Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ποιοί αγοράζουν μανιωδώς ελληνικό χρέος?


Ερωτηματικά προκαλεί η αποκάλυψη του ανταποκριτή του Μega Μ. Ιγνατίου ότι τον τελευταίο καιρό κάποιες “οντότητες” από την Ελλάδα (γνωστό ως entities) αγοράζουν μανιωδώς ελληνικό χρέος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα είπε πως από ανθρώπους του ΔΝΤ πληροφορήθηκε ότι ξαφνικά τον τελευταίο καιρό διάφορες οντότητες (έτσι το είπε) από την Ελλάδα αγοράζουν συνεχώς ελληνικό χρέος, δηλαδή αγοράζουν παλιά ομόλογα.
Διευκρίνισε δε ότι αυτές οι οντότητες δεν είναι τράπεζες.
Από όσα μπόρεσε να πληροφορηθεί αυτές οι οντότητες είναι ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.
Την πληροφορία ήρθε να επιβεβαιώσει και ο Carlo Cotarelli διευθυντής των Διεθνὠν φορολογικών υποθέσεων και συνεργάτης του ΔΝΤ ο οποίος δήλωσε σήμερα μεταξύ άλλων:

"παρά την αγορά ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αριθμοί έδειξαν ότι οι αλλοδαποί έχουν πωλήσει το ελληνικό χρέος, μέρος του οποίου έχει αγοραστεί από τις μη οικονομικές ελληνικές οντότητες."

Τι σημαίνει αυτό και τι κρύβεται πίσω από αυτή την πληροφορία;

Κατ’ αρχάς αν δεν είναι τράπεζες, τι μένει;

Ποιές είναι οι “ελληνικές οντότητες”;

Τα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικά κεφάλαια, εφοπλιστές, επιχειρηματικά funds και Έλληνες κροίσοι που δεν τους άγγιξε η κρίση και έχουν λεφτά για σκόρπισμα;

Για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το συζητάμε, άρα ελληνικό χρέος (εφόσον ισχύει η πληροφορία) αγοράζουν ιδιώτες, παντός είδους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί να το κάνουν την ώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους και «κούρεμα» ομολόγων. Αγοράζουν για να αναγκαστούν στη συνέχεια να τα δώσουν με 30% και πάνω χαμηλότερα; Σίγουρα δεν είναι τρελοί, άρα κάτι άλλο τρέχει.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι δύο:

1. Η πρώτη ότι αγοράζουν, όχι στο 100% της τιμής, αλλά αρκετά χαμηλότερα, προβλέποντας το κούρεμα. Άρα δεν θα βγουν ζημιωμένοι ακόμη κι αν αποφασιστεί αναδιάρθρωση.

2. Η δεύτερη σχετίζεται με την πρώτη. Αγοράζουν όχι γιατί έχουν τρελαθεί ή γιατί θέλουν να γίνουν σωτήρες της Ελλάδας, αλλά διότι υπάρχουν deals που τρέχουν σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Αν για παράδειγμα, ένας εφοπλιστής έχει βάλει στο μάτι ένα ακίνητο – φιλέτο, γιατί να μη διαπραγματευτεί από καλύτερη βάση έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του και ελληνικά ομόλογα; Ή ακόμη αν ένας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για τον τζόγο, για τον ΟΠΑΠ ας πούμε, μήπως έχει κάνει συμφωνία με την κυβέρνηση για… εκατέρωθεν συμβιβασμούς;

Στην πιάτσα αυτό το λέμε «αλλαξο…λιές», αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνει τόσο αστείο. Αν η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με μεγαλονταβατζήδες και καρχαρίες του ελληνικού επιχειρείν κάτι τόσο σοβαρό, είναι πράγματι… ασόβαρο να το μαθαίνουμε από έναν ανταποκριτή στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου