Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο Ντομινίκ πηγή έμπνευσης κατά τον 16ο αιώνα

Η δε Σωσάννα ην τρυφερά σφόδρα, οι δε άρχοντες εκέλευσαν όπως εμπλησθώσι του κάλλους αυτής
Καθώς η αθώα και όμορφη Σωσάννα έπαιρνε το μπάνιο της, δύο ηλικιωμένοι άντρες τη πλησιάζουν και ποθώντας τη την απειλούν πως θα τη κατηγορήσουν για μοιχεία αν δε κοιμηθεί μαζί τους. Η Σωσάννα αρνείται και πληρώνει τις συνέπειες της άρνησής της.
Τα πρόσωπά τους συγκαταβατικά προστάζουν τη συναίνεσή της καθώς τα χέρια τους καταδεικνύουν την υπόσχεση της επικείμενης βιαιότητας. Το έντονο κόντραστ στο φως και οι σκιές στα πρόσωπα και τα σώματα αφήνουν τη λευκή αθωότητα της νεαρής Σωσάννας εκτεθειμένη σε αυτή τη τρομακτική ρεαλιστικότητα των προθέσεων των δύο ηλικιωμένων.
Είναι αυτή η υπόσχεση της βίας που με καθηλώνει σε αυτόν τον πίνακα, και η αδυναμία της αθωότητας να αντισταθεί στην εξουσία που της ασκείται. Είναι το ίδιο το παιχνίδι της εξουσίας, που όταν δε σε ταπεινώσει με τους δικούς του κανόνες γνωρίζει τον τρόπο να σε πονέσει ακόμα περισσότερο.
Η βιβλική περικοπή (απόκρυφα 15-24, π. διαθήκη) από την οποία εμπνεύστηκε ο ζωγράφος δικαίωσε ηθικά τη Σωσάννα. Η αθωότητά της αποδείχτηκε και ο λιθοβολισμός της αποφεύχθη. Πόση δικαίωση θα έβρισκε άραγε στη πραγματική ζωή;
ο πίνακας του Guido Reni "Susannah and the Elders" (1620-5) βρίσκεται στο δωμάτιο 32 της εθνικής πινακοθήκης του Λονδίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου