Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Δραματική αύξηση των αστέγων

Κατά 25% έχουν αυξηθεί οι άστεγοι από την αρχή του χρόνου, ενώ παράλληλα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της η νεά γενιά αστέγων, αυτή των ανθρώπων που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν επαρκές βιωτικό επίπεδο.



Τα στοιχεία που διατηρεί η υπεύθυνη της οργάνωσης «Κλίμακα», ανέφεραν ότι μέχρι το τέλος του 2010 οι άστεγοι στην Αθήνα υπολογίζονταν στις 20.000.


Στο κέντρο αστέγων της οργάνωσης φιλοξενούνται δέκα άστεγοι. Δύο φορές την εβδομάδα γίνεται διανομή φαγητού. Η Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του ξενώνα, εξηγεί ότι είναι εντελώς διαφορετικοί από τους άστεγους που βλέπαμε μέχρι σήμερα στην Αθήνα: Δεν παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές ούτε εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν μέχρι χθες ένα επαρκές βιωτικό επίπεδο.


Στην κρίσιμη ηλικία των 40, 50, 55 έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς σπίτι. Ζουν έξω, κοιμούνται στα παγκάκια και σιτίζονται από ιδρύματα. Ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, που επέφερε η οικονομική κρίση, και αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που κρύβει η νύχτα. Ντρέπονται για τη νέα τους «θέση» στην κοινωνία, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Είναι οι νεοάστεγοι, αν ο όρος δεν προκαλεί, και μιλούν στην «Ε».

«Δεν προσλαμβάνουν πενηντάρη»


«Πέντε μήνες κοιμόμουν στο υπόγειο ενός καφενείου στον Πειραιά, ψάχνοντας καθημερινά για δουλειά στα καράβια. Η προσπάθεια να ορθοποδίσω με γλίτωσε από την αυτοκτονία».


Ο Σωτήρης ήταν ναυτικός. Τώρα που έκλεισε τα πενήντα είναι άνεργος και άστεγος. Τις νύχτες μάζευε απ' τα σκουπίδια και τους δρόμους μπουκάλια και τενεκεδένια κουτάκια. Τα πουλούσε σε μονάδες ανακύκλωσης: «Κοιμόμουν στα παγκάκια κι έτρωγα στο συσσίτιο στο Σαράφειο Κολυμβητήριο.
Ολόκληρους μήνες δεν μπορούσα καν να πλυθώ. Ετσι ήταν αδύνατον να βρω δουλειά. Κανείς δεν προσλαμβάνει έναν πενηντάρη.
Πόσο μάλλον όταν βρωμάει απ' την απλυσιά. Μετά άρχισα να μαζεύω και χαρτί για ανακύκλωση. Τρία χρόνια προσπαθούσα να συγκεντρώσω έστω ελάχιστα χρήματα. Για να νοικιάσω, έστω, ένα δωμάτιο».


Σήμερα, φιλοξενείται προσωρινά σε ξενώνα αστέγων. Λέει ότι «χρειάζεται πολύ κουράγιο για να μην κάνω καμιά βλακεία εναντίον της ζωής μου.
Γιατί έρχεται η στιγμή που σε εγκαταλείπουν οι συγγενείς, όλοι όσους θεωρείς δικούς σου ανθρώπους. Και τότε κινδυνεύεις να τρελαθείς».


«Δεν έχω πια τίποτα να φοβηθώ»


«Παρκάρω το αμάξι σε κατοικημένες γειτονιές. Ξυπνάω το ξημέρωμα, πριν φέξει, για να μη με βλέπουν. Μέχρι να βγει ο ήλιος πάω στην πλατεία Συντάγματος. Ετυχε να συναντήσω φίλους και γνωστούς. Κατανοούν το πρόβλημα. Κερνούν έναν καφέ. Πέρασα δυόμισι μήνες με 12 ευρώ. Τις νύχτες αντιμετώπισα μεγάλους κινδύνους στους δρόμους. Χρήστες ουσιών με απειλούσαν, κρυμμένος στο πίσω κάθισμα κοίταζα ομάδες που έσπαγαν τζάμια αυτοκινήτων κι έκλεβαν. Δεν βαριέσαι, τα έχασα όλα. Δεν έχω πια τίποτα να φοβηθώ. Αλλά το μυαλό μου δεν φτάνει στην αυτοκτονία».


Στα 55 χρόνια του ο Λάμπρος έμεινε άστεγος. Εκλεισε ήδη πέντε μήνες ζωής στο δρόμο. «Δούλευα γυψάς σε οικοδομές. Εφόσον δεν υπήρχε δουλειά η εταιρεία απέλυσε 23 άτομα.


Ο Λάμπρος έχει δύο παιδιά, «μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να βρουν λύση. Οτι κινδυνεύουν κι αυτοί να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.
Ετσι μάζεψα ένα σάκο ρούχα, πήρα μια κουβέρτα και βρέθηκα στο αυτοκίνητο. Κοιμόμουν στο πίσω κάθισμα ψάχνοντας ταυτόχρονα για δουλειά».


«Σκέφτηκα να τελειώσω τη ζωή μου»


Υγιής, σαραντάρης και διπλωματούχος μάγειρας ο Παναγιώτης, που βρέθηκε κι αυτός στο δρόμο πρόσφατα, αφού έχασε τη δουλειά του: «Είναι δύσκολο, σκέφτηκα να βάλω τέλος στη ζωή μου.
Ζεις χωρίς φαγητό, καθαριότητα, συνθήκες υγιεινής; Πλένομαι δύο φορές την εβδομάδα σε σπίτια φίλων. Με το συσσίτιο του δήμου και της Εκκλησίας υποσιτίζεσαι. Το φαγητό δεν τρώγεται. Ψαρόσουπα χωρίς ψάρι, ένα μπολάκι ζουμί κι ένα κομμάτι ψωμί. Αλλά είναι κάτι.
Το βράδυ κρύβομαι, παρακολουθείς έναν πόλεμο με κακοποιούς και χρήστες ουσιών. Πολλές φορές βρέθηκα σε κίνδυνο. Σκότωσαν έναν άστεγο μπροστά στο δημαρχείο της Αθήνας. Δεν υπάρχει ασφάλεια».


Ο Παναγιώτης όταν έχασε τη δουλειά του έχασε και το σπίτι του αφού σταμάτησε να πληρώνει ένα εξάμηνο τις δόσεις του δάνείου: «Φέτος η κρίση επηρέασε και το δικό μου κλάδο. Απολύουν το προσωπικό και μαγειρεύουν οι ιδιοκτήτες.
Με απέλυσαν και προσέλαβαν μια Αλβανίδα που μαγειρεύει, πλένει τα πιάτα και καθαρίζει το μαγαζί».


Εχει δύο αδέλφια, που «δεν με στήριξαν, γιατί τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει πλέον το βάρος ενός ανέργου.
Εμεινα έξι μήνες σε φίλους και μετά στο δρόμο. Βρήκα ένα ερειπωμένο σπίτι και μπήκα. Δεν θέλω να ενοχλώ και να γίνομαι βάρος σε άλλους.


«Φοβάμαι»


«Το χειμώνα κοιμόμουν σε νοσοκομεία, το καλοκαίρι στην πλατεία Συντάγματος. Καθημερινά παλεύεις με τον κίνδυνο. Φοβάμαι.
Τώρα κοιμάμαι στην πλατεία Κεραμεικού. Με άλλους τέσσερις άστεγους.
Οι δύο είναι νέες γυναίκες. Μόλις σε πάρει ο ύπνος σού κλέβουν ό,τι έχεις επάνω σου. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί ξέρεις ότι μπορεί και να σε σκοτώσουν».


Στο Δήμο Περιστερίου εργαζόταν ο Παναγιώτης που βρέθηκε κι αυτός στο δρόμο στα πενήντα, τους τελευταίους οχτώ μήνες: «Εμεινα άνεργος όταν αντιμετώπισα πρόβλημα υγείας. Θα είμαι άστεγος μέχρι την επόμενη άνοιξη».


Της Γεωργίας Δαμα

Ανέκδοτο - Ποντιακό ανέκδοτο

Ένας ταξιδιώτης αποφασίζει να περάσει την νύχτα του στο πρώτο χωριό που θα συναντούσε μπροστά του.



Αυτό "έτυχε" να είναι ποντιακό... νοικιάζει ένα δωμάτιο και βγαίνει βολτίτσα στην ταβέρνα.


Δεν άργησε η στιγμή που θα ξεκινούσαν τα ανεκδοτα, μόνο που υπήρχε μία διαφορά.....Δεν λέγανε ανέκδοτα μα αριθμούς...


Φωνάζει κάποιος -το 1364.....χαχαχαχα,γελάνε οι υπόλοιποι,λέει ο άλλος το 2104,χαχαχαχαχαχα γελάει ο κόσμος...


Δεν αντέχει και ρωτάει τι παίζεται...


Ο Κωστίκας πρόθυμος του απαντάει:κοίτα,επειδή εμείς τα ξέρουμε για να μην τα ξαναλέμε τα έχουμε βάλει αριθμούς,οπότε δεν κουραζόμαστε και δεν χρονοτριβούμε....


μάλιστα λέει ο ταξιδιώτης...


μπορώ να πω και εγώ ένα???


Μα φυσικά του λέει ο Κωστίκας...


και λέει :το 4658...


έχουν ξεσκιστεί όλοι οι πόντιοι να γελάνε,σε σημείο που κλαίγανε από τα γέλια...λες και βάρεσε συναγερμός στο χωριό...μόνο που έβλεπε ο ένας τον άλλον γελούσαν...

όταν μετά από πολύ ώρα ηρέμησαν,άρχισαν ένας-ένας πόντιος να αγκαλιάζει τον ταξιδιώτη και να τον φιλάει και όταν αυτός ρώτησε απορημένος: μα γιατί???


και του απάντησε ο Κωστίκας:


Πρώτη φορά το ακούσαμε ! ! ! !

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Περί κουλτούρας

Η ΛΕΞΗ «ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ» ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 
Η λέξη «κουλτουριάρης» τότε δήλωνε όποιον άνθρωπο είναι τόσο μπερδεμένος στα πόδια της ίδιας του της σκέψης ώστε να μη μπορεί να χαρεί ούτε μια στιγμή την ανθρώπινη φύση του. Η δε ανθρώπινη φύση κατά την κυρίαρχη αντίληψη του τότε ήταν η παράδοση κάθε πνευματικού μας δικαιώματος στο πάθος


Όλοι χόρευαν και τραγουδούσαν εκτός από τους «κουλτουριάρηδες», οι οποίοι δεν είχαν επαφή με τη λαϊκή ψυχή και ως εκ τούτου ούτε να χορέψουν μπορούσαν ούτε να τραγουδήσουν. Ως γνωστόν, η κουλτούρα είναι άτιμο πράγμα. Και είναι άτιμο όχι μόνον όταν επιδοτείται για να ανεβάσει Μπρεχτ ανά την επικράτεια, αλλά και όταν μπερδεύει τη σημασία της


Ενώ στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες έχει μια σημασία αφού είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό χωρίς να ταυτίζεται μαζί του, στα ελληνικά δεν σημαίνει τίποτε. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσε το ιδιόλεκτο της Αριστεράς για να διαχωρίσει τη σημασία της από το επίσημο λεξιλόγιο της Δεξιάς. Όπου η Δεξιά αναφερόταν στο «πνεύμα» ή στα «γράμματα», η Αριστερά μιλούσε για «κουλτούρα». 


Στη δεκαετία του ογδόντα η χρήση της διευρύνθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεκαθαρίστηκε και η σημασία της. Απλώς τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμη πιο πολύ. Ήταν κάτι που βόλευε αυτούς που τη χρησιμοποιούσαν, διότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να πουν τι ακριβώς εννοούν.


Στην ίδια εποχή παρατηρείται και η φθίνουσα χρήση της λέξης καλλιεργημένος.
Στην Ελλάδα του πάθους η καλλιέργεια ήταν μια περιττή τροχοπέδη. Στην καταθλιπτική Ελλάδα του γενικευμένου τσαμπουκά η καλλιέργεια είναι κοινωνική αναπηρία. Και αναφέρομαι στη στοιχειώδη καλλιέργεια, αυτή που σου επιβάλλει να λες καλημέρα το πρωί αντί να χαστουκίζεις, όπως συχνά έχεις τη διάθεση να το κάνεις, και αυτή που σε υποχρεώνει να θεωρείς ορισμένα πράγματα της ζωής, όπως ο Παρθενώνας για παράδειγμα, ως ιερά, ακόμη και αν δεν πιστεύεις σε κανέναν θεό. Αυτή η ίδια καλλιέργεια σου υποβάλλει τον σεβασμό σε αυτούς που πιστεύουν σε κάποιον θεό, ακόμη και αν εσύ δεν πιστεύεις στον ίδιον ή σε κανέναν. 
Ψιλά γράμματα. Κάποτε λοιπόν η λέξη «κουλτουριάρης» κέρδιζε έδαφος και η λέξη «καλλιεργημένος» έχανε μαζί με άλλες συναφείς, όπως η λέξη «διανοούμενος».


Το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο. Ο Μάνος Χατζιδάκις μου θύμιζε την ξινισμένη μούρη του χωροφύλακα όταν άκουγε τη λέξη διανοούμενος- ήταν αυτομάτως ύποπτος. Στη δεκαετία του ογδόντα καταργήθηκε η χωροφυλακή με αποτέλεσμα να γίνουμε όλοι χωροφύλακες των δικαιωμάτων μας, τα οποία όπως η χωροφυλακή τα αποκαλούσε «εθνικά» εμείς τα βαφτίσαμε «λαϊκά». 


Απόσπασμα από Τα Νέα

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

10 θανάτοι κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινιών


Κατα τη διάρκεια λήψης τολμηρων και επικίνδυνων σκηνών σε πολλές ταινίες συμβαίνουν ατυχήματα που μπορεί να αποβούν και μοιραία. Οι σκηνοθέτες πειλαμβάνου πολλες επικίνδυνες σκηνές για μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού αλλα αυτό αποδικνύεται πολύ ριψοκίνδυνο για το κάστ.
Εδώ σας παρουσιάζω τα τοπ 10 περιστατικά ατυχήματα σε ηθοποιούς αλλα και σε μέλη του καστ ταινιών.
1. Enter the Dragon

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Enter the Dragon στο Χονγκ Κονγκ στις 10 Μαίου1973, όταν ο Bruce Lee πήγε στο μπάνιο σε ένα διάλειμμα κατέρευσε εκεί. Ο γιατρός είπε πως η αιτία θανάτου του ήταν το εγκεφαλικό ήδημα όμως υπάρχουν κάποιες διαφωνίες πάνω σαυτό όπως δείχνουν μερικές ιατρικές εκθέσεις οι οποίες λένε πως ο οργανισμός του ήταν εθισμένος στη κάνναβη. Ο Bruce Lee θάφτηκε στο Seatle.

2. The Crow.


O Brandon Lee γιος τοιυ Βruce Lee έχασε επίσης τη ζωή του στα γυρίσματα της κινηματογραφικης επιτυχίας Το κοράκι. Σε μία σκηνή με πυροβολισμούς η σφαίρα χτύπησε τον άτυχο ηθοποιό στην κοιλιακή χώρα οπου βρήκε ακαριαίο θάνατο. Κανείς δε γνώριζε πως το όπλο ήταν γεμάτο γιαυτο υπάρχουν και υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια πράγμα το οποίο δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα. Η σωρός του θάφτηκε δίπλα στη σωρό του πατέρα του. 
3. The Final Season


Ο Roland Schlotzhauer ήταν ο διάσημος καμεραμάν για την ικανότητά του να συλλαμβάνει εκπληκτικές λήψης με τι κάμερα του πάνω σε ελικόπτερο. Το 2006 καθώς έκανε λήψης για το Final Season το ελικόπτερο χτύπησε σε ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο και συνετρίβει με αποτέλεσμα το θάνατο του  Roland Schlotzhauer.
4. XxX

Ο Harry L. O 'Connor  ήταν κασκαντερ και στη διάρκεια μίας σκηνής οπου έπρεπε να προσγειωθεί με ένα σχοινί πάνω σε ένα υποβρύχιο έπεσε σε μία γέφυρα με μεγάλη ταχύτητα οπου και βρήκε ακαριαίο θάνατο 
 5. The Jumber

Ο 56χρονος  set dresser της ταινίας  Jumper, David Ritchie σχεδίασε το σκηνικό αυτής της sci-fi ταινίας χρησιμοποιώντας άμμο, χώμα και πάγο για τα ειδικά εφέ. Πέθανε όταν ένα μεγάλο κομμάτι τοίχου φτιαγμένο απο αυτά τα υλικά έπεσε πάνω του και τον πλάκωσε.
6. The Flight of the Phoenix
  



Ο Paul Mantz πέθανε στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας 
The Flight of the Phoenix προσπαθώντας να κάνει μία επικύνδυνη απογείωση ελιγμών
7. The Return of the Musketeers 


Σε μία σκηνή της ταινίας ο ηθοποιός Roy Kinnear έπεσε απο το άλογο και έσπασε τη λεκάνη του. Ο θάνατος του οφείλεται στην υπερβολική αιμοραγία που προκάλεσε η πτώση
8.  Τop Gun 

Ο Art Scholl ήταν ένας διάσημος πιλότος. Ειχε προσληφθεί απο τον παραγωγό της ταινίας Top Gun για να οδηγήσει το αεροπλάνο ωστε να παρθούν κάποιες σκηνές απο τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες πάνω στο σκάφος. Δυστυχως το αεροπλάνο συνετρίβει στον Ειρνικό ωκεανό και ο πιλότος βρήκε τραγικό θάνατο. 
9. Troy

Ο George Camelleri και ένας bodybuilder είχαν ένα τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Troy. Ο Camelleri έσπασε άσχημα το πόδι του και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Τις επόμενες μέρες υπαίστει καρδιακή προσβολή εξαιτίας ενός θρόμβου στο πόδι του. Ο θρόμβος αντιμετωπίστηκε και πήρε εξιτήριο και αμέσως μετά υπαίστει και δεύτερη καρδιακή προσβολή οπου βρήκε τον θάνατο.
 

10. Twilight Zone: The Movie – 1983




Ένα θλιβερό ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Twilight Zone: The Movie.
Ένα ελικόπτερο είχε χρησιμοποιηθεί το οποίο και προκάλεσε το ατύχημα. Το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό υψόμετρο μόνο 25 πόδια και τότε συνέβει η έκρηξη του ελικοπτέρου.Ο Vic Morrow και ο Myca Den Le (7 ετών) έχασαν τη ζωή τους απο τις λεπίδες του ελικοπτέρου.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αποκαλυπτικά τα έγγραφα της Αμερικανικής πρεσβείας για την Ελληνική δημοσιογραφία

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν μέσω του γνωστού wikileaks, προηγούμενων ετών τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην ελληνική δημοσιογραφία κάνοντας και αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις.

Τα τηλεγραφήματα που κατευθύνονταν στην Ουάσινγκτον έχουν δύο διαφορετικούς συγγραφείς και όλα αναφέρονται στην ελληνική δημοσιογραφία με μεγαλύτερη ή μικρότερη λεπτομέρεια.

Το ένα του Ιουλίου του 2006 έχει τίτλο «Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» και είναι το μεγαλύτερο (18 παραγράφων), το δεύτερο του Αυγούστου του 2008 είναι 9 παραγράφων και έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice» ενώ το τελευταίο που αποκάλυψαν τα wikileaks είναι του Οκτωβρίου του 2008 και έχει τίτλο «Ξεκάθαρο το αμερικάνικο μήνυμα στην Ελλάδα μέσα από την εκπομπή «60 minutes», εννοώντας την εκπομπή του δημοσιογράφου Α. Παπαχελά «Οι φάκελοι».

Στο τηλεγράφημα του 2006 αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Σαν παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

Επίσης αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα γνωστή δημοσιογράφος του MEGA ανέφερε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.

Στο δεύτερο έγγραφο που διέρρευσε γίνεται μια αναφορά στο χώρο των free press εξηγώντας τον τρόπο που χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά τα έντυπα αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της.
Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο περιοδικό Lifo και μια συνέντευξη που εκεί «τοποθετήθηκε» του Don Forst (διευθυντής της «Village Voice» ) για ένα συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr

Το τελευταίο σημείωμα της πρεσβείας έχει ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή του «Οι Φάκελοι».
Σύμφωνα με το συντάκτη του τηλεγραφήματος στην εκπομπή που αναφερόταν στην κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν. 

Γίνεται ειδική αναφορά στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.

Τα πρωτότυπα τηλεγραφήματα μπορούν να διαβαστούν στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://bit.ly/qXojoS

http://bit.ly/oZHQFQ

http://bit.ly/rlQ3g7



Aπό το κουτί της Πανδώρας

Τις χιλιάσαμε ......

Ξεκινήσαμε από εδώ...



......πριν 16 μήνες
και φτάσαμε αισίως 
στις 1.000 αναρτήσεις

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οι στρουθοκάμηλοι των ΑΕΙ

Το αστείο με τους πολέμιους του «νόμου Διαμαντοπούλου» είναι το πώς παρουσιάζουν το σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο. Μιλούν για χώρους ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας και ευγενούς άμιλλας. Για κυψέλες που προάγεται η επιστήμη. Για θύλακες «νέων ιδεών» χρήσιμων στην κοινωνία. Και βέβαια αυτό το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει. Νησίδες μόρφωσης, ακόμη και πρωτοποριακής έρευνας, βέβαια έχουμε. Και υπερηφανευόμαστε για αυτές όπως υπερηφανευόμαστε και για τα λαμπρά μυαλά που διαθέτουμε, αλλά «αυτό» δεν είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, αυτές οι νησίδες, όπου υπάρχουν, ασφυκτιούν ή μαραζώνουν χρόνο με το χρόνο. Γιατί η μόρφωση και η επιστήμη θέλει κοινότητα για να πολλαπλασιαστεί και το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν την διαθέτει. Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορούν εδώ και δεκαετίες να συμφωνήσουν ούτε για το πόσες ψήφους παίρνουν. Είναι γελοίο αλλά κάθε χρόνο όλοι -μα όλοι!- δίνουν το δικό τους εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν συμφωνούν ούτε στην πρόσθεση. Είναι εξπέρ όμως στα πάρτι στην Μύκονο ή στις κατασκηνώσεις στην Αντίπαρο -μετά καλλιτεχνικών προγραμμάτων- για να εξαγοράσουν τις ψήφους των πρωτοετών. Για να παραχθούν τι; Φοιτητοπατέρες που συναλλάσσονται με καθηγητές και στη συνέχεια με τις συντηρητικές πολιτικές ηγεσίες. Για να καταλήξουν γλάστρες στις προεκλογικές εμφανίσεις αρχηγών ή το πολύ πολύ υποψήφιοι (σε μη εκλόγιμες θέσεις βέβαια) στα ψηφοδέλτια τους.


Ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει τις περισσότερες κληρονομικές έδρες από όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Καθηγητές ιατρικής που παραδίδουν τις έδρες τους στους γιούς τους και καθηγητές θεολογίας που έχουν κάνει καθηγητές ακόμη και τους γαμπρούς τους (μετά από τις κόρες τους βεβαίως). Κονδύλια ευρωπαϊκά που «χάνονται» ενώ μερίδα καθηγητών κάνει χρυσές δουλειές με προγράμματα, μελέτες και πιστοποιήσεις. Πρυτάνεις που δηλώνουν διατεθειμένοι να λύσουν το πρόβλημα της χώρας, της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου άμα τους φωνάξουν αλλά αδυνατούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στα προαύλιά τους… Για να μη μιλήσουμε για τους πανεπιστημιακούς που ενισχύουν κάθε τόσο τα κόμματα και κυρίως τους «μηχανισμούς» που πλησιάζουν την εξουσία. Για να γίνουν μετά υπουργοί, πρόεδροι οργανισμών, γενικοί γραμματείς ή καλοπληρωμένοι σύμβουλοι.


Ο κατάλογος των αμαρτημάτων των πανεπιστημίων μας είναι ατέλειωτος, Πέρυσι δεν ήταν που ανακαλύφθηκε ότι στις φοιτητικές εστίες δεν μένουν μόνο φτωχοί φοιτητές αλλά τις λυμαίνονται «παρέες» και παρατάξεις; Στα Ιωάννινα έδιναν από «παράδοση» «δωμάτια» σε εξωπανεπιστημιακούς ενώ στου Ζωγράφου διατηρούσαν την «έδρα» τους παιδιά πλουσίων. Έτσι για την πλάκα τους δηλαδή, όπως πολλά πράγματα συμβαίνουν στα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα έτσι για την πλάκα μας. Δείτε τις εκδηλώσεις στα αμφιθέατρα. Οι δεξιοί καλούν τους δεξιούς, οι αριστεροί τους αριστερούς, οι αντιεξουσιαστές τους αντιεξουσιαστές - κανένας διάλογος δεν γίνεται, καμία σύγκρουση των ιδεών - κάποιοι προστατεύουν τις εκδηλώσεις τους με καδρόνια, κάποιοι άλλοι με μπράβους της νύχτας και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Όλοι; Όχι πάντως οι πολίτες. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ ριζικών αλλαγών στην παιδεία. Δεν ξέρει βέβαια ο κόσμος τις λεπτομέρειες του «νόμου Διαμαντοπούλου», ξέρει όμως ότι η κατάσταση έχει κακοφορμίσει και γι' αυτό δίνει πράσινο φως. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κόσμου στο θέμα του ασύλου. Παρά τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί ένα τέτοιο θέμα - ειδικά αυτή «την εποχή της αγανάκτησης» - οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% θέλει πλέον την κατάργηση του ασύλου! Και δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι της δεξιάς αλλά και αυτοί που δηλώνουν κεντροαριστεροί ή αριστεροί. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξαφνιάζει τους πολέμιους του νέου νόμου, η ευρύτατη πλειοψηφία που σχηματίστηκε στη Βουλή. Αν γινόταν δημοψήφισμα μεγαλύτερα ποσοστά θα είχαμε.


Δεν ξέρω βέβαια πού θα οδηγήσουν την ελληνική παιδεία, οι αλλαγές που προωθεί με περισσή τόλμη η Άννα Διαμαντοπούλου (κόντρα και στο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Δεν έχω καμία σιγουριά ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα μπορούμε να αναστηθούμε. Δεν έχουμε όμως και τίποτα να χάσουμε δοκιμάζοντας. Κουβέντες του τύπου «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες» και «πρέπει να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή» είναι ντροπή να λέγονται από σοβαρούς υποτίθεται διανοούμενους. Ο χρόνος τους και η υπομονή της κοινωνίας τελείωσε. Ας βγάλουν το κεφάλι τους από την άμμο, οι επαγγελματίες αρνητές κάθε εκσυγχρονισμού, και ας δουν επιτέλους την πραγματικότητα.


ΥΓ
Μια από τις κατηγορίες που προσάπτουν στην Διαμαντοπούλου είναι ότι έχει σχέδιο να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση στους ιδιώτες. «Δεν το κάνει τώρα», λένε «αλλά προετοιμάζει το έδαφος». Οι βάρβαροι, κύριοι -αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται περί βαρβάρων- είναι κιόλας εδώ. Δεκαετίες τώρα, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα και στην συνέχεια … εξαγωγή φοιτητών. Δεν υπάρχει χώρα που να μη στέλνουμε ελληνόπουλα – για να χρησιμοποιήσω τους «δικούς τους» συναισθηματικούς όρους. Ακόμη και στις καθημαγμένες χώρες της Αφρικής και βεβαίως της πρώην Ανατολικής Ευρώπης θα βρεις να σπουδάζουν Έλληνες. Και δεν είναι βέβαια τα παιδιά της πλουτοκρατίας -αυτά έτσι και αλλιώς στην Βοστώνη και στο Λονδίνο θα πήγαιναν- αλλά χιλιάδες παιδιά -τουλάχιστον 34.000 σύμφωνα με μετριοπαθέστατους υπολογισμούς- που οι γονείς τους στερούνται για να τα σπουδάσουν. Για να μην μιλήσουμε γι' αυτούς που πληρώνουν «ιδιαίτερα» και «σημειώσεις» στην προσπάθεια τους να περάσουν κάποιο μάθημα στα εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ...


Του Σταύρου Θεοδωράκη

Δεν έχω πια χρόνο

Αντί καλοκαιρινών ευχών!!!


«Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται
 λιγότερος χρόνος ζωής απ' ότι έχω ζήσει έως τώρα...

Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις
πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του
απέμεναν λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.


Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται,
καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί,
γνωρίζοντας ότι δε θα καταλήξει κανείς πουθενά.


Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη
χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.


Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες.


Δε θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωισμοί.


Δεν ανέχομαι τους χειριστικούς και τους καιροσκόπους.


Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους
για να οικειοποιηθούν τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους.

Μισώ, να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα
μεγαλοπρεπές αξίωμα. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το
περιεχόμενο... μετά βίας για την επικεφαλίδα.


Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους, τις επικεφαλίδες.
Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται...Μου μένουν λίγες καραμέλες στη σακούλα...


Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση.


Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους.


Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους.


Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους.


Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους.


Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια


Και που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια
και την ειλικρίνεια.


Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή.


Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά
των ανθρώπων...


Άνθρωποι τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πως
μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.


Ναι, βιάζομαι, αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο
ωριμότητα μπορεί να σου χαρίσει.

Σκοπεύω να μην πάει χαμένη καμιά από τις καραμέλες που μου
απομένουν...Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες θα είναι πιο νόστιμες απ'
όσες έχω ήδη φάει.


Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με
τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου.


Εύχομαι και ο δικός σου να είναι ο ίδιος γιατί με κάποιον τρόπο θα
φτάσεις κι εσύ...»

Από την Ιωάννα

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Οι συνταξιούχοι

Πήγα στην Εθνική Τράπεζα . Εκεί στην Πατησίων. Για να διεκπεραιώσω μία εκκρεμότητα που είχα με ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Ήταν δέκα λεπτά πριν τις οχτώ .Το πρωί.



Βρήκα είκοσι ανθρώπους μπροστά μου. Παρατεταμένοι κοντά στο κτήριο. Ο πρώτος είχε έρθει από τις έξι. Αναρωτήθηκα τι είχε συμβεί. Μετά κατάλαβα. Είκοσι δύο Αυγούστου, ημέρα πληρωμής των συντάξεων. Αρχικά σκέφτηκα να φύγω αλλά μετά το ξανασκέφθηκα ό τι δεν θα μπορούσα άλλη ημέρα. Επέλεξα να καθίσω στην σειρά. Ρώτησα ποιος ήταν ο τελευταίος πελάτης της τράπεζας. Ένας υπερήλικας μου απάντησε ευγενικά ότι ήταν αυτός. Έκατσα δίπλα του ,άνοιξα το βιβλίο μου και προετοιμάστηκα για μία πολύωρη αναμονή.


Στις οχτώ ακριβώς άνοιξαν οι πύλες του παραδείσου. Άρχισαν να μπουν ,ένας ένας από την πόρτα ασφαλείας της τράπεζας που απαιτεί τον συγχρονισμό ανάμεσα στα κουμπιά και την σηματοδότηση με πράσινο και κόκκινο φως .Η σκηνή θύμιζε βουβή κωμωδία. Οι πρώτοι έξι μπήκαν εύκολα ,μάλλον ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι. Άλλοι προσπάθησαν να μπούνε δύο και η πόρτα δεν άνοιγε. Μετά εγκλωβίστηκαν ,κατά σειρά ,οι υπόλοιποι τέσσερις και κάθε φορά ήρθε ο σεκιούριτι να τους βγάλει επειδή η πόρτα είχε μπλοκάρει. Έτσι η αναμονή μου ήταν ευχάριστη με απίστευτη δράση σε ένα χώρο που συνήθως σου προκαλεί μόνο πλήξη ή εκνευρισμός.


Μπαίνοντας μέσα κόψαμε χαρτί προτεραιότητας από το ειδικό μηχάνημα. Άρα υπήρχε καταγραφή των ατόμων στο χώρο .Το προσωπικό ήταν πολύ εξυπηρετικό και γρήγορα έφτασε η σειρά μου. Τι είχε συμβεί; Πέντε από τους συνταξιούχους είχαν ξεχαστεί στο χώρο. Η φωτεινή επιγραφή με το νούμερο τους, τους «κάλεσε» αλλά οι ίδιοι δεν σηκώθηκαν και δεν εξυπηρετήθηκαν. Οι υπάλληλοι δεν δυσανασχέτησαν επειδή δεν είχαν χρόνο να ελέγξουν τι και πώς. Κατάσταση τρέλας. Ρώτησα τον διπλανό μου για τι ήρθε στην τράπεζα και μου απάντησε ότι ήρθε αλλά δεν θυμάται τι έχει να κάνει εκεί. Ένας άλλος μπήκε και βγήκε δύο φορές ενώ είχε περάσει η σειρά του. Πάλι καλά .


Φεύγοντας είδα έναν άλλο συνταξιούχο να μετρά τα λεφτά του στο δρόμο. Πρόκληση για τον πιο κοντινό κλέφτη. Σκέφτηκα ότι στην δική μας γερασμένη κοινωνία πρέπει να υπάρχουν συνοδοί των συνταξιούχων .Ώς τώρα ξέραμε για τους gigolo ,συνοδούς των όμορφων και λίγο γερασμένων κυρίων ή τις call girl συνοδοί των «κουρασμένων» μα πλούσιων παλικαριών . Τώρα όμως υπάρχει ανάγκη να βρεθούν συνοδοί που να προστατεύουν τους συνταξιούχους μας από την λήθη του μυαλού και από την πονηριά του ληστή.

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου