Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κατάρ....αστακός

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση του Κατάρ (μία εταιρεία της βασιλικής οικογένειας για την ακρίβεια) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την επένδυση ύψους 2,5 δισ. ευρώ στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική και οικονομική σύνθεση της χώρας, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η προώθηση του νομοσχεδίου που καθορίζει με ποιο τρόπο θα πουληθούν ή παραχωρηθούν ευκολότερα σε κεφαλαιούχους τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Η φιλολογία για τα αίτια της ματαίωσης της επένδυσης έδωσε και πήρε, αλλά ο μέσος πολίτης ανάθεμα κι αν κατάλαβε από τη θολούρα που έσπειραν οι πηγές πληροφόρησης, τις οποίες χρησιμοποιεί για να ξέρει, υποτίθεται, τι του γίνεται.
Θυμίζουμε στον αναγνώστη απλώς ότι τη συμπαθή χώρα του Κόλπου, με το ανατριχιαστικό όνομα, είχε επισκεφθεί προ καιρού ο αδερφός του πρωθυπουργού Νίκος, αλλά και ο υπουργός Επενδύσεων κ. Παμπούκης: Εδώ μπαίνει τελεία.
Τι θα έκανε η επένδυση στον Αστακό; Θα χρησιμοποιούσε πολύ συγκεκριμένο αέριο, που έχει σε αφθονία το Κατάρ και που, λόγω της βρόμας του, χρησιμοποιείται μόνο σε τρεις χώρες της Ασίας, και θα παρήγαγε ρεύμα. Τόσο, που θα εξαγόταν με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Ιταλία, αφού υπερκάλυπτε τις ανάγκες της Ελλάδας. Ωραία. Και πού κόλλησε το πράγμα;
Η Ιταλία έχει 4 θηρία παραγωγής ενέργειας, που δεν έχουν σκοπό να αποκτήσουν ανταγωνιστή. Το καλώδιο για να φτιαχθεί και να περάσει τα απαραίτητα τεστ ήθελε 15 χρόνια. Το αέριο για να μεταφερθεί ήθελε πολύ εξειδικευμένα πλοία κρυογονικής αποθήκευσης, με πολύ υψηλούς ναύλους, λόγω εξαιρετικά επικίνδυνου φορτίου. Το αέριο ήταν έξω από κάθε ευρωπαϊκή προδιαγραφή για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ηλεκτρικό φορτίο που προοριζόταν για την ελληνική αγορά ήταν τέτοιο, που άγγιζε το μονοπώλιο και θα παραγκώνιζε όλους τους σημερινούς παραγωγούς ρεύματος. Και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.
Κατά τα άλλα, η επένδυση ήταν μια χαρά. Ποια άλλα; Ε, έχουμε κάτι γνωριμίες, φέρνουμε δυο-τρεις γνωστούς σε επαφή να τα συζητήσουν, στήνουμε και δυο τρεις εταιρείες να έχουμε δικούς μας ανθρώπους να σπρώξουν τη δουλειά, φτιάχνουμε πλάνα με συζητήσεις σε ξενοδοχεία και σπίτια και προχωράμε. Θέλει παραπάνω;
Από Ο Καιρός - enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου