Τρίτη 31 Μαΐου 2011

10+1 περιπτώσεις στις οποίες καλύτερα να μην πας στο Σύνταγμα

1) Είσαι Έλληνας πρωθυπουργός, υπουργός ,πολιτικός ή διαπλεκόμενος; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (εκτός αν έχεις αυτοκτονικές τάσεις και κατά προτίμηση δι’ απαγχονισμού)

2 ) Είσαι καναλάρχης ή μεγαλο-δημοσιογράφος; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ομοίως με παραπάνω)

3 ) Είσαι ο Πάγκαλος;(είναι μόνος του κατηγορία) ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (!!!)

4 ) Είσαι Τροικανός ; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ή έλα αν έχεις άντερα)

5 ) Είσαι υπέρ του μνημονίου; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Πήγαινε σε ψυχοθεραπευτή)

6 ) Είσαι ‘μπαχαλάκης’ ή ‘φασίστας’; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Μαλάκα!)

7 ) Είσαι στη Θεσσαλονίκη; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Πήγαινε στο Λευκό Πύργο)

8 ) Είσαι στα ΜΑΤ; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Είσαι ήδη εκεί, απλά έχεις ‘πήξει’ τόσο που έχεις παραισθήσεις ότι είσαι σπίτι σου)

9 ) Είσαι αγοραφοβικός; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (50-100.000 άτομα μέχρι τώρα)

10 ) Είσαι καρδιακός; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Ίσως να μην αντέξεις τη συγκίνηση, την ανατριχίλα και την ηδονή)

11 ) Είσαι ροκ, ‘επαναστάτης’, διάσημος καλλιτέχνης; ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (δεν έχει λεφτά για σένα εκεί και θα απογοητευτείς).



Από το panisk

Υπόθεση Νίκολσον - Όταν οι ξένοι μας "επαναφέρουν" στην τάξη

Η 4η Ιανουαρίου 1885 ήταν μια ηλιόλουστη μέρα των Αλκυονίδων, που έκανε αρκετούς Αθηναίους να βγουν περίπατο. Το ίδιο έκανε κι ο 36χρονος κομψός και νεοδιορισθείς επιτετραμμένος της Αγγλίας στην Αθήνα Άρθουρ Νίκολσον με την πανέμορφη σύζυγό του.
Ο Νίκολσον, που γεννήθηκε το 1849 κι υπηρέτησε στην Αθήνα από το 1884 και για δύο χρόνια, διάλεξε να κάνει τον περίπατό του στον νεοδενδροφυτεμένο περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού. Όμως από ένα σημείο και μετά, η διέλευση απαγορευόταν επειδή υπήρχε στην κορυφή του λόφου στρατιωτική φρουρά και Πολυβολείο.

Ο ενωμοτάρχης Λουκάς Καλπούζος που φρουρούσε την περιοχή, συνέστησε στον Νίκολσον ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε ο ενωμοτάρχης επεχείρησε να τον διώξει κάπως άκομψα και χειροδίκησε μαζί του.

Υπάρχει ένας ανεξακρίβωτος διάλογος που έχει ως εξής:
«Κύριε χωροφύλαξ, δεν ημπορείτε να συμπεριφέρεστε βαναύσως εις έναν διπλωμάτην !»
«Δεν ξέρω ουρέ τι λες. Απ’ εδώ κι απάν’ δεν περνάς…»
«Θα περάσω! Δεν έχετε το δικαίωμα να μου το απαγορεύσετε !»
«Δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ !..»


Ο Νίκολσον επικαλέστηκε τότε την διπλωματική του ιδιότητα λέγοντας αυστηρά:
«Είμαι διπλωμάτης και απαιτώ να μ’ αφήσετε να περάσω !»
«Χαρτί απ’ τον φρούραρχο εχς; Όχι ! Ε, δεν περνάς ! Άντε πάγαινε… Πάρτ’ την τσούπρα σ’ και δρόμο !...».


Η επιμονή του Νίκολσον, εκνεύρισε τον ενωμοτάρχη, που του έδωσε ένα χαστούκι αλλά και βουρδουλιές, μία εκ των οποίων δέχτηκε και η σύζυγος του !

Στις αρχές της δεκαετίας του 1880, η δύναμη της Χωροφυλακής έφτανε τους δύο λόχους, δηλαδή, κάτι λιγότερο από 400 άνδρες σε μια πόλη με πληθυσμό 60 χιλιάδες ψυχές.

Αυτό το μικρό σώμα αποκατάστασης τάξης θέλησε η κραταιά Βρετανία να ταπεινώσει και…. Ο Νίκολσον θεώρησε τον εαυτό του προσβληθέντα και εξαγριωμένος μετέβη αμέσως στην πρεσβεία του και ανέφερε το γεγονός στον πρεσβευτή. Το επεισόδιο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Άγγλων, αφού η οικογένεια του Νίκολσον είχε στενούς δεσμούς φιλίας με την αγγλική βασιλική οικογένεια.

Παραβιάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο δεν απευθύνθηκαν στο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Κοντόσταυλο, αλλά πήγαν απ΄ ευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του βιαιοπραγούντος χωροφύλακα.

Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης όταν ενημερώθηκε έδειξε επιφυλακτική στάση, η οποία εξόργισε τον Άγγλο πρεσβευτή που απαίτησε και πέτυχε την αυστηρά τιμωρία του χωροφύλακα αλλά και την ταπείνωση του Σώματος της Χωροφυλακής.

Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε την συμπάθεια του στον Νίκολσον και διαβεβαίωσε ότι θα τον ικανοποιούσε όσο πιο άμεσα μπορούσε.

Μετά από άμεση σχετική υπηρεσιακή έρευνα που διατάχθηκε, βρέθηκε πως ο χωροφύλακας που πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο ήταν ο Λουκάς Καλπούζος ο οποίος και συνελήφθη, καθώς αναγνωρίστηκε και από τον ίδιο τον Νίκολσον.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε μια ημέρα να απολύσει τον Καλπούζο(!), ενώ μέλη της υπό τον Τρικούπη μετέβησαν με καθυστέρηση στην οικία του Άγγλου διπλωμάτη για να εκφράσουν επισήμως την συμπάθεια τους(!) Θίχτηκε λοιπόν η αγγλική υπεροψία , δεν φτάνει αυτό όμως ο «κατηγορούμενος» χωροφύλακας «τόλμησε» να συντάξει και αυτός κατάθεση , πως δηλαδή είδε αυτός το περιστατικό, η κατάθεση αυτή αναιρούσε τα λεγόμενα του Νίκολσον, ο δε Τρικούπης σε επίσκεψη συμπαθείας προς τον Νίκολσον, ενεχείρησε μια μετάφραση της κατάθεσης του Καλπούζου που αναιρούσε πλήρως τα λεγόμενα του Νίκολσον, κίνηση που έθεσε εμμέσως πλην σαφώς σε αμφιβολία τους ισχυρισμούς του διπλωμάτη। Αυτό ήταν οι Βρετανοί ζήτησαν την απόλυση του χωροφύλακα.

Μία εβδομάδα μετά το επεισόδιο, ο ενωμοτάρχης Καλπούζος αποτάχθηκε από την Χωροφυλακή. Στην διαταγή απομπομπής που είχε συνταχθεί όμως από τον ίδιο τον Τρικούπη με την ιδιότητα του υπουργού στρατιωτικών, εμμέσως καταλογιζόταν μέρος της ευθύνης για το ατυχές συμβάν και στον Νίκολσον.

Ο αλαζόνας Νίκολσον όταν είδε ότι του καταλόγιζαν και σε αυτόν ευθύνη απείλησε την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Αγγλία θα ησχολείτο με το θέμα δυναμικά (από την σωζώμενη αλληλογραφία του Foreign Office δεν προκύπτει κάτι τέτοιο) και χαρακτήρισε το παράπτωμα Καλπούζου ως 
“εναργές έγκλημα”.

Έτσι ο Νίκολσον ενισχυμένος από τις παροτρύνσεις διπλωματών άλλων Χωρών, 
ζήτησε για ικανοποίηση την παρουσία ολόκληρου του σώματος Χωροφυλακής “παρατεταγμένου εν μεγάλη στολή” στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα παρουσίαζε όπλα και θα παιάνιζε τον Αγγλικό Εθνικό ύμνο ενώπιον του.

Ο Τρικούπης, παρά το γεγονός πως ο Καλπούζος είχε ήδη απολυθεί, έσπευσε να ικανοποιήσει τις ορέξεις του Άγγλου επιτετραμένου και στις 7 Ιανουαρίου δύο ενωμοτίες πεζών και έφιππων χωροφυλάκων υπό τον διοικητή τους ταγματάρχη Στεφάνου έλαβαν μέρος στην πρωτοφανή αυτή τελετή που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εξευτελισμό της Ελληνικής Χωροφυλακής στην σύγχρονη Ιστορία της.
Ο Τρικούπης στο κοινοβούλιο έσπευσε να χαρακτηρίσει την χορηγηθείσα ικανοποίηση ως
“υπερβολική” για την περίπτωση και ζήτησε να σταματήσει η σχετική συζήτηση καθώς βλάπτονταν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ οι διαθέσεις της κοινής γνώμης και του Τύπου παλινδρομούσαν ανάμεσα στην συγκρατημένη δυσαρέσκεια και την ασυγκράτητη έκρηξη οργής.

Πολλοί δημοσιογράφοι απέδωσαν την συμπεριφορά του Νίκολσον στην παλαιότερη διπλωματική του θητεία στην Κωνσταντινούπολη όπου απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια αλλά και στον έκδηλο μισελληνισμό του, ενώ όλες οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης μίλησαν για δουλική συμπεριφορά, εθνικό εξευτελισμό,
 “αγγλοκρατία”, “προσβολή της τιμής του Έλληνα” και ότι τέτοια παροχή ικανοποίησης “αρμόζει μόνο παρά των Ζουλού η των Κάφρων η των Αράβων”.

Επί της ουσίας το επεισόδιο δείχνει τον βαθμό εξάρτησης και αδυναμίας του Ελληνικού Κράτους εκείνη την εποχή, αδυναμία που στην συγκεκριμένη περίπτωση το κατέστησε παίγνιο στα χέρια ενός ασήμαντου Βρετανού διπλωματικού ακόλουθου.

Η ταπείνωση και ο εξευτελισμός της Χωροφυλακής, προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των Ελλήνων!

Την επομένη συγκροτήθηκε στον ίδιο χώρο 
παλλαϊκό συλλαλητήριο και ο Χαρίλαος Τρικούπης που δεν υπολόγισε ότι τα πράγματα θα εξωθούντο στα άκρα, υπέκυψε στις αξιώσεις των διαδηλωτών και συνεκάλεσε αμέσως την Βουλή.

Στις 24/1/1885 εννιά βουλευτές του Τρικούπη αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Στην ψηφοφορία που έγινε στις /2/1885 η κυβέρνηση Τρικούπη καταψηφίστηκε με 108 ψήφους (απουσίαζαν 12 μέλη της ομάδας Τρικούπη) κατά 104 υπέρ και 4 αποχές και παραιτήθηκε.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α έδωσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση ο Τρικούπης στις 11/2/1885 πήρε ψήφο εμπιστοσύνης 116 έναντι 112 ψήφους έτσι σε 6 μέρες απώλεσε και ξανά απέκτησε την εμπιστοσύνη της Βουλής .

Η Βουλή διαλύθηκε διαλύθηκε και προκηρύχτηκαν εκλογές για τις 7/4/1885 όπου νίκησε ο Θ Δελιγιάννης 170 έδρες έναντι 40 του Τρικούπη με σύνθημα των Δηλιγιαννικών, 
« μαύρο στον Τρικούπη» .

Για περίπου οκτώ χρόνια η Χωροφυλακή ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης. 
Κανένας δεν δεχόταν να την υπηρετήσει, λόγω του δημόσιου εξευτελισμού της. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης ήταν να ξεφυτρώσουν μικροεγκληματίες αλλά και πολυπληθείς συμμορίες που λυμαίνονταν τις γειτονιές της Αθήνας Ο Μπαϊρακτάρης ήλθε μετά …



Σημ. Κάθε συσχετισμός με σημερινές καταστάσεις είναι εκ του πονηρού...!!!


Από το gaiolos

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πανευρωπαϊκή συγκέντρωση ''Αγανακτισμένων''

Πάνω απο 30.000 κόσμου μαζεύτηκε στην Αθήνα και 10.000 στην Θεσσαλονίκη παρά την βροχή που προηγήθηκε.
Ξύπνησαν μνήμες από τις πρώτες μεταπολιτευτικές συγκεντρώσεις


Κυρίαρχο σύνθημα : «Η πιό μεγάλη βία είναι η φτώχεια»



Συνεπείς στο ευρωπαϊκό ραντεβού τους και οι «Αγανακτισμένοι» σχεδόν όλης της Ευρώπης, διαδηλώνουν και δηλώνουν πως αρνούνται να πληρώσουν αυτοί την οικονομική κρίση. Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, Βερολίνο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Όσλο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Στρασβούργο, Δρέσδη, Μπολόνια, Σεβίλλη, Λεμεσός, 100 συνολικά πόλεις σε μια ταυτόχρονη ειρηνική διαμαρτυρία.
Από το μεσημέρι ήδη, οι Αγανακτισμένοι ανακατέλαβαν την Πλάζα Κατανόνια της Βαρκελώνης. Στη Λισαβόνα στις πλατείες Ρόσιο και Τσιάδοτο πλήθος συγκεντρώθηκε και έστησε σκηνές, ενώ οι πρώτες χιλιάδες Γάλλων Αγανακτισμένων βγήκαν στην Πλας Ντε Μπαστίλ.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Μλάντιτς

Η συγχαρητήρια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών  Δημήτρη Δρούτσα προς την κυβέρνηση της Σερβίας  με ευκαιρία την σύλληψη του κατηγορούμενου  για γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς, αποτελεί το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Διότι ως ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Δρούτσας τόσο το κόμμα του όσο και ιδιαίτερα ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου,  υποστήριζαν ανοιχτά τον Μλάντιτς κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία. Να υπογραμμίσω  εδώ ότι η υποστήριξη δεν ήταν απλά ηθική ή πολιτική  αλλά και  στρατιωτική.  Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι η βοήθεια αυτή παρείχετο από τους Έλληνες μετά την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, όταν ήταν πλέον σαφές ότι ο Μλάντιτς εμπλεκόταν σε σοβαρά εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πολιτική ηγεσία δηλαδή ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διέρρεε ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά μυστικά σχέδια σχετικά με τις  αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ στις 30 Αυγούστου 1995 στην σερβοβοσνιακή ηγεσία και συγκεκριμένα στον στρατηγό Μλάντιτς. Η πηγή των πληροφοριών μου είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρης Μουσιώνης ο οποίος υπήρξε  ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας και παράλληλα σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα του πολέμου της Βοσνίας.

«Στα τέλη του  Αυγούστου 1995» μου είπε ο κ. Μουσιώνης σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη «έμενα σε μια βίλα στη Βοσνία κοντά στα σερβικά σύνορα η οποία ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό Μπιέντιτς. Με φύλαγαν κάπου εξήντα στρατιώτες, ακόμα και ο γραμματέας και ο μάγειράς μου ήταν στρατιωτικοί. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου λάμβανα μηνύματα από το ελληνικό αρχηγείο στην Αθήνα τα οποία προωθούσα στο στρατηγό Μλάντιτς. Οι πληροφορίες αφορούσαν στις αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, ούτε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο σφραγισμένος φάκελος που περιείχε τις λεπτομέρειες των σχεδιασμένων  ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών παραδόθηκε απευθείας από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατόπιν εκείνος έδωσε τον  φάκελο με τα σχέδια σε ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του-το οποίο μόνο εκείνος και εγώ γνωρίζαμε-το οποίο το μετέφερε στο αρχηγείο της Αθήνας απ όπου το περιεχόμενο του έφτασε ως εμένα. Χρησιμοποιούσαμε τρεις κώδικες γιατί είχαμε μάθει ότι οι Αμερικανοί είχαν σπάσει τον ένα. Έλαβα τα μηνύματα και αμέσως τα αποκωδικοποίησα.


Κατόπιν τα έδωσα στον υπαρχηγό του Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος τα παρέδωσε προσωπικά στον αρχηγό. Αργότερα στην διάρκεια των βομβαρδισμών η υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ ανακάλυψε ότι τα σχέδια της είχαν διαρρεύσει στους Σερβοβόσνιους και σταμάτησαν να πληροφορούν τους Ελληνες, γεγονός που έκανε τους δεύτερους να διαμαρτυρηθούν έντονα».

Η συνέντευξη του κ.Μουσιώνη περιλήφθηκε στο βιβλίο μου για τον πόλεμο της Βοσνίας και την στάση της Ελλάδας που εκδόθηκε στα Αγγλικά (2002) και στα Ελληνικά(2003).

Κανείς δικαστικός ή πολιτικός δεν διανοήθηκε να ζητήσει διεξαγωγή έρευνας για αυτές τις αποκαλύψεις.

Έχουν γνώση οι φύλακες του ολοκληρωτισμού.



Του Τάκη Μίχα

WikiLeaks: "Πως οι ΗΠΑ πολέμησαν Ρωσία, BMP-3 και αγωγούς"


Ένα τηλεγράφημα που εξηγεί πολλά πράγματα για την μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, δημοσιεύει το WikiLeaks και το αναδημοσιεύουν  ΤΑ ΝΕΑ. 
Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής προεσβεάις  με ημερομηνία Νοέμβριος 2007, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείς θέσεις στην οικονομία της Ρωσίας).

Είναι η εποχή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να παίξει δυναμική και περισσότερο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να συσφίξει τους ελληνορωσικούς δεσμούς, αφού έχει εξέλθει ενισχυμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τις οποίες μόλις έχει κερδίσει.
Αποφασίζει 12 ημέρες πριν από την συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στην Ρωσίας να προχωρήσει σε μείζονος σημασίας γεωστρατηγική κίνηση και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προμηθευτεί 450 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3Μ τα οποία όχι απλώς θα αποκαθιστούσαν, αλλά θα έγερναν υπερ της Ελλάδος της ισορροπίας δυνάμεων στα χερσαία συστήματα.


Γράφει λοιπόν ο Σπέκαχαρντ (βασικά τα τηλεγραφήματα αυτά τα συνέτασσε η τότε νούμερο 2 της πρεσβείας η Μακάρθουρ και τα υπέγραφε ο Ν.Σπέκχαρντ) σε τηλεγράφημα με τίτλο
«Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».
«Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία, λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι».


Σε δεύτερο τηλεγράφημα που το έστειλε μετά την συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή και μετά την απόφαση προμήθειιας των TOMA BMP-3M, αλλά και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον South Stream ο Σπέκχαρντ υποστηρίζει ότι «ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI µε το ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ.
 

Σε ένα άλλο τηλεφράφημα μπλέκει και το Ιράν και υποστηρίζεί ότι οι ΄σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο στενές απ'ότι είναι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν! 
Ενώ είναι αφοριστικός με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ... κατρηγορεί ότι προσπαθεί να τηρήσει "ισορροπημένη στάση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ντόρα Μπακογιάννη έχει μόνο καλά λόγια: 
«Ο Καραμανλής προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή».


Λίγους μήνες αργότερα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία η τότε υπουργός Εξωτερικών σαμποτάρισε την ελληνορωσική συνεργασία, φτάνοντας μέχρι του σημείου να κατεβάσει Έλληνες αξιωματικούς από το αεροπλάνο που θα πήγαιναν στη Ρωσία για να υπογράψουν συμφωνία υποστήριξης για τα Tor-M1 και να συζητήσοτυν την τελική διαμόρφωση των BMP-3M, ενώ η κύρια σύμβαση για τα BMP-3M δεν υπογράφηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αφού οι ρωσικές πιέσεις μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας το Νοέμβριο του 2008, προσέκρουαν σε έναν διαρκώς ενισχυμένο αντιρωσικό μέτωπο εντός της τότε ελληνικής κυβέρνησης (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Παπαθανασίου).
Μάλιστα οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν την τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να στείλει αντιρποσωπεία στις ΗΠΑ για να εξατάσουν τα M2 Bradley και να τα προμηθευτούν αντί των BMP-3M. Μετά τον Οκτώβριο του 2009 όλα ήταν πιο εύκολα για τους Αμερικανούς, αφού και το πρόγραμμα των BMP-3M "πάγωσαν" και τον αγωγό Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξουδετέρωσαν...


Από το defencenet

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τρόμος για έκρηξη... μεγατόνων στο ευρώ! .

Όπλο» για την κυβέρνηση η... μη συναίνεση!


Έντρομοι παρακολουθούν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί το δράμα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, που βρίσκεται πλέον σε ελάχιστη απόσταση από μια έκρηξη πολλών μεγατόνων με άγνωστη έκβαση. Υπό το βάρος αυτής αφόρητης πίεσης, ακόμη και οι «σκληρές» κυβερνήσεις του Βορρά είναι πλέον υποχρεωμένες με κάθε τρόπο να διασώσουν με ένα ακόμη δάνειο πολλών δεκάδων δισ. την Ελλάδα, καθώς τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων 24ωρων απέδειξαν ότι ήταν «κούφιες» και στερούμενες οποιουδήποτε νοήματος οι προειδοποιήσεις για δήθεν εμπλοκή στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης, χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή στη δραχμή!


Η αλήθεια που αποκαλύπτεται σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις-θεματοφύλακες της ευρωζώνης, που χειρίσθηκαν εντελώς εσφαλμένα τις τύχες της ευρωζώνης από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Μια νέα Lehman «αναδύεται» στην... γαλλογερμανική καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, την ώρα μάλιστα που οι μπουρδολογίες Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών περί απειλούμενης κατάρρευσης της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και απειλούν ευθέως με μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν δεν διαψευσθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα οι ανοησίες που οι ίδιοι οι πολιτικοί άφησαν να δημιουργήσουν πανικό στους καταθέτες.


Από τα μέσα αυτής της εβδομάδας το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης «μύριζε μπαρούτι», τουλάχιστον σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή:


-Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, ήδη προβληματική και υπό διάσωση από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου μετά την κρίση του φθινοπώρου 2008, που παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει ενεργητικό σχεδόν τριπλάσιο του βελγικού ΑΕΠ, έγινε ορατό ότι βρίσκεται στο «κόκκινο», χωρίς να είναι εντελώς σαφής η προέλευση των προβλημάτων της. Το μόνο που ήταν γνωστό και κίνησε πολλές υποψίες στις αγορές ήταν ότι η Dexia είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό και στα ελληνικά ομόλογα, με τοποθετήσεις ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες αυτών που διατηρεί, για παράδειγμα, η Deutsche Bank.


-Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος BlackRock και η βρετανική Barclay’s έσπευσαν να εξαργυρώσουν πρόωρα ομόλογα της DEXIA αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μια τεράστια «τρύπα» στη ρευστότητα της τράπεζας, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύφθηκε από την ΕΚΤ. Όλοι στη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης προσπαθούσαν έκτοτε να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που γνώριζαν παραπάνω από τους υπόλοιπους οι δύο οίκοι, που έσπευσαν να αποσυρθούν από τη χρηματοδότηση της DEXIA. Οι φόβοι για την Ελλάδα και την DEXIA, πάντως, προκαλούσαν ήδη μια προληπτική, μαζική έξοδο κεφαλαίων από το ευρώ προς την Ελβετία, με το ελβετικό φράγκο να καταρρίπτει ιστορικό ρεκόρ στην ισοτιμία του με το ευρώ.


-Χθες, η εικόνα με το δράμα της DEXIA, που από πολλούς αποκαλείται ήδη «εκκολαπτόμενη Lehman» της ευρωζώνης, άρχισε να ξεκαθαρίζει. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας ανεστάλη προσωρινά κατόπιν δικού της αιτήματος και ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα υπέστη ζημιά ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το «τοξικές» τοποθετήσεις σε προϊόντα που συνδέονται με την αμερικανική αγορά ακινήτων και ρευστοποιήσεις ομολόγων πριν τη λήξη τους. Οι ζημιές αυτές μειώνουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας από το 13,4% στο 11% μέσα σε μια νύχτα! Επιπλέον, όμως, η DEXIA «κάθεται πάνω» σε μια εν δυνάμει «τοξική» βόμβα τοποθετήσεων στην Ελλάδα, που σε οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός» θα εξανεμίσει τα κεφάλαιά της σε τέτοιο βαθμό, που θα απαιτηθεί να ξεφύγει το πρόβλημα από το πεδίο της ΕΚΤ και να περάσει στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου. Αυτές θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» της νέας διάσωσης της DEXIA, κάτι που θα προκαλέσει πολιτικές θύελλες, καθώς η κοινή γνώμη αντιδρά έντονα σε κάθε νέα επιβάρυνση για διάσωση τραπεζών που ανέλαβαν αλόγιστα κινδύνους.


Το παράλληλο ελληνικό δράμα


Παράλληλα με αυτές τις δραματικές εξελίξεις στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το ελληνικό δράμα, που φωτίζεται πλέον από μια νέα οπτική γωνία, μετά την αποκάλυψη του κινδύνου κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. «Η Ελλάδα στέκεται σήμερα ανάμεσα στη διάσωση και την κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών: αν κάτι δεν πάει καλά τις επόμενες ημέρες και αφεθεί να χρεοκοπήσει η χώρα, οι ζημιές που θα προκαλέσει αυτό το γεγονός στην DEXIA θα είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο», εκτιμούν καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς.


(.....) Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα, προφανώς αφού είχε πάρει τα... μαντάτα για τη δραματική θέση της DEXIA, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους οποιασδήποτε μορφής.


Ακόμη πιο διάπλατα άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση χρηματοδότησης της Ελλάδας χθες ο «σκληρός» Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Νουτ Βέλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πάρει την πέμπτη δόση.

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα έχει δυσκολία να κλείσει μια συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, ακόμη και αν οι προτάσεις της για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα («νέο μνημόνιο») και τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν πείσει 100% τους «σκληρούς» της τρόικας. Η Ευρώπη δεν έχει πλέον το παραμικρό περιθώριο να πάει κάτι στραβά με την Ελλάδα, καθώς μάλιστα η ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στους Έλληνες καταθέτες από τις ανεύθυνες, «τρομολαγνικές» δηλώσεις πολιτικών, έχει εκκινήσει και πάλι μια άλλη αντίστροφη μέτρηση, που παρακολουθεί με αγωνία το τραπεζικό «ιερατείο» της Φραγκφούρτης: ο ρυθμός εξόδου καταθετών από το ελληνικό σύστημα έχει επιταχυνθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες και αν δεν διαψευσθούν το συντομότερο τα σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή η ΕΚΤ θα έχει να διαχειρισθεί, εκτός από το δράμα της DEXIA, μια κρίση ρευστότητας ιρλανδικού τύπου στις ελληνικές τράπεζες.


Έτσι, το αν θα υπάρξει συναίνεση στην Ελλάδα, ή αν η χώρα θα δεσμευθεί για ένα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, αποτελούν πλέον ερωτήματα δευτερεύουσας σημασίας για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του Βορρά, που θα σπεύσουν τις επόμενες ημέρες να κλείσουν το ελληνικό «μέτωπο», με νέες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να αποφύγει μια καταστροφική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες χρεοκοπία. Ένα δάνειο προς τους «τεμπέληδες» Έλληνες αναμφίβολα θα έχει πολιτικό κόστος για την Άνγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα ήταν το πολιτικό κόστος, αν οι ισχυρές κυβερνήσεις του Βορρά καλούνταν σήμερα να στηρίξουν με νέα κεφάλαια από τους φορολογούμενους τους κερδοσκόπους του τραπεζικού συστήματος, που είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στη βόρεια Ευρώπη από και από τους «τεμπέληδες» του Νότου.


Όσο για το αν είναι επιζήμια για τη χώρα η μη εξασφάλιση της συναίνεσης, αποδεικνύεται πλέον ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστήριζαν οι θιασώτες των συναινετικών λύσεων: για τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει σοβαρό διπλωματικό πλεονέκτημα η αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης στην πολιτική του νέου μνημονίου, καθώς με αυτό το «χαρτί» θα μπορεί να ισχυρισθεί έναντι των Ευρωπαίων ηγετών ότι έχει ελάχιστα περιθώρια να προσφέρει περισσότερες δεσμεύσεις για το νέο δάνειο. Έτσι, θα είναι και πιο εύκολο να αποκρουσθούν οι πιέσεις για εθνικά ταπεινωτικές λύσεις, όπως η προτεινόμενη από πολλές κυβερνήσεις του Βορρά εκχώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε ανεξάρτητο οργανισμό, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.


Θέμα ημερών το διπλό δάνειο


Έτσι, θέμα ημερών είναι πλέον το «κλείδωμα» μιας συμφωνίας για διπλό νέο δάνειο στην Ελλάδα, που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013. Αυτό που προσπαθούν εναγωνίως να πετύχουν οι κυβερνήσεις του Βορρά, ώστε να έχουν ένα ελάχιστο πολιτικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους τα νέα δάνεια στην Ελλάδα, είναι να υπάρξει κάποιας μορφής εμπλοκή και πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε το νέο δάνειο να είναι διπλό και μοιρασμένο ισορροπημένα μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων.

Απόσπασμα από sofokleous

Eκβιασμός ή βιασμός...


Διαιρούν και βασιλεύουν!
Ετσι όπως διαιρούν τις εργαζόμενες τάξεις και συχνά τις στρέφουν τη μία εναντίον της άλλης, έτσι διαιρούν και τους λαούς, τους στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου -παλιά τους τέχνη κόσκινο- μετερχόμενοι στερεότυπα, ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, άλλοτε εύπεπτα κι άλλοτε άκρως ρατσιστικά. 
«Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες», «δεν μπορεί ο Γερμανός εργαζόμενος να πληρώνει τις ασωτίες των Ελλήνων» -ποιων Ελλήνων; ο λαός τα έφαγε; ή του τα φάγανε!
Ποιοι;
Αυτοί που τα τρώνε και απ' τους Γερμανούς εργαζόμενους. Ή μήπως δεν υπάρχουν εκατομμύρια Γερμανοί που δουλεύουν τέσσερις ώρες ημερησίως με την ανάλογη αμοιβή; Οι Γερμανοί εργάτες δεν είναι που έχουν να πάρουν αύξηση δέκα χρόνια;
Κι απ' την άλλη μεριά: εμάς οι Γερμανοί μάς φταίνε για τα χάλια μας; Οι Γερμανοί μάς μπούκωναν μίζες ή η Ζήμενς; Και τις μίζες αυτές η θεία Φωτούλα τις έφαγε ή τα πολιτικά συνεταιράκια του κυρ Πάγκαλου;
Το κόλπο είναι αρχαίο! και απλό! αυτοί που τρώνε τώρα τους Ελληνες κι αύριο τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς, τελευταίους θα φάνε τους Γερμανούς.
Γνωστή ιστορία. Απ' την εποχή της Οδύσσειας. Και θα μας φάνε όλους αυτοί που μας «δίνουν ψωμί». Επίσης Ελληνες ή Ισπανοί ή Γερμανοί -αλλά όχι οι εργαζόμενοι. Τα βαμπίρ.
Και για να γίνεται αυτό πρέπει ο Γερμανός να νομίζει ότι είναι καλύτερος απ' τον Ιταλό και ο Ισπανός να 'χει για χειρότερον τον Ελληνα. Ο χρυσούς κανών της λειτουργίας των Στρατοπέδων Συγκεντρώσεως: πρέπει πάντα να υπάρχει ένας κατώτερος, ένας χειρότερος.
Εξ ίσου χρήσιμος αυτός ο κανόνας και για τη διάλυση της Ευρώπης των λαών, των χωρών και των εθνών με τη μετάλλαξή της σε Ράιχ των Τραπεζών.
Οπου όλοι θα δουλεύουμε κολλήγοι -όχι πολίτες πλέον αλλά υπήκοοι, όχι λαοί αλλά πληθυσμοί, όχι χώρες αλλά χώροι, όχι κράτη αλλά περιοχές. Περιφέρειες...
Απόσπασμα απο κείμενο του Στάθη στην enet

Η εκδίκηση του......ψόφιου Γαϊδάρου


1) Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο έναντι του ποσού των  100 $. 
Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα. 
Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε,  «Συγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε».  
Ο Billy απάντησε, «Τότε δώσε μου τα λεφτά μου πίσω». Ο αγρότης είπε, «δεν μπορώ να το κάνω γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει....» 
Ο Billy είπε, «Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο». 
Ο αγρότης ρώτησε, «Τι θα τον κάνεις;» και ο Billy απάντησε, «θα τον βγάλω σε λοταρία» Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας, «Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο» και ο Billy απάντησε «Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανένα ότι είναι..........
ψόφιος».  
Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε. « Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;» 
Ο Billy είπε, «Τον έβγαλα σε λοταρία. Πούλησα 500 εισιτήρια προς δύο δολάρια το ένα και έτσι κέρδισα 998 $». 
Ο αγρότης ρώτησε, «Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;» και ο Billy απάντησε, «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο του δολάρια».
Ο Billy τώρα εργάζεται για την Goldman Sachs.

2) Ο Α είναι ένας έμπορος ο οποίος την 1η Ιανουαρίου έδωσε μια μεταχρονολογημένη επιταγή (πληρωτέα στις 31 Αυγούστου) στον Β ποσού 100.000 €. 

Με αυτό το ποσό ο Α αγόρασε εμπορεύματα ισόποσης αξίας. 
2 μέρες μετά ο Β έδωσε την επιταγή στον Γ γιατί και εκείνος αγόρασε ισόποσης αξίας εμπορεύματα. 
5 μέρες μετά ο Γ έδωσε για τον ίδιο λόγο την επιταγή στον Δ και ακολούθησε το ίδιο μέχρι που η επιταγή έφτασε στον Ω και εκείνος την έδωσε στον Billy που πήγε να την εισπράξει. 
Η επιταγή ήταν ακάλυπτη!
H Goldman Sachs απέλυσε τον Billy.
Συμπέρασμα: στο 1ο παράδειγμα υπήρξανε πολλοί χαμένοι και ένας κερδισμένος. Στο 2ο πολλοί κερδισμένοι και ένας χαμένος!

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

15 +1 λόγοι για να μη χάσεις τον τελικό Champions League


Το να δεις το παιχνίδι ανάμεσα στην Barcelona και την Manchester United δεν είναι απλό ραντεβού. Είναι ανδρική υποχρέωση. Όχι γιατί πρέπει ντε και καλά να αρέσει σε όλους τους άντρες η μπάλα, αλλά γιατί ο συγκεκριμένος τελικός έχει πάρα πολλούς λόγους για να μην χάσεις ούτε ένα δευτερόλεπτό του.


Σάββατο βράδυ, ώρα 21:40. Η τηλεόραση γυρισμένη στην ΕΡΤ HD, το κινητό στο αθόρυβο, η κοπέλα σου έξω με τις φίλες της, οι μπίρες στο ψυγείο να παγώνουν, η πίτσα στο φούρνο να ζεσταίνεται και εσύ εδραιωμένος στον καναπέ του σαλονιού σου. Το μεγαλύτερο ανδρικό ραντεβού της χρονιάς έχει φτάσει.

1. Θα φας σουβλάκια. Tυλιχτά. Τρία.

Sorry, αλλά για μερικούς ανθρώπους (και όχι, δεν είμαστε χοντροί) η μπάλα είναι μία από τις καλύτερες αφορμές για να ανατρέξουμε στους καταλόγους των delivery και να απαντήσουμε στο εξής τεράστιο δίλημμα: Τρία πίτα γύρο χοιρινό απ’ όλα ή μία σκεπαστή με γύρο κοτόπουλο και extra μαγιονέζα;

2. Θα μάθεις ποια είναι η Malena Costa, γκόμενα του Carles Puyol.

Δεν μπορεί, θα είναι εκεί το κορίτσι και οι κάμεραμεν θα έχουν λάβει ρητή εντολή να την ψάξουν μέσα στο πλήθος. Που να βάλει και κανένα γκολ ο «αφάνας». Το γιατί το 21 ετών μοντέλο είναι σοβαρός λόγος να δεις το παιχνίδι, είναι αυταπόδεικτο στο βίντεο.
3. Θα δεις πώς «μπιστάει» η μπάλα του τελικού.

Για ακόμα μια χρονιά, η επίσημη μπάλα του τελικού είναι λίγο καρναβαλίσια αλλά όπως και να ‘χει, ανήκει στα collectibles κάθε ποδοσφαιρόφιλου που σέβεται τον εαυτό του. Σε επίσημη παρουσίασηπουέγινε στις 3 Μαρτίου, οι Nasri, Kalou και Defoe παρουσίασαν το νέο δημιούργημα της Adidas. Ειρωνικά, κανείς από τους τρεις τους δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό.
4. Θα δεις για πρώτη φορά τελικό Τσου-Λου σε High Definition.

Το κανάλι ΕΡΤ HD σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις για πρώτη φορά στα χρονικά έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε σήμα Υψηλής Ευκρίνειας και μάλστα τζάμπα. Γιατί μπορεί εσύ να έχεις εδώ και τρία χρόνια τηλεόραση Full HD αλλά μόλις φέτος η NOVA και η ΕΡΤ αποφάσισαν να αρχίσουν να εκπέμπουν σε σήμα High Definition.
5. Θα παιχτεί επιτέλους ένα σοβαρό παιχνίδι στο Wembley.

Μήνες τώρα περίμενε το έρμο αυτό στάδιο να κάνει ένα κανονικό δοκιμαστικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού, μιας και μέχρι τώρα είχε περιοριστεί στον τελικό του FA Cup και του FA Community Shield. Ολόκληρη γηπεδάρα 90 χιλιάδων θέσεων και την είχανε για συναυλίες και φιλικά δυο χρόνια τώρα.
6. Θα πέσει τρελό ξύλο εντός των γραμμών, ελέω Viktor Kassai.

Στους 5 φετινούς αγώνες Champions League που έχει διαιτητεύσει ο άρχοντας του τελικού, έχει μοιράσει 25 κίτρινες κάρτες. Στον αγώνα της United με την Valencia είχε βγάλει μόνο μία κάρτα αλλά το ταμπεραμέντο των Καταλανών μάς κάνει να ελπίζουμε σε Καλιτζάκεια τάκλιν και Ζιντανέικες κουτουλιές. Α, μην ξεχάσεις να ρίξεις κανένα ευρώ παραπάνω στο over των κίτρινων καρτών.
7. Είναι η τελευταία ευκαιρία να βγάλεις τα στοιχηματικά σπασμένα.

Όχι ότι το ματς προσφέρεται για σίγουρους στοιχηματισμούς αλλά οι αποδόσεις που βγάζουν την United τροπαιούχο υπόσχονται καλά κέρδη. Και από τη στιγμή που είναι το τελευταίο hot ποδοσφαιρικό event της χρονιάς (εκτός κι αν θεωρείς hot τον τελικό Coppa Italia μεταξύ Inter και Palermo), ρίξε όλη σου την στοιχηματική προσοχή εκεί.
8. Θα είναι και η Pippa εκεί. Και τα οπίσθιά της.

Τώρα που την έμαθε η υφήλιος, νομίζεις ότι θα λείψει από το συγκλονιστικότερο media event του Λονδίνου για τον μήνα Μάιο; Το πριγκηπικό ζεύγος είναι φυσικά καλεσμένο στον μεγάλο τελικό και είναι βέβαιο ότι κάπου εκεί κοντά θα στρογγυλοκάθονται τα οπίσθια που σκανδάλισαν την υφήλιο στον γάμο της χρονιάς. Ιδού και το ντοκουμέντο…


9. Θα αράξεις επιτέλους με όλους τους άντρες φίλους σου.

Χωρίς να κουβαλήσουν τις γκόμενές τους. Γιατί ναι, όσο ατομάρα και να είναι η γκόμενα του κολλητού σου, δεν κολλάει στον καναπέ σου μια τέτοια βραδιά. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι κάθε τρεις και λίγο με τους φίλους σου, είναι πράγματι σπάνιες οι στιγμές που μαζεύεται όλη μα όλη η αντροπαρέα στο ίδιο σαλόνι.
10. Θα τεστάρεις την Sharp 85’’ Ultra HDTV που αγόρασες για τον τελικό (λέμε τώρα).

Και σου κοκορεύονται οι φίλοι σου με τις 32άρες ότι έχουν μεγάλες τηλεοράσεις; Η Sharp παρουσίασε το νέο μεγαθήριο της τεχνολογίας High Definition και με καμιά εικοσαριά μηνιάτικα μπορεί να γίνει και δική σου.
11. Ο Alex Ferguson πρέπει να πάρει ρεβάνς από τον Pep Guardiola.

Αν έχουμε καταλάβει κάτι τα τελευταία 24 χρόνια που ο Sir είναι απόλυτο αφεντικό της ομάδας του Μάντσεστερ, είναι ότι δεν του αρέσει καθόλου να χάνει. Η ήττα από τον Guardiola στο τελικό του 2009 με 2-0, με τα γκολ του Eto’o και του Messi, ζητά απάντηση και ο 69χρονος τεχνικός είναι έτοιμος, αν και με κατώτερη φαινομενικά ομάδα, να τη δώσει.
12. Θα κάνεις pre-game με μαραθώνιο Pro.

Μην νιώθεις χαζός. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί μας θα παίξουν έστω ένα παιχνίδι Barca – Manchester στο PES, λίγες ώρες πριν αρχίσει ο τελικός. Αν και το πιο σύνηθες είναι οι φανατικοί της ηττημένης ομάδας να βγάζουν το άχτι και την πίκρα τους μετά τον τελικό στο Playstation.
13. Όλο και κάπου θα πετύχεις την Shakira.

Η αλήθεια είναι ότι μας έψηνε περισσότερο αυτή η ιστορία ανάμεσα στον Gerard Pique και την τραγουδίστρια όσο παρέμενε κρυφή. Αλλά όσο και να βλέπεις αυτήν την λατίνα, δεν την χορταίνεις με τίποτα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κακεντρεχή σχόλια για τον ανδρισμό του Pique ξεκίνησαν την ίδια περίπου περίοδο με την δημοσιοποίηση της σχέσης τους.
14. Γλιτώνεις την κίνηση της παραλιακής.

Σάββατο βράδυ και θα ήσουν σχεδόν υποχρεωμένος να βγεις για ένα ποτό, είτε με τους φίλους σου είτε με την γκόμενά σου. Με το να κάτσεις να δεις μπάλα, γλιτώνεις και τα λεφτά που θα χάλαγες σε βενζίνες για το αμάξι και βενζίνες-μπόμπες που θα σου σέρβιραν στα club αλλά και την κίνηση της παραλιακής.
15. Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει παντόφλα.

Μέχρι και η πιο σκληροπυρηνική γκόμενα ξέρει ότι οφείλει να μείνει σιωπηλή μπροστά στο μεγαλείο του Champions League. Ειδικά αν έναν μήνα πριν, την είχες αφήσει να παρακολουθήσει και τις έξι ώρες του πριγκηπικού γάμου.
Bonus λόγος: Οι επιδόσεις του Ryan Giggs.

O Giggs αναμένεται να δώσει τον καλύτερο αγώνα της ζωής του για να βουλώσει μερικά στόματα. Τα καταφέρει δεν τα καταφέρει όλο και κάποιο γελοίο σχόλιο θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια του τελικού για το ροζ σκάνδαλο με την Imogen Thomas.


Πολίτικη Κουζίνα

Διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Σούλας Μπόζη «Πολίτικη Κουζίνα», μου ήρθε αμέσως στο μυαλό πόσο δίκιο έχει ο ΓΑΠ που επιμένει τόσο πολύ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Ευτυχώς όπως διαβάζω η αρχή έγινε και επαγγέλματα  όπως του αργυραμοιβού - γομωτή -πυροδότη - φύλακα κατασχεμένου πλοίου κ.α. ανοίγουν και έτσι παλιοέλληνες μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλων . 



Οι πλανόδιοι μπογατσατζήδες και οι πλανόδιοι τζιερτζήδες (αυτοί που πουλούσαν συκωταριές) ήταν πάντα Αλβανοί ή Ηπειρώτες.
Οι πλανόδιοι πωλητές τηγανητού συκωτιού ήταν συνήθως Ηπειρώτες, Σαφραμπολίτες, Καππαδόκες, Αλβανοί, Ρωμιοί και Αρμένιοι. 
Μέσα σε μια γυάλινη πιατέλα με καπάκι είχαν μπουκιές από τηγανητό συκώτι γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμύδι (το αρναούτ-τζιερί). Στην άκρη της πιατέλας είχαν φασόλι πιάζ. 
Σε ένα καλάθι φύλαγαν τέταρτα από καρβέλι. Σύμφωνα με την παραγγελία, άνοιγαν το ψωμί στη μέση και το γέμιζαν, όπως το σάντουιτς.
Κάποιοι άλλοι πλανόδιοι πωλητές κουβαλούσαν μέσα σε πανέρια ή ταψιά (και πουλούσαν) λαδερά ντολμαδάκια γιαλαντζί, μύδια ή σκουμπριά γεμιστά, που τα έφτιαχναν οι ίδιοι.
Οι πλανόδιοι μπουρεκτζήδες και τυροπιτάδες κατάγονταν από τη Σαφράμπολη. 
Οι πλανόδιοι κανταϊφτζήδες ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Κασταμονής.
Οι πλανόδιοι μάγειρες τηγανητής παλαμίδας είχαν τα στέκια τους σε βάρκες που στεγάζονταν στις δύο πλευρές της Γέφυρας του Γαλατά. 
Οι πλανόδιοι πωλητές τουρσιών κυκλοφορούσαν με τα βαρέλια στην πλάτη, κρατώντας στα χέρια άσπρα εμαγιέ δοχεία με λάχανο, αγγουράκι, ντομάτα, μελιτζανάκι και πιπεριές τουρσί. 
Οι πλανόδιοι πωλητές πιλαφιού γαρνιρισμένου με ρεβίθι, όπως και οι πλανόδιοι κεφτετζήδες, με τα τηγανητά κεφτεδάκια, εκτελούσαν χρέη υπαίθριου μαγειρείου στα εμπορικά κέντρα και στις λαϊκές αγορές.
Από τους πλανόδιους πωλητές είναι και ο γαλατάς με τα γυαλιστέρα «γκιούμια» του, ένα μεγάλο και ένα μικρό, που προμήθευε με γάλα τις νοικοκυρές. Ακολουθούσε ο μανάβης με το άλογο ή το γαϊδουράκι του φορτωμένο δεξιά-ζερβά με ποικιλία λαχανικών μέσα σε κοφίνια. 
Οι πλανόδιοι γιαουρτάδες τριγυρνούσαν τις γειτονιές κουδουνίζοντας ένα μικρό καμπανάκι, ενώ είχαν κρεμασμένα δύο τεράστια ταψιά με γιαούρτι Σηλυβρίας, μα παχύ καϊμάκι σ’ ένα κοντάρι περασμένο στους ώμους.
Οι πλανόδιοι ψωμάδες, Αρμένιοι οι περισσότεροι, πουλούσαν καρβέλια και άσπρες χάσικες φραντζόλες μέσα σε κοφίνια και αργότερα σε τσίγκινα ντουλάπια, φορτωμένα σε άλογα ή μουλάρια. 
Οι Χιώτες πλανόδιοι ψωμάδες, στις αρχές του 20ου αιώνα, πουλούσαν μικρές φραντζόλες μπίρας προς 20 παράδες.
Αμέτρητοι πλανόδιοι πωλητές αλώνιζαν αδιάκοπα τις γειτονιές της Πόλης: οι χαλβατζήδες, οι στραγαλάδες, οι σερμπετζήδες, οι παγωτατζήδες (ντοντουρματζήδες), οι σαλεπιτζήδες, οι ασουρετζήδες, οι μποζατζήδες, οι σιρατζήδες, οι ματζουντζήδες (καραμελάδες), οι παγοπώλες, οι γιαουρτάδες, οι αυγουλάδες, οι καϊμακτζήδες, οι γαλατάδες, οι πωλητές φύλλου κρούστας, οι κουλουράδες, οι πωλητές βρασμένων καλαμποκιών, οι πλανόδιοι φρουτάδες και ζαρζαβατζήδες (λαχανοπώλες) με την πραμάτεια φορτωμένη σε άλογο ή γαϊδουράκι, οι ραδικούδες με ραδίκια, γούβες, ζοχούς, μολόχες, λάπατα, μαστίχες κ.ά.
Το Σεπτέμβρη εμφανίζονταν οι πωλητές σταφυλιών, φορτωμένοι με τεράστιες κούφες στολισμένες με κληματόφυλλα, διαλαλώντας τα αρωματικά ροζακιά, τα τσαούσια και τα γιαπιντζάκια. 
Το καλοκαίρι, ίσως οι ίδιοι πωλητές, κουβαλώντας ξύλινες ολοστρόγγυλες τάβλες στολισμένες με αμπελόφυλλα, διαλαλούσαν τα μελάτα σύκα από τα Καβάκια του Βοσπόρου ή τα μελένια μαύρα και άσπρα μούρα, προσελκύοντας γύρω τους ένα σμήνος από μέλισσες.
Γραφικό θέαμα παρουσίαζαν αυτοί που πουλούσαν σάλιαγκες, αραδιασμένους σε ξύλινους ταβλάδες, καθώς προσπαθούσαν κάθε τόσο να περιμαζέψουν τους… δραπέτες.
Ανάμεσα στις αξέχαστες παιδικές μνήμες της δεκαετίας του 1950 είναι και κάποιοι άλλοι πωλητές που την άνοιξη –το Μάη- περνούσαν από τις γειτονιές του Πέραν, κρατώντας πανέρια, όπου φύλαγαν, μέσα σε καρό πετσέτες, τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα. 
Θυμάμαι την ανησυχία της μητέρας μη τυχόν και προσπεράσουν. 
Αν είναι δυνατόν να μην προλάβει να φτιάξει και φέτος τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού, στο χρώμα του ρουμπινιού! Έπειτα ακολουθούσαν οι πωλητές με τα καλάθια γεμάτα πράσινα άγουρα συκαλάκια, τα οποία αγόραζαν ανά εκατό –αυτή ήταν η δόση για ένα κιλό ζάχαρη- οι επιτήδειες Πολίτισσες. 
Και πάνω απ’ όλα η μοσχομυρωδάτη μεγαρευμιώτικη φράουλα μέσα σε ειδικά καλαθάκια, μακρόστενα με ψηλό χεράκι. Αυτή τη φράουλα την περίμεναν πώς και πώς οι νοικοκυρές, μα και ολόκληρη η οικογένεια.
Παραλίγο να ξεχάσουμε το βύσσινο –«το αφιλότιμο, με το που φαίνεται, χάνεται»- για το γλυκό του κουταλιού, τη δροσιστική βυσσινάδα για τα καλοκαιρινά απογεύματα και το σπιτικό λικέρ με κανέλα και γαρίφαλα για τις χειμωνιάτικες βεγγέρες.

αποσπάσματα από το βιβλίο της ΣΟΥΛΑΣ ΜΠΟΖΗ “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ”
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ




Ανέκδοτο - Σ΄αγαπώ

Ανοιξιάτικη, γλυκιά βραδιά και το παντρεμένο ζευγάρι κάθεται στο μπαλκόνι...

Ο άντρας έχει πιεί αρκετές μπύρες ενώ η γυναίκα διαβάζει ένα περιοδικό.

Κάποια στιγμή λέει ο άντρας :

- "Σ' αγαπώ..."

Η γυναίκα χωρίς να σταματήσει να κοιτάει το περιοδικό απαντάει:

- "Εσύ μιλάς ή η μπύρα;"

Οπότε λέει ο άντρας :

- "Εγώ μιλάω... στη μπύρα!!!"