο για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αποτελεί το πρώτο βήμα για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όσο για την επίλυση του Κυπριακού; Το «Χάντσον» δεν βλέπει να προχωράει ούτε αυτή τη φορά…
Αν εισακουστούν οι θέσεις του ινστιτούτου, πάντως, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν στις ισορροπίες της περιοχής, σαφέστατα πρωτίστως προς όφελος των Αμερικανών, που έτσι κι αλλιώς έχουν δεσπόζουσα θέση στο κουμάντο της Ανατολικής Μεσογείου.
Οπωσδήποτε, πάντως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ανάλυσης έχει να κάνει με το άδειασμα της Τουρκίας, που πλέον φαίνεται να θεωρείται ως ο αδύναμος κρίκος για τα αμερικανικά συμφέροντα!
Κατά τα άλλα, «όλα για την ενέργεια». Κλασικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου