Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Το μαλλί του δικτάτορα


Δεν ξέρω για τον Χίτλερ, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι όλοι οι παρακάτω δικτάτορες από τον Μπεν Αλί και τον Μουμπάρακ μέχρι τον σούπερ σταρ νομά Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιούν το ίδιο χρώμα βαφής. Το μαονί, το κομοδινί, αυτό που δεν ξεθωριάζει εύκολα και είναι απολύτως καλυπτικό στα λευκά. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένας δικτάτορας θα ασχολιόταν τόσο πολύ με το χρώμα τον μαλλιών του και δεν μπορούσα επίσης να φανταστώ ότι το χρώμα θα ήταν αυστηρά αυτό για όλους. Δεν ξέρω τώρα που ανετράπησαν ή σχεδόν ανετράπησαν τι θα γίνει με τη βαφή. Θα τα αφήσουν στο φυσικό τους;
Εκείνος όμως που φαίνεται πως δεν θα σταματήσει να πηγαίνει κομμωτήριο για πολύ καιρό ακόμα είναι ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ, ηγέτης (μέχρι πρότινος) του απολυταρχικού καθεστώτος της Βορείου Κορέας. Στην πιο αποκομμένη δικτατορία του πλανήτη, με γείτονα τον απόλυτο εχθρό, τη Νότιο Κορέα, ο «Αγαπημένος Ηγέτης», όπως τον αποκαλεί ο λαός, έχει τεράστια ψύχωση με τα μαλλιά του. Ουσιαστικά η δύναμη και η εξουσία που άσκησε στο λαό στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στα μαλλιά του. Από πολύ νεαρή ηλικία και επειδή ήταν πολύ κοντός, ο πατέρας του Κιμ Ιλ Σουνγκ τον είχε δασκαλέψει να έχει τα μαλλιά του φουντωτά, αφάνα δηλαδή, για να φαίνεται πιο μεγαλόσωμος και να εμπνέει σεβασμό, πυγμή και φόβο προς τον λαό του. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ θέλοντας να κάνει τον πατέρα του περήφανο, ώστε να τον χρήσει διάδοχο, φρόντιζε με ευλάβεια την κόμη του ώστε να μοιάζει καθημερινά με ένα μανιτάρι, καλύτερο από αυτό που δημιουργήθηκε με την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Όταν τον διαδέχτηκε, αφού η λακ πήγαινέ «σύννεφο», σκέφτηκε να κάνει κάτι ακόμα για να μπορέσει να διατηρήσει όσο μπορεί τα μαλλιά του σε αυτό το στυλ, που έχουν και οι κυρίες που βγαίνουν από το κομμωτήριο του «Άγγελου» στο Κολωνάκι. Επειδή ως Κορεάτης είχε μαλλί πράσο πήγαινε και έκανε περμανάντ, μπουκλάκια, ώστε να φουντώσει το κεφάλι του και να δείχνει 2 μέτρα δικτάτορας. Στην αγορά της Πιονγιανγκ οι καρφίτσες που κυκλοφορούν και τον απεικονίζουν με αυτό το μαλλί πωλούνται προς 80 δολάρια!  Μάλιστα ο δικτάτορας, για να χει το κεφάλι και τα μαλλιά του ήσυχα, εξέδωσε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι άντρες πρέπει να έχουν κοντοκουρεμένα μαλλιά, ενώ οι γυναίκες υποχρεούνται να έχουν τα μαλλιά τους πάντα τραβηγμένα πίσω. Αφάνα μόνο ένας θα έχει, ο «Αγαπημένος Ηγέτης».
Το ότι θα υπήρχε και μόδα για δικτάτορες όμως... Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ για να αβαντάρει λίγο ακόμη τον κοντούλη εαυτό του μονίμως φοράει παπούτσια πλατφόρμα με τακούνι 5 πόντων, ενώ η μόνιμή του ενδυμασία είναι μια γκρί φόρμα, σαν του Μάο περίπου, αλλά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή αφού έχει και ζώνη στη μέση την οποία ονομάζει «Η ζώνη του λαού». Στο Τόκιο υπάρχει συγκεκριμένο fan club του που ντύνεται και χτενίζεται ακριβώς όπως αυτός. Με λίγα λόγια, στη Βόρεια Κορέα μια jumpsuit του Yves Saint Laurent δεν έχει καμία απολύτως τύχη..
Η φοβερή περίπτωση του Κιμ Γιόνγκ Ιλ δεν σταματάει εδώ. Από το 1994 που κυβερνά έχει απαγορεύσει οτιδήποτε έχει να κάνει με δυτική μουσική και δυτικό πολιτισμό στη χώρα του, παρά μόνο αν τα ακούει αυτός, κρυφά φυσικά. Αντίθετα, ως αγαπημένο τραγούδι του λαού, Νο1 ringtone στα κινητά, έχει αποφασίσει να είναι το «Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς εσένα». Θέλετε να μαντέψετε σε τι αναφέρεται; Μάλλον όχι. Μία ακόμη μανία του είναι ο λαμπερός κόσμος του Χόλυγουντ και μεγάλη του αδυναμία είναι η Ελίζαμπεθ Τέηλορ! Έχει στη συλλογή του πάνω από 20.000 αμερικάνικες ταινίες με αγαπημένες το «Παρασκευή και 13» και το «Γκοτζίλα» και έχει πάθος με την σκηνοθεσία. Μάλλον όχι πάθος, τρέλα καλύτερα καθώς γύρω στο 1980 έβαλε να απαγάγουν τον πιο γνωστό σκηνοθέτη της Νοτίου Κορέας και τη γυναίκα του και αφού τον απείλησε ότι θα την σκοτώσει τον ανάγκασε να του φτιάξει την Βορειοκορεάτικη εκδοχή του Γκοτζίλα.
Κλείνοντας να σας ενημερώσω πως ο καιρός στην Βόρεια Κορέα πάει ανάλογα με τη διάθεση του «Αγαπημένου Ηγέτη» μιας και λαϊκές παραδόσεις τον θέλουν να ελέγχει και την τοπική ΕΜΥ. Αν βρέχει δηλαδή ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πρέπει να είναι είτε θυμωμένος είτε στενοχωρημένος, ενώ αν έχει λιακάδα σημαίνει ότι ο δικτάτορας είναι σε πολύ καλό mood.
Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας φαίνονται καθόλου φυσιολογικά, μια υποσημείωση:
Ψυχιατρικές έρευνες κατέληξαν στο ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ συγκεντρώνει και τις «6 πιο συνήθεις διαταραχές του δικτάτορα» που είχαν διαπιστωθεί επίσης και στον Χίτλερ και τον Στάλιν όσο και στον Σαντάμ: είναι σαδιστής, παρανοϊκός, αντικοινωνικός, νάρκισσος, σχιζοφρενής και επιθετικός.
της Β.Π.Glitteratt   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου