Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες. Οι καρκινογόνες αυτές ουσίες, ξεκινώντας από τις ζωοτροφές, έχουν μολύνει άγνωστο αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων και χιλιάδες ζώα σφάζονται ανηλεώς προκειμένου να μην φτάσουν στα πιάτα μας.
Όταν παρατηρούνται αντίστοιχα κρούσματα στην Ελλάδα, σπεύδουμε να ενοχοποιήσουμε τη διαλυμένη και διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μαθαίνουμε ότι οι προηγμένες χώρες δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς περιείχαν 3.000 τόνοι ζωοοτροφών, ότι πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια δεν είναι καν καταγεγραμμένα και ότι τις ανεξέλεγκτες διοξίνες, 77 φορές πάνω από τα ανεκτά όρια, τις έχουν φάει ήδη οι Βρετανοί υπό μορφήν μαγιονέζας και Κύριος οίδε ποιοι άλλοι και σε ποια μορφή.
Σε δύο από τις πιο αυστηρές -υποτίθεται- χώρες της Ευρώπης, άρα και του κόσμου, σε τέτοια ζητήματα, τη Γερμανία και την Ολλανδία, απ' όπου προήλθαν οι ζωοτροφές που μόλυναν τα γερμανικά πουλερικά και τους χοίρους, οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ομολογούν οι επίσημοι, δεν ήταν σε θέση να κάνουν επαρκείς ελέγχους, λόγω νομικών κενών και ελλείψεων σε προσωπικό.
Οι επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες δεν μπήκαν στη διατροφική αλυσίδα κατά λάθος. Ούτε για πρώτη φορά. Το "ντοπάρισμα" της ζωικής παραγωγής, όπως θυμόμαστε και από τις "τρελές αγελάδες", είναι ευρωπαϊκή "κατάκτηση". Ανοίχτηκαν δρόμοι γι' αυτό. Δημιουργήθηκαν επιμελώς οι προϋποθέσεις, διά πράξεων και παραλείψεων, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και να είναι "ανταγωνιστική", να μεγιστοποιεί τα κέρδη της χρησιμοποιώντας ακόμη και ακατάλληλες ζωοτροφές.
Όταν πέρυσι στην Κίνα τα μωρά πέθαιναν από το γάλα σκόνη που περιείχε μελαμίνη, αναζητούσαμε τις αιτίες στη φρενίτιδα και στην απληστία του όψιμου κινέζικου καπιταλισμού. Σήμερα ζούμε μια αντίστοιχη "κινεζοποίηση" στην Ευρώπη, η οποία εκφράζεται με τις διοξίνες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που περνάει και μέσα από την κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που συνιστούσαν το "πολιτισμένο" ευρωπαϊκό μοντέλο. Αλλά και η νέα διατροφική κρίση για την οποία προειδοποιεί ο ΟΗΕ επίσης πατάει στην κρίση και την απληστία του συστήματος, καθώς οι τιμές των τροφίμων τραβάνε την ανηφόρα μόνο και μόνο επειδή η νέα μόδα είναι τα "κομόντιτις", το χρηματιστήριο δηλαδή του Σικάγο, όπου καθορίζονται και φουσκώνουν τεχνητά οι τιμές των τροφίμων.
Από την Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου