Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μπάτσοι, γουρούνια, περιζήτητοι

Οι Έλληνες δεν έκοψαν το τσιγάρο.
Η λεωφόρος Λαυρίου έκλεισε ξανά από μπάζα.
Οι «νονοί» δεν μπήκαν στη φυλακή. 

Οι ειδήσεις - όλες με ημερομηνία 6 Απριλίου - είναι διαφορετικές αλλά αν τις δούμε λίγο πιο προσεκτικά ίσως και να μοιάζουν.

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Στους δημόσιους χώρους το κάπνισμα δεν κόπηκε. Μπορεί να το ζήτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι εστιάτορες όμως δεν υπάκουσαν. Οι περισσότεροι επιτρέπουν το κάπνισμα ενώ παράλληλα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό «καινοτόμα τασάκια».  Γλαστράκια  που αντί για χώμα έχουν στάχτη, ποτήρια κρασιού που αντί για παγάκια έχουν σβησμένα τσιγάρα, μπουκάλια μπύρας που αντί για λεμόνι στο στόμιο έχουν στομώσει με αποτσίγαρα.

Και μετά είναι η Λεωφόρο Λαυρίου.  Για τρίτη φορά οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Κερατέας άδειασαν φορτηγά με μπάζα στη Λεωφόρο και διέκοψαν την κυκλοφορία. Οι πολιτικοί της περιοχής όμως δεν έχουν ιδέα. Ούτε για τα μπάζα, ούτε για τα σκουπίδια, ούτε για τα δακρυγόνα. Κρύβονται. Στους δημοσιογράφους λένε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Βουλής και να προχωρήσουν τα έργα  και στους κατοίκους της περιοχής (και ψηφοφόρους τους) λένε ότι έχουν δίκιο και τα έργα δεν πρέπει να γίνουν. 

Και μετά είναι η σημαντικότερη ίσως είδηση του δικαστικού ρεπορτάζ. 

Όπως είναι γνωστό η αστυνομία, έπιασε προσφάτως τρεις συμμορίες που εκβίαζαν και σκότωναν. Ο ένας σέρβιρε «τούρτες» με πολλά «κεράκια» στα μαγαζιά που δεν πλήρωναν. Ο άλλος έκλεινε συμφωνίες με «Ρωσίδες» που «καθάριζαν» έναντι 25.000. Ενώ κάποιοι φύτευαν συνεχώς «φρουτάκια» για τα «ψηλά»… 
Υπάρχει τίποτε το μεμπτό; Όχι βέβαια. Οι δικαστικές αρχές πείστηκαν από τους πολλούς και καλούς δικηγόρους των κατηγορουμένων, ότι οι τούρτες, οι ρωσίδες και τα φρουτάκια δεν ήταν αυτό που νομίζαμε. 
Παρεξήγηση. Οι «τούρτες» δεν ήταν βόμβες αλλά σοκολατίνες. 
Οι «ρωσίδες» ήταν παραδουλεύτρες που καθάριζαν σπίτια και όχι ανθρώπους (απλώς οι παραγγελιοδόχοι ήταν γαλαντόμοι και αντί για 50ε μεροκάματο έδιναν 25.000). Και τα φρουτάκια ήταν μηλιές και αχλαδιές που όντως έπρεπε να φυτευτούν για να φτάσουν ψηλά.

Έτσι οι ανακριτές και οι εισαγγελείς άφησαν ελεύθερους τους 11 από τους 16 συλληφθέντες βάζοντας τους βέβαια περιοριστικούς όρους γιατί το κράτος δεν είναι παίξε γέλασε.

 Όλοι θα καταβάλλουν χρηματικές εγγυήσεις (μικρότερες βέβαια και από τα μεροκάματα που έδιναν στις Ρωσίδες τους) και θα δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους. Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει η Αστυνομία. 
Η κυβέρνηση καλείται να αναθέσει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στην Αστυνομία. Οι υπουργοί ζητάνε από τον Παπουτσή να στείλει ακόμη περισσότερες διμοιρίες  στη Κερατέα και την Λεωφόρο Λαυρίου. Και μετά είναι καθήκον βέβαια της Αστυνομίας να προσέχει αν όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις συμμορίες, τα βράδια θα πάψουν να συζητούν για τούρτες, ρωσίδες και φρουτάκια και θα μαθαίνουν σταυροβελονιά. Σιγά-σιγά όλες οι έγνοιες και οι ευθύνες της πολιτείας, των πολιτικών, των δήμων, της δικαιοσύνης μετατοπίζονται προς την Αστυνομία. 
Ελπίζω μόνο στην ΕΛΑΣ να μην υπάρχει τμήμα εκδόσεων, γιατί βλέπω να τους φορτώνουμε και την ενημέρωση τώρα που οι δημοσιογράφοι απεργούν.


Του Σταύρου θεοδωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου