Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η αιματολογική σύνθεση του Νεοέλληνα

Η ιστορία με την γενετική καθαρότητα των Ελλήνων σε σύγκριση με τους αρχαίους μας προγόνους έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις που τροφοδοτούν περίεργα νεοφασιστικά και δήθεν ελληνοπρεπή κινήματα που ψάχνοντας, αναμοχλεύουν την ιστορία για να δείξουν, συνήθως με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, την γενετική καθαρότητα του «ελληνικού» στοιχείου έναντι των υπολοίπων.

Αλλά σε μια χώρα που πασχίζει για το παρόν, το ένδοξο τμήμα του παρελθόντος είναι ελκυστικό. Θα υπενθυμίσω λοιπόν πως οι Σπαρτιάτες που κράτησαν τις Θερμοπύλες, επιδίωκαν και έπραξαν συμμαχία μετά των Περσών για να επικρατήσουν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. 
Δεν είναι τούτο φυσικά το μοναδικό παράδειγμα που προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρατηθούμε από τις καλές στιγμές, ξεχνώντας ίσως την σφαγή της Μήλου, την στάση του Νίκα, τις θηριωδίες της Αλεξάνδρειας, την εκκαθάριση του «ειδωλολατρικού» στοιχείου, ενδιάμεσες μάχες και σφαγές, ώστε να αναδείξουμε μόνο πως ο Αλέξανδρος «εκπολίτισε» τον υπόλοιπο κόσμο, λες και η μεγάλη Περσική Αυτοκρατορία ή η Αίγυπτος δεν είχαν πολιτισμό και περίμεναν από εμάς.
Το στοιχείο όμως της γενετικής καθαρότητας είναι ίσως το σημαντικότερο στην προσπάθεια φυλετικού καθορισμού, το «ομόαιμον» του Ηρόδοτου, που ίσως και να ίσχυε στην εποχή του, τουλάχιστον στον εσωτερικό Ελλαδικό χώρο, αν και πάλι με αμφιβολίες, θεωρήσουμε πως «Αχαιοί» και «Δωριείς» ήσαν ομόαιμοι με τους προηγούμενους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου. Τότε όμως θα είχαμε κάποιά στοιχεία έστω και θρησκευτικών ομοιοτήτων που τουλάχιστον με τους Μινωίτες, δεν υπάρχουν.
Στην ιστορική εξέλιξη του χώρου, χίλιες μύριες φυλές πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, από Γαλάτες, Σλάβους, Ρώσους, Βούλγαρους, Ούννους, Τούρκους και Άραβες, Αλβανούς ή Ιλλύριους, Ρωμαίους και Λατίνους γενικότερα, για να μην αναφερθώ στα διάφορες επιδρομές (με βιασμούς και πιθανές εγκαταστάσεις) Γοτθικών φυλών, Νορμανδών και Βίκινγκ…
Με την τεράστια διασπορά επίσης του υφιστάμενου ελληνικού στοιχείου, στα μήκη και τα πλάτη της Ρωμαϊκής και μετέπειτα Βυζαντινής και μετέπειτα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για καθαρότητα, όταν δε ο προσδιορισμός του σύγχρονου έθνους είχε κριτήρια την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία και την γλώσσα που ήταν κυρίαρχη στην περιοχή.
Διάφορες δε μελέτες DNA που ακούω κατά καιρούς, να έχετε υπόψιν ότι μπορούν να ανατρέξουν στην μητέρα για τον συσχετισμό, ενώ σχόλια ότι είμαστε 75% όμοιοι με τους αρχαίους, αποδεικνύουν περισσότερο τους ισχυρισμούς για μη καθαρότητα, παρά για το αντίθετο. Μέσα σε αυτά να προσθέσω πως η γενετική διαφορά στην αλυσίδα του DNA ανάμεσα σε ανθρώπους και πιθήκους bonobo είναι μόλις 1.8%. Αλλά είναι τόσο αδαείς και απελπισμένοι στην προσπάθεια ευρέσεως στοιχείων κάποιοι που ταυτίζουν μια χρωμοσωματική έρευνα με το DNA.
Με βάση τα παραπάνω, καλό θα ήταν να μιλάμε για πολιτιστική οντότητα του Ελληνισμού και όχι αιματολογική.
Από Αντιδόγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου