Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Περάστε......κύριε!!!


Η ΔΕΗ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση περίπου 2,7 δισ. ευρώ, με βάση την τιμή της Τρίτης (11,67 ευρώ), κάτι που ση μαίνει πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να παραχω ρήσει σε στρατηγικό επενδυτή το 20% των μετοχών, η ανάλογη αξία δεν ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, η Επιχείρηση διαθέτει πραγματική αξία πολλαπλάσια αυτής της αποτίμησης, με πάγια που ξεπερνούν τα 13,3 δισ. και με σύνολο ενεργητικού πάνω από 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.
Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό της ΔΕΗ σε οποιονδήποτε υποψήφιο σύμμαχο (και υπάρχουν πολλοί που θέλουν αυτό τον ρόλο) θα πρέπει να παραχωρηθεί με πολύ μεγαλύτερο τίμημα, που μπορεί να ξεπεράσει και το τετραπλάσιο της σημερινής της χρηματιστηριακής τιμής.
Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές άλλες κρατικές επιχειρήσεις, που διαπραγματεύονται στο εγχώριο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος οι ξένοι να «σαρώσουν» τις καλύτερες εταιρείες σε εξευτελιστικές τιμές.
Παράγοντες που ασχολούνται καθημερινά και επαγγελματικά με την κεφαλαιαγορά εκτιμούν πως η καχεξία του χρηματιστηρίου την τελευταία περίοδο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και σε αυτή την παράμετρο. Με δεδομένο ότι ξένα χαρτοφυλάκια ελέγχουν σχεδόν τη μισή ελληνική αγορά, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τάσεις στην αγορά, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου