Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Βεστερβέλε: Φρένο στο χρέος, αυτοματισμό κυρώσεων και συνταξιοδότηση στα 67


Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ως συμπλήρωμα του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας, επιβεβαίωσε εμμέσως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε.
«Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το νέο στοιχείο, αυτά τα λέμε εδώ και εβδομάδες», απάντησε ο κ. Βεστερβέλε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα. Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις επί αυτού του δεύτερου πακέτου είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί».
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Βεστερβέλε σημείωσε ότι επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» για την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Υποστήριξε, ακόμη, την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Θέλουμε να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εάν θα θεσπιστεί και στο δικό τους σύνταγμα κάτι σαν το φρένο χρέους με το οποίο στη Γερμανία έχουμε κάνει καλή εμπειρία», είπε ο κ. Βεστερβέλε.
Εξίσου σημαντική είναι για το Γερμανό υπουργό και η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων. «Περιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα υλοποιηθεί», επισήμανε ο κ. Βεστερβέλε παραπέμποντας στο όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία που είναι τα 67 χρόνια.
Παράλληλα, χαιρέτισε την πορεία μεταρρυθμίσεων στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι αρνείται να μετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση περί επιμήκυνσης αποπληρωμής χρέους και επαναγοράς ομολόγων. Βρισκόμαστε σε φάση συνομιλιών εφ' όλης της ύλης, σημείωσε και εκτίμησε ότι η σχετική «εικοτολογία δεν βοηθά στη σταθεροποίηση».
Από TVX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου