Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Άλλος για τη βάρκα μας…


Θα τολμούσα να πω πως είναι μια μικρή επιβεβαίωση των εθνικών στερεοτύπων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσκουζε πως χρεοκοπούσαμε επί εξι μήνες στα πατώματα των διεθνών σαλονιών, ο ΥΠΟΙΚ έβγαζε πιστόλια απειλώντας να αυτοκτονήσει (τη χώρα) σαν αποτυχημένη στάρλετ σε μυθιστόρημα του Έλρου, ο κ.Προβόπουλος έκανε την “αθώα” εκείνη μαϊμουδιά με τα ομόλογα προκειμένου να σκάσουν με εντυπωσιακό τρόπο, και όλοι μαζί έδιναν 17δις στις τράπεζες την ώρα που ο παγκόσμιος οικονομικός τύπος αναρωτιόταν που θα βρει το δημόσιο 10δις για κάτι ομόλογα που έληγαν τον Μάιο. Και τελικά σε μια συγκινητική στιγμή στο Καστελόριζο, το ελληνικό δράμα ξεδιπλώθηκε στο διάπυρο ήλιο με φόντο το μπλε της θάλασσας και το άσπρο των σπιτιών.
Δείτε τώρα το αντίστοιχο παράδειγμα με την Ιρλανδία. Το Ιρλανδικό κράτος ανακοίνωσε χωρίς μεγάλη φασαρία πως το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 32% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των φετινών κεσατιών από τις χρεοκοπημένες τράπεζες που εθνικοποίησαν και θα φτάσουν τα 50δις ευρώ (εμείς τους ρίχνουμε στ’ αυτιά με 78δις στις δικές μας γιατί είμαστε και λάρτζ). Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ τους, δήλωσε χαλαρά στους Financial Times πως ξεκίνησαν ανεπίσημες συζητήσεις με κατόχους ομολόγων των χρεοκοπημένων τραπεζών προκειμένου να πάρουν κι αυτοί ένα κουρεματάκι. Όχι προσθεού μην το πάρετε σαν αναδιάρθρωση χρέους. Ακούγεται έτσι, φαίνεται έτσι, αλλά προσθεού μην το πάρετε στραβά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πριν 2 βδομάδες σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή με εμφανές χανκόβερ από την προηγούμενη βραδιά.
Παρόλαυτά το Ιρλανδικό δημόσιο κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 25δις μέσα στον Σεπτέμβρη, κάτι που χειροκροτήθηκε απ’ όλους ως μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι η Ιρλανδία παραμένει στις αγορές. Παραδόξως η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως για τον ίδιο μήνα οι (εν πολλοίς εθνικοποιημένες) Ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους στην ευρωπαϊκη κεντρική τράπεζα από 95 σε 119δις δηλαδή 24δις επιπλέον. Αν μάλιστα σε αυτό το τυχαία βολικό νούμερο, προσθέσουμε το 1.4 δις ευρώ Ιρλανδικά ομόλογα που αγόρασε απευθείας η ΕΚΤ μας βγαίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Για να κόψουμε το μεταξύ μας δούλεμα, οι εθνικοποιημένες Ιρλανδικές τράπεζες αγόρασαν το σύνολο των ομολόγων που πούλησε το Ιρλανδικό δημόσιο τον Σεπτέμβρη, χρησιμοποιώντας χρήματα που πήραν από την ΕΚΤ.
Με λίγα λόγια οι Έλληνες είναι υπερβολικές πριμαντόνες, οι Ιρλανδοί ροδομάγουλοι μέθυσοι και οι δύο είναι πέρα για πέρα χρεοκοπημένοι. Άλλος για τη βάρκα μας?
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου