Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Κάν’ το όπως η elstat!


Όταν, προ ημερών, η ελληνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε, μέσω Βρυξελλών, το έλλειμμα του 2010, η είδηση ήταν ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από ότι είχε προβλέψει η κυβέρνηση (και συνεπώς χρειάζονται νέα μέτρα προσαρμογής).
Η είδηση πίσω από την είδηση είναι ότι η ελληνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μια αναθεώρηση του ελλείμματος εξαιρετικά ενοχλητική για την κυβέρνηση και η κυβέρνηση (παρ ότι το προσπάθησε) δεν μπόρεσε να την εμποδίσει να το κάνει!  Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο πριν ένα μόλις χρόνο. Αλλά η υπαγωγή της χώρας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, υποχρέωσε την ελληνική πολιτεία να αποσύρει τον παραδοσιακό πολιτικό έλεγχο επί της στατιστικής υπηρεσίας και να της αποδώσει την ανεξαρτησία της. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η πρώτη πρότασή μου, λοιπόν, για το κίνημα 10 του Protagon είναι αυτή:
-  Κάν’ το όπως η elstat. Ο πολιτικός έλεγχος επί της δημόσιας διοίκησης να καταλυθεί, γενικώς. Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, για παράδειγμα, να είναι μη πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί. Η θέση του Γενικού είναι η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και καταλαμβάνεται ιεραρχικά, βάσει κρίσεων, ανάλογων με αυτές που γίνονται στο δικαστικό σώμα για τις προαγωγές των δικαστών. Όλες οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων από την μια βαθμίδα στην άλλη γίνονται με τον ίδιο τρόπο- από συμβούλια κρίσης, μετά από εκθέσεις αξιολόγησης, στα οποία απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών. Η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια καταργείται επίσης.
- Ο θεσμός του ΚΕΠ επεκτείνεται και περιλαμβάνει κάθε περίπτωση επαφής του πολίτη με το δημόσιο. Τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, πχ, εκδίδονται μέσω ΚΕΠ, όπως τα πιστοποιητικά γεννήσεως. Οι πολεοδομικές άδειες εκδίδονται κατά τον ίδιο τρόπο. Οι άδειες οδήγησης επίσης.
Το κράτος δεν δικαιούται να ζητά από τον πολίτη πληροφορίες, πιστοποιητικά ή έγγραφα που οφείλει το ίδιο να γνωρίζει ή να εκδίδει. Απαγορεύεται μια δημόσια υπηρεσία να σου ζητά μια βεβαίωση άλλης δημόσιας υπηρεσίας.
Απαγορεύεται η φυσική επαφή του πολίτη με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Οι εφορίες (που πρέπει να μείνουν λιγότερες από τις μισές) είναι κλειστές για το κοινό. Οι πολεοδομίες επίσης. Η επικοινωνία γίνεται γραπτώς, μόνον μέσω ΚΕΠ ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Όλη η φορολογική νομοθεσία, μαζί και ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων, καταργείται. Ο νέος φορολογικός νόμος θα είναι ένας, ενιαίος, με λίγα άρθρα, χωρίς ερμηνευτικές εγκυκλίους διατυπωμένους σε φοροτεχνικά σανσκριτικά, σε απλή γλώσσα, κατανοητός στον κάθε ένα. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν ελέγχονται, θεωρούνται πάντα ειλικρινείς. Ελέγχεται δειγματοληπτικά, με διπλό έλεγχο από δύο ανεξάρτητα επίπεδα ελεγκτών, ένα ποσοστό 3% τον χρόνο, με πλήρεις εξουσίες (πχ άνοιγμα λογαριασμών) των ελεγκτών και πλήρη εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης. Τα πρόστιμα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής, ισοδυναμούν με δήμευση περιουσίας.

Οι άδειες οικοδομής υπογράφονται υποχρεωτικά από αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό, ο οποίος είναι υπεύθυνος, για την τήρηση των πολεοδομικών κανόνων. Η ευθύνη δεν παραγράφεται ποτέ. Και η ποινή, σε περίπτωση παρανομίας, είναι η ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Η ιδιότητα του συνδικαλιστή είναι ασυμβίβαστη με θέση στο ΔΣ οργανισμού ή επιχείρησης στην οποία συμμετέχει το δημόσιο. Ο συνδικαλισμός και η διοίκηση είναι δύο διακριτές δραστηριότητες.
200 βουλευτές είναι μάλλον αρκετοί. Οι εκλογικές περιφέρειες είναι το πολύ τρι-εδρικές ή τετρα-εδρικές. Ο υποψήφιος βουλευτής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει για την χρηματοδότηση της καμπάνιας του: ή κρατική επιχορήγηση ή ιδιωτικές επιδοτήσεις. Και τα δύο μαζί, όχι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να μετέχουν στις εκλογές πρέπει να έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την προκήρυξή τους.
- Η παραγραφή των ποινικών ευθυνών υπουργού αναστέλλεται μαζί με την ίδια την δίωξη, όσο ο υπουργός ασκεί τα καθήκοντά του. Αρχίζει να τρέχει μετά το πέρας της υπουργικής θητείας.
Απαγορεύονται οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Αντικαθίστανται με μία μόνον: την αυτοδιοίκηση των σχολείων.
Υ.Γ. Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν Δελαπατρίδη τελικά, έτοιμο να κάνει προτάσεις για την σωτηρία της χώρας. 
Του Παύλου Τσίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου